ugrás a tartalomhoz

Mi lesz veled, beépített média?

Hojtsy Gábor · 2003. Okt. 9. (Cs), 07.35
Eddig csak találgatni lehetett, milyen változások következnek majd be az általunk is alaposan lefedett Eolas per hatására a bögészők működésében. A héten a Microsoft közzétett egy előzetes módosított IE verziót, és információkat is lehet már kapni, hogy hogyan kell felkészülni a változásokra.

A webmestereknek szóló oldal első ábrája kifejezetten a hangulat felborzolására szolgál, hiszen rögtön a felugró dialógus dobozt mutatja, amivel a jövőben az IE köszönti a felhasználókat, ha beépített média (akár Flash animáció) van az oldalon az eddig megszokott módon beépítve.

Nézzük a Microsoft mit ajánl a dialógus dobozt elkerülni szándékozóknak. Először is ismét meg kell ismételni azok számára, akik nem követték az esetet, hogy az automatikusan beágyazott külső tartalmakról szól a vita.

Éppen ezért ha nincs külső tartalom beágyazva (azaz például egy Windows ActiveX controlt szeretnénk megjeleníteni), akkor nincs semmi probléma. Az fontos, hogy param elemet nem szabad megadni az object elemen belül, mert az külső elemek elérésnek megadására adna lehetőséget. Ha mégis meg kell adnunk param elemet, akkor az IE bevezet egy új (egyáltalán nem szabványos) paramétert az object taghez, a noexternaldata="true" paramétert, amellyel közölhetjük, hogy nincs külső adatra vonatkozó hivatokzás a paraméterekben. Ha mégis lenne, akkor azt az IE alaposan kiszűri, es az objektum nem fogja megkapni.

A Microsoft azt is megemlíti, hogy base64 kódolt adatot is átadhatunk az objektumnak, bár azt konkrétan nem említik hogy ezt a külső URL források trükkös, rejtőzködő megadására javasolják, vagy magának a külső forrásnak a tartalmát kellene base64 kódolással az oldalba ágyazni. Az előbbi a szabvány egy eléggé átlátszó megkerülése lenne, az utóbbi pedig bármilyen megfogható méretű erőforrásnál gondot okoz, hiszen külső erőforrásokat gyorsítótáraz a böngésző, míg ilyen beépített tartalmaknál ez nem történik meg.

Végül ha mégiscsak kell külső erőforrást használnunk (akár egy Flash állományt), akkor JavaScriptet javasolnak, amivel a megfelelő object HTML elemet be kell szúrnunk az oldalba. Itt viszont az a fontos, hogy a JavaScript kód mindenképpen külső állományban legyen, mert különben megint a szabadalmat sértő lenne (hiszen beágyazott lenne), és emiatt a felugró ablakot a felhasználó nem tudja elkerülni.

Az Apple (Quicktime), a Macromedia (Flash, Shockwave, Authorware) és a RealNetworks (RealPlayer) mindannyian külön segítő oldalakat hoztak létre a felhasználók áttérését megkönnyítendő.

Jeffrey Zeldman, az elismert web szakértő azonban arra figyelmeztet, hogy ezek a változások még nem véglegesek, az Eolas ugyanúgy pert indíthat az ezen megoldással készült oldalak szabadalmába való ütközése miatt is, hiszen a Javascriptes megoldás is egy eléggé átlátszó megkerülése a problémának, mivel csak egy plusz lépcsőt épít be a dokumentum és a beágyazott elem közé, ezzel kijátszva a szabadalomban szigorú értelemben foglalt automatikus beágyazást.

Ráadásul a Microsoft által bevezetett megoldások egyike a web szabványokkal teljesen ellentétes, hiszen egy új nem elismert paramétert vezet be, a JavaScript használata pedig sok esetben nem szerencsés megoldás.

Azt még nem lehet tudni, hogy más böngészőket mennyiben fog érinteni ez a változás, a Mozilla Alapítvány azonban kiadott egy sajtóközleményt, melyben azt állítják, hogy bár nem elemezték alaposan a Microsoft és mások által kiadott javaslatokat, azok kompatibilisak a Mozilla böngészővel (azaz problémát nem fognak okozni). A MozillaZine szerint a Mozilla plugin megoldásait ez a bírósági döntés nem érinti, hiszen az kizárólag a Microsoftra vonatkozik, és azt még nem lehet tudni, hogy be fog-e perelni újabb cégeket az Eolas.
 
1

Re: Mi lesz veled, beépített média?

Bártházi András · 2003. Okt. 9. (Cs), 09.42
Valahol (azt hiszem, hogy mozilla.org) olvastam egy spekulációt ezzel kapcsolatosan (tipikus összeesküvéselmélet, de ki tudja...), miszerint a Microsoftnak valójában valahol jó is, hogy így alakulnak az események, ha nem lenne így, valószínűleg már rég felvásárolta volna az Eolast. Hogy miért jó neki? Mert ennek a korlátozásnak a következtében leülhet tárgyalni például a Macromedia-val, és elérheti, hogy ezentúl az Internet Explorer részévé váljon a Flash plugin, ergo ne kelljen kívülről meghívni. Ezután, ha a Mozilla sem használhat adott esetben beágyazást, akkor a Microsoft böngészőkben egyeduralkodóvá válhat a Flash és a hasonló megoldások.

Persze kérdés, hogy ez a Macromedia-nak például jó-e, illetve hogy meg lehet-e ilyet csinálni egyáltalán, de hát láttunk mi már sok csodát.

A másik oldala a dolognak, hogy az is felvetődött: a Mozilla (és más) böngészők most helyzeti előnyben vannak, mert még nem lettek kötelezve arra, hogy ilyen megoldásokat bevezessenek, ami még több ember átállását okozhatja.

Arról nem szólnak a hírek, hogy hogyan fognak átállni az emberek a módosított Internet Explorerre, de én valahogy gyanítom, hogy bár a lehetőségük meglesz, nem fogják önként és dalolva visszabutítani a böngészőjüket. A jövőben megjelenő Internet Explorerekkel valószínűleg más lesz a helyzet, de az egyelőre még odébb van, hiszen majd csak egy elkövetkező oprendszeren belül fog a Microsoft új verziót megjelentetni belőle (állítólag).
2

Re: Mi lesz veled, beépített média?

Anonymous · 2003. Okt. 9. (Cs), 10.30
Ezt az összesküvés elméletet valami weblabor nevű oldalon is olvashattad :) Az IE frissítésről annyit, hogy nekem úgy tűnik, hogy a következő Service Packeket már nem lehet majd telepíteni enélkül a változtatás nélkül, tehát aki odafigyel a hibák foltozására, annak ezt a "hibát" is be kell majd foltoznia...
3

Re: Mi lesz veled, beépített média?

Anonymous · 2003. Okt. 9. (Cs), 10.59
a windowsupdate-ben ki lehet választani, mit is akarsz frissiteni. ha szerencsénk lesz, ezt külön sp-be teszik
4

Re: Mi lesz veled, beépített média?

Bártházi András · 2003. Okt. 9. (Cs), 11.39
Egy cikk az Accessify-on: A Workaround to That MS Update. A cikkben van egy egyszerű toolra link, mely a HTML object hivatkozásokat konvertálja át javascriptre.