ugrás a tartalomhoz

Google alapjai II.

Bártházi András · 2004. Nov. 23. (K), 23.00
Google alapjai II.
A Google ismertetésének folytatásához érkeztünk. Egy talán nem mindenki által használt, de annál érdekesebb szolgáltatás, a Google képkereső kerül jelen cikkben ismertetésre, melynek segítségével különböző szempontok alapján az interneten található képekre kereshetünk rá. A Google címlapján egy külön fül érhető el „Képek” vagy „Images” néven (nyelvtől függően), a http://images.google.com címen. Lássuk, mire jó ez az eszköz!

Google képkereső: paprikaA sorozatban megjelent

A képkereső szolgáltatásról

Az interneten rengeteg kép is található a szöveges információk mellett, és ezek közül a Google saját bevallása szerint több, mint 880 milliót tart számon adatbázisában. A képek kereshetősége a Google indexelésének mintegy „mellékterméke”, a weboldalak látogatása során a képekről is vezet egy nyilvántartást. A kereséshez a fenti címen egyszerűen írjuk be, hogy milyen képet keresünk, és máris megkapjuk a találatokat, továbbá azt a weblapot is, ahol a kép található. Fontos kihangsúlyozni, hogy az így megtalált képek nagy része valószínűleg szerzői jogi védettséget élvez, ennek függvényében használjuk tehát!

A Google algoritmusáról a képek indexelését illetően nem lehet sokat tudni, annyi azonban bizonyos, hogy összetett szempontok alapján elemzi az oldalt és a képeket. Figyelembe veszi a kép alt és title részét, a kép oldalán található szövegeket, különös tekintettel a képhez közelálló, aláírásként értelmezhető részekre, továbbá a kép állomány nevére. A képek tartalmát nem veszi figyelembe, képfelismerést nem használ. Ez utóbbinak köszönhetően nagyon könnyen előfordulhat, hogy teljesen más képet kapunk, mint amire kerestünk, viszont ezért fordulhat elő az is, hogy olyan képeket is meg tudunk találni, amiről csak magát a képet elemezve biztosan nem lehetne megállapítani, hogy kapcsolatban áll a keresett kifejezéssel (például ha rákeresünk a körte szóra, és a találatok között emberek fotóját találjuk: ne lepődjünk meg, könnyen lehet, hogy csak arról van szó, hogy Körte a vezetéknevük).

Keresési lehetőségek

A képkereső szolgáltatás használatakor nagyon hasonló keresési lehetőségek állnak rendelkezésünkre, mint a szöveges keresőnél: használhatunk logikai és speciális kifejezéseket, vagy akár a bővített keresést is. Nézzük át ezeket!

Kifejezések

A kifejezések tehát elég hasonlóak, mint a szöveges keresőnél. Beírhatunk több szót, használhatjuk a szavak előtt a + és ~ jeleket, a szavak között az OR-t, vagy a sima szóközt (és kapcsolathoz), megadhatunk több szóból álló kifejezést idézőjelek között (érdekes találatokat ad a "to be or not to be" kifejezésre!).

Az alapoknál már bemutattuk a logikai és az azt kiterjesztő lehetőségeket, itt most csak a speciális kifejezésekre fogunk koncentrálni, melyek szintén nagyon hasonlítanak a szöveges keresőhöz, azonban apró eltérések vannak. Íme a lehetőségek:
 • intitle: segítségével a kép oldalának címe alapján szűrhetjük meg a találatokat. Csak az utána következő szót fogja a címben keresni:
  intitle:mikulás
  Segítségével az olyan képeket találjuk meg, melyek befogadó oldalán a mikulás szó is szerepel a címben (legalábbis elméletileg, mert nekem még sem sikerült megbízhatóan előidézni a dolgot, inkább mintha a fájlok nevében keresne ilyenkor; ettől függetlenül szűkíteni a találatok között szűkít, az biztos). Fontos, hogy ne írjunk szóközt a kettőspont után!
 • allintitle: az előző szűkítési lehetőség kiterjesztése, az utána következő összes szót ezután az oldalak címében fog keresni. Próbáljuk ki a következő kifejezést:
  allintitle:mikulás vip
  Itt már használhatunk szóközt a kettőspont után. Egy érdekes jelenség, hogy valamiért a mikulás szót nem minden kép nevében találja meg. Egy másik érdekesség, hogy bár a kifejezés ékezetes volt, az ékezet nélküli képnevekben is felismeri találatként - ezzel érdekes ellentétben míg a télápó sikeresen hozza a télapó találatait, a télapő már nem.
 • inurl: az oldal teljes webcímében, beleértve a kép nevét is kereshetünk vele. Akkor tud nagyon hasznos lenni, ha tudjuk a kép konkrét állománynevét, hiszen ekkor elég jól tudunk ezzel a kifejezéssel is szűkíteni rá. Például:
  inurl:index.php
  Itt sem használhatunk szóközt a kettőspont után.
 • allinurl: az inurl:-t egészíti ki azzal, hogy az összes utána következő szót a webcímben (és a kép nevében) fogja keresni. Például:
  allinurl:index.php gov
 • site: hasonlóan működik az inurl-hez, azonban egy adott oldalra (domainre) tudunk vele szűkíteni. A megadott szót a domainnevek végéről nézi, azaz ha azt adjuk meg, hogy hu, akkor nem az összes hu-t tartalmazó domainnévre, hanem csak a .hu-ra szűkít. Meg kell adni hozzá más keresési kifejezést is, önmagában nem működik. Például:
  mikulás site:hu
 • filetype: konkrét fájl-, így képtípusokra szűkíti a keresést. Például ha egy GIF képet keresünk, akkor a keresési feltételek után írjuk be:
  alma filetype:gif
  A Google a következő képkiterjesztéseket ismeri: gif, png, jpeg, jpg. Nem ismeri a bmp, tiff és más egyéb kiterjesztéseket, a jpeg és jpg pedig különböző formátumokat jelöl számára (legalábbis a találatokat illetően)!

