ugrás a tartalomhoz

A W3C a 5,838,906-os szabadalom felülvizsgálatát kéri

Bártházi András · 2003. Nov. 3. (H), 05.11
Az Eolas-ügy kapcsán a W3C vezetője, Tim Berners-Lee egy precedens nélküli kérelmet nyújtott be az Amerikai Szabványügyi Hivatal vezetőjéhez, James E. Roganhoz, hogy rávegye, töröljék a szabadalmat a Web működése érdekében.

A World Wide Web Consortium (W3C), a Web globális szabványainak kibocsátó testülete szerint a US Patent No. 5,838,906 szabvány illegális, és felül kellene vizsgálni, hogy megelőzhető legyen a szabvány Webre mért indokolhatatlan visszahúzó ereje. A W3C felszólítja az Amerikai Szabványügyi Hivatal vezetőjét, James E. Rogant, hogy kezdeményezze a szabvány felülvizsgálatát.

A W3C testülete kérését azzal támasztja alá, hogy már korábban is használt technológiáról volt szó. Mint írják, a szabványban leírt böngésző és az akkori tipikus böngésző közötti különbség annyi, hogy a szabvány szerinti böngésző beágyazva, a többi tartalommal együtt, míg az akkor használatos böngészők új ablakban jelenítették meg a speciális tartalmakat. Azonban ezt a tulajdonságot (vagyis egy ablakon belül, beágyazva megjeleníteni egy tartalmat) a W3C már a szabvány bejegyzése előtt egy korábbi dokumentumában leírta.

A példa, amit felhoznak, az embed elemről szól (egy W3C előadáson hangzott el működésének a leírása, még a szabvány bejegyzése előtt egy évvel): <embed type="application/eqn">2 pi int sin (omega t)dt </embed>, ahol a böngészőnek egy külső, az EQN program által generált tartalmat kell megjelenítenie a böngészőben.

Az Amerikai Szabványügyi Hivatal működését egyre többen kritizálják, mivel rengeteg hibás és inkompetens döntést hoz, illetve hozott a múltban, azaz képtelen ellátni a feladatát. A kis cégeknek ezen felül nincs lehetőségük pert indítani ezekben az ügyekben, hiszen elhúzódó, több éven át tartó esetekről lenne szó, melyet nem tudnak megfinanszírozni - ahogyan a Microsoft is inkább amellett döntött, hogy aláveti magát a bíróság döntésének, és megkerüli a dolgot.

A felülvizsgálatra elég nagynak tűnik az esély, mindenestre várjuk ki a hivatalos reakciót inkább, melyre a Hivatalnak majdnem három hónapja van.