ugrás a tartalomhoz

Agile Web Application Development with Yii 1.1 and PHP5

orionstar · 2010. Szep. 22. (Sze), 07.00

Szerző:

Jeffrey Winesett

Kiadó:

Packt Publishing

2010

ISBN:

1847199585

Oldalak száma:

368

Értékelés:

7

Linkek

A könyv azon haladó PHP fejlesztők számára készült, akik otthonosan mozognak az objektumorientált programozás világában, és felgyorsítanák munkájukat egy keretrendszer használatával. A könyv e fejlesztőket vezeti be a Yii keretrendszer alapszintű használatába pár egyszerű és egy komplex példán keresztül, agilis fejlesztési módszertant alkalmazva. Habár a tudásanyag nagy része könnyedén elérhető a keretrendszer weblapján illetve fórumában kutakodva, ezt a keresést helyettesíti részben a könyv kibővítve az agilis szempontból történő fejlesztéssel.

A könyv egy rövid összefoglalóval indít, hogy miért a Yii keretrendszert válasszuk. Röviden bemutatja a Yii által alkalmazott tervezési mintát, az MVC-t. Ez tényleg csak egy rövid összefoglaló, aki nincs tisztában ezzel, annak először ajánlott utána járni, majd ezt követően jönnek az egyszerű példák. A későbbi fejezetek során szoftverfejlesztési életciklus követésre képes alkalmazás lépésenkénti fejlesztését mutatja be a szerző a főbb funkciók megvalósításon keresztül, a témakezelésen át az RSS hírlevél és cachelésig. Maga a példa rendkívül hasonló a keretredszer oldalán megtalálható blog példához.

Miért érdemes hát elolvasni a könyvet, ha szinte minden elérhető az interneten is? Azért, mert a kezdéshez szükséges több helyen felhalmozott tudást a szerző összefoglalja, és mindezt olyan módszertan segítségével teszi, amiből az olvasók profitálhatnak. Engem személy szerint arra ösztökélt, hogy jobban utánajárjak az agilis módszertannak, amit noha korábban elvetettem a vízesés modellre esküdve. Továbbá nagy hangsúlyt fektet a(z) (egység)tesztelés részletes bemutatására is, amiről hajlamosak vagyunk olykor elfeledkezni.

Hogyan tovább, mi hiányzik? A könyv csak bevezető a Yii világába, ezért nem találhatók meg benne jQuery-vel, Ajaxszal, web service-okkal kapcsolatos példák, amik viszont a Yii igazi erejét adják, de az interneten sok példakód, tutorial elérhető melyek segítenek továbbfejleszteni tudásunk.

 
1

Jajj

imehesz · 2010. Szep. 22. (Sze), 19.22
Jajj, de nagyon jo, hogy ezt megirtad :)

Nekem is az jott be a legjobban, hogy a konyv vegre olyanokkal is foglalkozik mint TDD (Test Driven Development - egyszegteszteles)

Aki kicsit magyarul is szeretne belemerulni az egysegtesztbe (a Yii-vel) annak ezt a linket is ajanlom: http://yiihun.blogspot.com/2010/09/kornyezetbarat-egysegteszteles.html

(ezt a cikket egyebkent probaltam a Weblabor hasabjaira is benyomni, de sajna nem sikerult)

--iM
2

Kiábrándító

blacksonic · 2011. Jún. 10. (P), 11.50
Végigolvasva és csinálva a könyvet...kiábrándító...a könyv, nem a keretrendszer :)
hemzseg az elgépelésektől, hibás, nem működő kódoktól

öröm az ürömben, hogy a debuggolásával kicsit jobban megérted, hogy hogyan működnek az elemek :)

ezek mellett már az aggályos kódolási konvenciókon meg sem lepődtem
3

igen :/

imehesz · 2011. Aug. 15. (H), 21.25
hali,

igen, sajnos ezt en is hallottam. (pedig en begepeltem minden forraskodot :)

A forumon indult egy topic ahol kifejezetten a konyvvel nem boldogulokat probaljak segiteni:

http://www.yiiframework.com/forum/index.php?/forum/38-yii-book-discussions/

--iM
4

lehet, hogy direkt hibás,

dawid · 2011. Dec. 13. (K), 16.48
lehet, hogy direkt hibás, hogy így is tanulj :)))