Kibővített keresési lehetőségek

A fentieken kívül további lehetőségek is rendelkezésünkre állnak a találatok szűkítésére, azonban ezeket a feltételeket már nem tudjuk a keresőmezőbe írni, hanem a kibővített képkeresés oldalt kell meglátogatnunk. Lehetőségünk van a kép mérete, típusa, színei és domainje szerint keresni, továbbá moderálni a keresési találatokat.

Kép mérete szerinti keresés

A következő értékekből választhatunk: kicsi, közepes, nagy méretű. Régebben lehetőség volt ikon méretű képek, illetve a nagy méretű képek egy szélesebb skálája között is keresni, ez úgy tűnik mostanában szűnt meg. A kis méret kb. 128x128 méret alatti képeket jelent, a közepes 128x128-800x600, a nagy pedig 800x600 felettieket talál meg. A konkrét mérethatárokat nehéz behatárolni, (valószínűleg) a pixelszám, vagy a konkrét fájl mérete alapján történik a szűrés.

Kép típusa szerinti keresés

Legördülő menü segítségével is választhatunk képtípust, azonban a legördülő menüben csak három fajta típus áll rendelkezésünkre (szemben a filetype paraméter lehetőségeivel): jpg, gif, png. Mikor ezt a szűrőt használjuk, a keresés mellé bekerül feltételnek a filetype paraméter, így akár módosítani is tudjuk egyszerűen. A tapasztalatok szerint itt is különbözik a jpg és a jpeg, az utóbbit viszont nincs lehetőségünk kiválasztani a legördülő menüből.

Kép színei szerinti keresés

A választék nem túl nagy, viszont annál jobban használható: fekete-fehér, szürke árnyalatos és színes képekre szűkíthetjük a keresés eredményét. A fekete-fehér "egyszínű", fekete és fehér színekből álló képeket keres, a szürkeárnyalatos és a színes pedig értelemszerű.

Domainek szerinti keresés

Ahogyan a kép típusa szerinti keresésnél, itt is egy speciális kifejezés kerül a keresőszavak mellé, mégpedig a site, vagyis a megadott domainnév a kép domainnevének végére illeszkedik a találati listában.

További infók

Kerestem, de nem nagyon találtam - persze ez abból is adódik, hogy nagyon nincs mit bonyolítani egy képkeresőn. A Google weblapján van egy Képkereső GYIK, ahol pár további felmerülő kérdésre (például: hogyan távolítsunk el a keresőből copyrightos képeket) kaphatunk választ.

Érdekes felhasználási módok

Népszerűségének köszönhetően a Google felhasználók sok minden használhatatlan, de érdekes dolgot kitalálnak, a képkereső szolgáltatás sem maradt ki a sorból.

Amennyiben nagyon vágyunk egy képre, több lehetőségünk is van. Ezek egyike a véletlen kép lehetőség, mely nem tesz mást, csak rákeres egy véletlenül kiválasztott szóra, s megjeleníti a hozzá tartozó első találatot.

Véletlen kép a Google képkeresőjével


Ha arra vagyunk kiváncsiak, hogy első fotóul digitális fényképezőjükkel mit választanak az emberek, erre is gyorsan választ kaphatunk, csak keressünk rá a DSC00001.jpg kifejezésre, s kapunk rengeteg találatot. Ez a név géptípustól függ, így az IMG_0001.JPG hasonló találatokat fog kihozni a keresőből. Ezeket a képneveket persze tovább lehet bővíteni, jó játék...

Első fotók gyűjteménye


Úgy tűnik, hogy most nem működőképes, de korábban ezeknek a képneveknek a véletlenszámokkal történő kiegészítésére egy oldal is lehetőséget adott: http://www.diddly.com/random/. Persze akinek van egy kis ideje, gyorsan össze tud ütni ilyen, vagy hasonló programot...

