ugrás a tartalomhoz

Firefox 0.9, a webfejlesztő szemével

Bártházi András · 2004. Jún. 15. (K), 10.15
A Firefox 0.9 nem csak a felhasználóknak hoz újdonságokat, hanem új események, CSS kiválasztók, tulajdonságok támogatása is megjelent benne. Az alábbiakban ezeket foglaljuk össze.

onbeforeunload esemény támogatása. Az onload, onunload események családjába tartozó eseményről van szó, mely egyébként nem szabványos megoldás, Internet Explorer találmány (viszont javít a böngésző IE kompatibilitásán). Segítségével a webfejlesztők egy el nem mentett form esetén megakadályozhatják vele, hogy a felhasználó becsukja az ablakot ezzel értékes adatokat elvesztve. Megoldható akár egy rákérdezés is, hogy valóban becsukásra kerüljön-e az ablak (az onunload esemény segítségével ez nem tehető meg, mivel annál elméletileg az ablak becsukása után fut le a hozzárendelt kód).

CSS 3 opacity tulajdonság. Ahogy már korábban beszámoltunk róla a Mozilla 1.7 kapcsán (Mozilla és az opacity tulajdonság), az opacity egy CSS 3 tulajdonság a CSS 3 szín moduljából. Ez a tulajdonság egy elem áttetszőségét szabályozza, egyik alkalmazási módja egy a :hover-el összekötött megoldás - mely feleslegessé teszi több kép készítését (lásd a link mögötti példakódot).

Szomszédos kiválasztók. A szomszédos kiválasztók képesek dinamikus kiválasztásra is, ilyen például a :hover + párosítás. Bővebben: bug 15608

CSS 2.1 cursor:progress támogatás. Újdonság a CSS 2.1 kurzort megváltoztató új érték, a progress. Segítségével a kurzort például homokórára tudjuk megváltoztatni (nyilván az operációs rendszertől függ, hogy mi jelenik meg ilyenkor).

CSS 3 indirekt szomszédos kiválasztó. Ezzel a kiválasztóval egy elem után bárhol előforduló elemet választhatunk ki, a megkötés, hogy a szülőiknek meg kell egyezniük (formátuma: a ~ b). Bővebben: bug 135141

Kerberos autentikáció. A Kerberos HTTP autentikáció megvalósításra került a GSSAPI könyvtár támogatásával (Windows szerveres beléptetésre ad lehetőséget). A megvalósítás előnye, hogy mind Linux, mind OS X, mind bármely más UNIX szerű operációs rendszer alatt lehetőséget biztosít a belépésre.

Liveconnect továbbfejlesztés. A Liveconnect (Java-Javascript kommunikáció) akkor is működik már, ha a Java applet kódja más domainen van.