ugrás a tartalomhoz

Eolas dosszié - szabadalom felülvizsgálva

Bártházi András · 2004. Már. 6. (Szo), 09.50
Korábban több hírben is körüljártuk az Eolas ügyként elhíresült pert és következményeit a böngészőiparra. Bár a per a Microsoftra nézve rosszul sült el, a beharangozott hatalmas változások szerencsére nem rengették meg alapjaiban a webet. Sir Tim Berners-Lee, a W3C vezetője fordult anno az Amerikai Szabványügyi Hivatalhoz, hogy vizsgálják felül az Eolas cég szabadalmát. Pozitív hírekről számolhatunk be.

A Reuters cikkében (Patent Central to Microsoft Case Invalidated) olvashatjuk: az Amerikai Szabványügyi Hivatal érvénytelenítette a Microsoft fizetési kötelezettségét az Eolas ügyben, félmilliárd dollárnyi károkozásért fizetendő összeget eltörölve (pontosabban egyelőre csak felfüggesztve).

A hivatal előzetes döntése, amennyiben megerősítésre kerül, azt is jelenti, hogy a Microsoftnak nem kell változtatásokat eszközölnie az Internet Explorerben. A történetnek azonban egyelőre még nincs vége, ez még csak az első - de nagyon pozitív - lépés volt az ügyben. Az Eolasnak most 60 napja van, hogy válaszoljon a döntésre. Ügyvédjük szerint nem teljesen szokatlan, hogy a szabadalmi hivatal érvénytelenít egy kötelezettséget. A Microsoft részéről rámutatnak: 1988-as indulása a óta a hivatal közel négymillió szabadalomból csak 151-et érvénytelenített.

A tavalyi bírósági döntés után a Microsoft elkezdett változtatásokat végezni a böngészőjén, de ezt februárban felfüggesztette, a felülvizsgálatra hivatkozva. A szoftveróriás döntését most a bíróság is megerősítette, amíg tart az ügy, nem kell változtatásokat végezni programjaiban.

Korábbi híreink:

- Eolas dosszié - szabadalom felülvizsgálat

- A W3C a 5,838,906-os szabadalom felülvizsgálatát kéri

- Mi lesz veled, beépített média?

- W3C szabadalmi tanácsadó csoport alakult

- Spekuláció: talán éppen az jön jól a Microsoftnak ha veszít

- Intelligens hipermédia a web kora előtt

- Microsoft vs. Eolas

- Szabadalmak, szabadalmak, szabadalmak...