ugrás a tartalomhoz

Firefox 0.9

Bártházi András · 2004. Jún. 15. (K), 09.30
Megjelent a (Mozilla) Firefox 0.9-es verziója. Ez a verzió (ahogy már megszokhattuk), számos újdonsággal bír. A mérete megint jelentősen csökkent (~6MB->4.7MB!), viszont számos új funkcióval gazdagodott. Megéri frissíteni, kipróbálni! Hogy mi vár ránk, ha megtesszük? Íme:

Új megjelenés. Egy frissebb, "trendibb" megjelenést kapott a böngésző:

Új ikonsor


Kiterjesztés és téma kezelő. A témaválasztó, illetve a kiterjesztések kikerültek az Opciók menüpontból, és egy új menüpontot kaptak az Eszközök menüben. Természetesen nem csak új helyen vannak, ezúttal új funkciókkal is fel lettek fegyverezve: a megfelelően felkészített kiterjesztések immáron eltávolíthatóak gépünkről, továbbá egy Frissítés gombnyomással egyszerűen kideríthető, van-e új verzió? A témákról és kiterjesztésekről kicsit bővebb infókat is kaphatunk, ha az információjukat lekérdezzük:

Új kiterjesztés kezelő


Profil könyvtár változás. Újra, de utoljára. A korábbi Phoenix->Firefox könyvtárváltás után most megint új, de immáron végleges helyen találjuk meg a beállításainkat, mégpedig a Mozilla/Firefox könyvtár alatt. Ez Linux és hasonló rendszerek alatt .mozilla/firefox könyvtárat, míg Windows rendszerek alatt az Application Data/Mozilla/Firefox könyvtárat jelenti. A beállításokat nem kell kézzel másolgatnunk, a migrációs script megteszi a magáét: minden korábbi beállítást összegyűjt.

Importálás lehetősége. A Firefox képes migrációra, azaz más böngészőkből (IE, Opera, Mozilla) beimportálni history-nkat, beállításainkat, könyvjelzőinket, stb.

Egy részletesebb összefoglaló az újdonságokról (korábban egy blogmarkunkban már megjelent): Firefox 0.9 Tour.

Letölteni (a Mozilla.org-on még nem vezették át a változtatásokat) közvetlenül a Mozilla FTP-ről lehetséges.