ugrás a tartalomhoz

Intelligens hipermédia a web kora előtt

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 15. (H), 08.01
Az egész webes közösséget lázban tartja a történelmi jelentőségűnek mondható Microsoft-Eolas per, melyről már mi is hírt adtunk (1, 2). Most újabb érdekes fejlemény látott napvilágot. Ray Ozzie a Lotus Notes eredeti kitalálója és fejlesztője készített egy bemutatót, melyben elemzi, hogy mennyire sok webes lehetőséget megvalósított a Lotus R3-as kiadása, mely az Eolas szabvány bejegyzése előtt megjelent.

Ray a szabvány bejegyzése előtt megjelent szoftvereket beszerezve telepített egy minta rendszert, melyen érvelni tud az álláspontja mellett. A rendszer Microsoft DOS 6.22-es operációs rendszeren Windows for Workgroups 3.11-et futtat Micrososft Excel 5.0-val és Notes 3.0-val.

Az elemzés, mely az "A Böngésző megmentése" címet viseli bemutatja, hogy a Notes 3.0 már az Eolas 1994-es szabadalom bejegyzése előtt is képes volt hipermédia dokumentumokba külső alkalmazások beágyazására. Az elemzésben Ray egy Excel tábla beágyazását mutatja be, melynek megjelenése az Excel állomány szerkesztése közben igazodik annak tartalmához, és a Lotus "böngésző" felületen is lehetővé teszi a szerkesztést. Ray arra is rámutat, hogy az 5.0-ás Excel verzióban volt először ODBC támogatás, tehát ezzel adatbázisok adatai is élőben megjeleníthetőek és szerkeszthetőek.

Ezzel Ray szerint gyakorlatilag a Lotus az Eolas szabadalom bejegyzése előtt megvalósította annak sarokpontjait. A részletes, és képekkel alaposan tűzdelt bemutató további információkkal szolgál, többek között Ray szabadalomhoz fűzött kommentárjaival.

A szerző azt is sajnálattal említi, hogy a HTML és HTTP megjelenését mennyire kétkedve figyelték, hiszen nem értették, hogy mit tud nyújtani az a keret, amikor ők már előrébb tartottak a Notes rendszerrel. A Notes működésének vázlatos leírása és a bemutatott módszerek rendkívül érdekes példáját mutatják, hogy a web széles elterjedése előtt is mennyire fejlett hipermédia rendszerek álltak felhasználásra készen.