ugrás a tartalomhoz

Jön, jön, jön: az MSNBot

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 20. (V), 13.23
Előszeretettel foglalkozunk a szinte monopóliumnak számító Google keresővel, bár pontosan tudjuk, hogy sok alternatíva létezik. A Microsoft és a Yahoo folyamatosan azon dolgoznak, hogy minél jobb saját technológiát fejlesszenek ki a Google piaci részesedésének letörésére. Ennek tudható be az, hogy az utóbbi időben jelentős mértékű MSNBot forgalom tapasztalható a weben. A PHP Konferencia weboldalának statisztikáit böngészve találtuk azt, hogy éppen az MSNBot generálja a legtöbb forgalmat, bár az MSN keresőből szinte elhanyagolható találat mutat oldalunkra.

Ez azért lehetséges, mert az MSNBot előkészítő indexelést folytat, és még csak prototípus fázisban van. Tehát látogatása nincs semmilyen kapcsolatban azzal, hogy oldalunkra milyen találatok jönnek fel a jelenlegi MSN keresőben. Mindenesetre a rendkívüli - és időnként visszatérő - MSNBot forgalom azt mutatja, hogy nem lazsálnak a fejlesztők, újabb megoldásokat keresnek a találatok javítására.

Azoknak, akik mielőbb fel szeretnének készülni az MSN találati listáiban történő jó megjelenésre, a Microsoft csapata összeállított egy mini webhelyet, mely a gyakran ismételt kérdések válaszait tartalmazza, illetve néhány tanácsot ad a weboldalak készítőinek a jobb helyezések elérése érdekében.

A GYIK szerint az MSNBot figyelembe veszi a szabályosan kialakított robots.txt állományokat, így ezekkel szabályozhatjuk, hogy webhelyünk mely részeit indexelje le (csakúgy, mint más keresők esetében). Szintén támogatja a robots HTML meta elem különböző - szabványban rögzített - értékeit.

Ami ennél is érdekesebb, az a webmestereknek nyújtott tanácsok oldala. Itt elsősorban azt javasolják, amit Nagy Zoltán dunaújvárosi előadásában is hangsúlyozott, hogy értékes tartalmat vigyünk fel oldalunkra, amire sokan lesznek hajlamosak linkelni, így a "belinkeltségi mutatónkat" jelentősen tudjuk növelni. Ez arra utal, hogy az MSNBot is fontos mértéknek tartja a weben fellelhető linkeket.

Érdekes még, hogy rövid, és egyszerű URL-eket javasolnak, melyekre egyrészt szívesebben linkelnek mások is, másrészt pedig állandóan elérhetőek maradnak a bonyolult, kusza dinamikus URL-ekkel szemben. Akár meglepőnek is mondhatnánk, hogy jól formált HTML kód használatát javasolják, pedig ilyen kódú oldalak generálás nem feltétlenül jellemző a Microsoft korábbi fejlesztőeszközeire.

Az oldalon szóba kerülnek még a helyezést negatítvan befolyásoló technikák, melyek akár tiltást is maguk után vonhatnak. Ezek közé tartozik a láthatatlan szövegek használata, az oda nem tartozó szavakkal való feltöltés, link farmok (keresztben egymásra linkelő saját tulajdonú oldalak) kiépítése.
 
1

szoveg kepre cserelese CSS-bol

zsepi · 2004. Jún. 20. (V), 20.11
a kulonbozo szoveglecserelo CSS technikakat (FIR es tarsai) lathatatlan szovegkent kezeli a robot, vagy csak az lathatatlan, aminek ugyanaz a szine, mint az oldal hattere?
2

Jó kérdés

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 20. (V), 20.16
Én is örülnék, ha meg tudnám mondani, bár kétlem, hogy ez reális időn belül kiderül... Esetleg ha élesben fut majd a találat lista generálása, akkor kísérleti úton lehet bizonyítani...
3

Google legjobb css ertelmezo?

Jano · 2004. Jún. 20. (V), 20.24
Nem tudom egyaltalan letolti-e Google a CSS fajlt. Hiszen ahhoz, hogy Google megallapitsa mi van mifelett, mi log ki hol ahhoz komplett CSS ertelmezo es lap generalo algoritmust le kell futtatni lapon.
Szerntem ezt nem csinalja meg.

A hattersz betuszin egyezest talan a HTML kodokbol szedi ki.
4

Meglepő dolgok

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 20. (V), 21.39
Azért én egyre kevesebb dolgon merek meglepődni. Amióta a Google képeken lévő feliratokban is tud keresni, nem tudom mire számítsak...
5

kepfelirat

zsepi · 2004. Jún. 20. (V), 23.18
goba,

a google a kepeknel nem az alt/title/longdescr attributumokbol olvas?
7

Mondom képeken lévő feliratok

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 21. (H), 14.57
http://catalogs.google.com/catalogs?q=php
6

Re: Google legjobb css ertelmezo?

Bártházi András · 2004. Jún. 21. (H), 00.34
A kérdés jó. Mindenhol azt lehet olvasni, hogy nem szabad elrejteni semmit sem a keresőmotorok elől, ez nem illendő technika, és ezért kizárhatnak, stb.

A kérdés pont a fenti esetben (és még pár hasonlóban is) teljesen jogos, mikor elvileg a jó célok érdekében tüntetsz el tartalmakat, akkor az most jó, vagy rossz a Google szemében? A tapasztalatom jelenleg az, hogy a Google az abszolút egyértelmű, style="display: none" részeket is leindexeli minden szó nélkül. Keress rá arra, hogy ugrás a tartalomhoz, mely jelenleg minden oldalunk elején ott van. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy megvalósítható lenne ilyen intelligencia, hiszen el tudok képzelni olyan esetet, amikor én sem tudnék különbséget tenni.

Nekem inkább az a véleményem, és ez a mai szintjén a Google-nek megvalósítható, hogy fel tudják, fel fogják tudni ismerni, ha egy oldalon olyan szavak, mondatok foglalnak helyet, melyek nem odaillők, vagy teljesen zagyván össze-vissza témában szerepelnek, melyek jellemzői a béna a kereső pozícionálásnak. A Google béta keretében a Google Sets segítségével ez megoldható (lesz?). Hogy a magyar tartalmakban el tud-e jutni ide a Google, illetve el akar-e, azt nem tudom. :)

-boogie-