Összefoglalás

Bízom benne, hogy sikerült kedvet csinálnom egy kicsit a keresgéléshez, s olyan dolgokkal is megismertetni az olvasót, melyről eddig nem volt tudomása. A cikksorozat hamarosan folytatódik, nehéz lesz beérni a Google-t, hiszen az utóbbi időben egyre több új szolgáltatással jelentkezik.
 
Bártházi András arcképe
Bártházi András
Az Emarsys-nál dolgozik vezető fejlesztőként, és az API-ért, integrációkért felelős termékmenedzserként. Szeret profi csapatban profit alkotni.
1

Nem tudom, ti hogy vagytok ve

mepet · 2004. Nov. 24. (Sze), 07.42
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de en eletemben 2szer hasznaltam a google kepkeresojet, pedig mar par eve tudok a letezeserol.. :)
Es ennek csak az a magyarazata, hogy ennyiszer volt szuksegem egy kep megtalalasara..
Ez normalis? :)
A dolog persze jo hogy van, mert igaz, hogy egyszer hasznaltam csak, de akkor tenyleg tudatosan hasznaltam, raadasul sikeresen...
2

kepkereses

kmm · 2004. Nov. 24. (Sze), 11.38
en eleg sokszor hasznaltam, apro dolgokra.
pl: csainaltunk batyammal egy designtervet, es kellett bele egy csavar... fel perc alatt millionyi fele kep.

--
üdv: kmm...
3

elég sokszor

aries · 2004. Nov. 24. (Sze), 16.42
Elég sokszor kellett használnom, amikor vmelyik cég termékéhez kerestem képet. Persze sokszor nem releváns adatot adott, vagy rosszul volt elnevezve egy-egy kép, de ez már nem a gugli hibája.
4

google rulz

warchief · 2004. Nov. 24. (Sze), 19.48
a kezdő kiadványszerkesztőknek hatalmas segítség ez a szolgáltatás! én is (örök kezdő) imádom! google image search nélkül tornyokban állnának nálam a hülye magazinok, és évente kéne scannert cserélnem.
5

Azért azt ne felejtsük el,

Anonymous · 2004. Nov. 26. (P), 14.48
Azért azt ne felejtsük el, hogy a megtalált képek többnyire szerzői jogvédelem alatt állnak, ahogy a cikk írója is említette... Tehát az így begyűjtött képeket felhasználni nem biztos, hogy mindig etikus cselekedet, még ha nagyon kényelmes is...

Tudom javasolni a stock.xchng-t, http://www.sxc.hu/ , azt pont erre találták ki.

üdv,
Zsolt
6

Szerzői jog

yaanno · 2004. Nov. 29. (H), 12.07
Ez a téma sztem rendkívül bonyolult a www világában; tapasztalatom az, hogy örülnek, ha elkéred a kép haszálati jogát. Volt olyan, hogy egy neves amcsi fotós (magyar származású, naná!) 2-3 képét kértem el mailben, és azt válaszolta, hogy nyugodtan, sőt, ha kell még valami, írjak. Nyilván lesz változás ebben a tekintetben is a jövőben, hiszen az artwork itt (www) is artwork.

Ugyanakkor: Leonardo X festményét milliószor felhasználták már, és azt hiszem, nem lenne túlságosan fair, ha a sokadszor reprodukált kép miatt valaki hőbörögne, amikor meglátja valaki más oldalán.

Érdemes lenne írni a Creative Commons licenszről ezügyben (is).
7

nyelv

Anonymous · 2004. Nov. 29. (H), 18.34
csak nekem nem sikerült még az oldal nyelve szerint szűkíteni a találatokat?
8

Google kérdés.

Butuska · 2005. Május. 9. (H), 17.46
Sziasztok!!!!

Van egy dolog ami enkemet igazán, bán, mégpedig, hogy a googleben nem találok magamat, tehát van fenn egy ngyon egyszereü kis honpagem, de hiábba keresek rá nem találom.
Ennek mi lehet az oka??? :-(
Vagy hogy lehet megoldani hogy a kereső robotok rámtaláljonak???
Az oldalam címe: www.mdanee.uw.hu

Remélem kérdésemen tudtok segiteni. :-)

Üdv!!
9

Csak ötletek

Török Gábor · 2005. Május. 9. (H), 17.52
Biztos, hogy a Google meg fogja adni a nevét, hogy beléphessen az oldalara? (: Javaslom, nyálazd át Keresőoptimalizálás címmel airwalker, és Weblapok ergonómiája tárggyal nagygus cikkeit.

--
slink
http://20y.hu/
10

Csak néhány apróság...

kgyt · 2005. Május. 9. (H), 19.10
1. Ne legyen intró, javascript, űrlap stb. a bejelentkezésnél!
2. Próbálj leszokni a keretek használatáról!
3. Igyekezz minden képnek alt attribútumot adni!
4. Ne rakj linket a validátorra, ha még doctype-ot sem adsz meg!
5. Igyekezz helyesen írni, azt szereti a gugli!

Remélem ez a pár tipp elindít benned valamit, és a gugli is megszeret téged...

--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt&kgyt.hu - http://kgyt.hu