ugrás a tartalomhoz

Eolas dosszié - szabadalom felülvizsgálat

Bártházi András · 2003. Nov. 14. (P), 08.16
Mint ahogyan korábban beszámoltunk róla, Tim Berners-Lee, a W3C vezetője azzal fordult az Amerikai Szabványügyi Hivatalhoz, hogy vizsgálják felül az Eolas cég szabadalmát, mely '906-os szabadalom néven vált hírhedtté. Úgy tűnik, hogy kérése meghallgatásra talált, a felülvizsgálati kérelemre pozitívan reagáltak a hivatalnál.

A news.com híre szerint a hivatal gyorsan reagált a kérelemre. "Az érintett szoftveripar részéről érkező hatalmas felháborodás lényegében magától értetődően felvetette a a szabadalmazhatóság kérdését a '906-os szabadalom kapcsán." Stephen Kunin (a szabványügyi hivatal szabadalom-vizsgálati helyettes megbízottja) elrendelte a felülvizsgálatot a kérdésben.

Az érintett felek, a Kaliforninai Egyetem, a W3C, a Microsoft és az Eolas még nem reagált a lépésre. Dale Dougherty ugyanakkor bírálja a hivatalt, mivel a nyilatkozatából arra lehet következtetni, hogy annak függvényében foglalkozik a kérelmekkel, hogy az interneten mekkora az érdeklődés iránta, illetve úgy látszik, hogy csak azért reagáltak, mert úgy érezték, reagálniuk kell. Dougherty volt, aki az Eolas-Microsoft perben tett tanúvallomást egy a szabadalom megjelenése előtt már létező Viola elnevezésű böngészővel kapcsolatosan.