ugrás a tartalomhoz

Spekuláció: talán éppen az jön jól a Microsoftnak ha veszít

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 20. (Szo), 14.31
Jeffrey Zeldman oldalának egyik aktuális fejtegetésében hivatkozik több komolyabb online publikációra, melyek azt a feltevést boncolgatják, hogy a Microsoftnak akár az is lehet a kifejezett célja, hogy elveszítse az Eolas pert (melyről már többször hírt adtunk). Nade miért?

Nos az indoklás arra épít, hogy a Microsoft minden saját technológiáját beépítette az Interner Explorerbe, tehát azok nem külső pluginekként működnek. Az IE következő változatára is úgy hivatkoznak, hogy az már teljesen a rendszer része lesz (mint ahogy a Media Player is az).

Az Eolas perben a pluginekről szól a vita, amelyek azonban mind-mind külső cégek termékei (melyek tulajdonképpen a Microsoft versenytársai). Tehát ha nem lehet plugineket használni, illetve csak a Microsoft által javasolt felugró dialógus dobozos techonlógiával, akkor csak a beépített funkciók maradnak, amelyeket a Microsoft szolgáltat. Ezzel a versenytársak működése lehetetlenné válhat.

Zeldman nem látja ennyire sötéten a helyzetet, úgy gondolja, hogy ha a Windows következő változata már a piacon lenne, akkor lenne hihető ez az elmélet, hiszen az biztosít majd még integráltabb (és a szabadalmat így nem sértő) rendszert.

További részletek Zeldman blogjában olvashatóak.