ugrás a tartalomhoz

Van-e jövője a Perlnek?

Hojtsy Gábor · 2004. Jan. 19. (H), 13.18
Kétségtelen, hogy egyes olvasóink meg vannak győződve róla, hogy a Perl vesztett a PHP, .NET és Java által folyamatosan hajszolt webes szkript nyelvek hordájában. Ez azonban a jelek szerint semmiképpen sincs így. Habár a Perl fejlesztői nem tudtak óriási újdonságokat felmutatni az utóbbi években, és idén sem várható a Perl 6 megjelenése, a nyelvet továbbra is rengetegen használják világszerte, különösen az óriási CPAN kódkönyvtárnak köszönhetően, amit a PHP fejlesztők is sárga irígységgel figyelnek.

Nem titok, hogy a PEAR a CPAN sikerének elérését tűzte ki célul indulásakor, és ezt még messze nem sikerült elérni (melynek oka nem csak a nagy időbeli lemaradásnak köszönhető). A CPAN keretében jelenleg 2066 megabájtnyi kódot hosztolnak több mint 5700 modulnak köszönhetően.

A Perl.com-on Adam Turoff foglalta össze, hogy mégis hogyan látja a nyelv horizontját, mit hozhat a Perl 6, illetve valóban az jelenti-e a Perl jövőjét. Szó esik a CPAN modulok sokféleségéről, a Perl nagybani felhasználásáról, és a Perl 5 jelenlegi fejlesztési ágairól. Aki végigolvassa a cikket, annak nyilvánvaló lesz, hogy nagyon sok aktivitás van a nyelv körül, és bár nincsenek rendszeres nyelvi szintű újdonságok, a jelenleg is folyamatosan fejlesztett és állandóan megújuló újrahasznosítható kódok mennyisége előtt megemelhetjük a kalapunkat.
 
1

Re: Van-e jövője a Perlnek?

Hojtsy Gábor · 2004. Jan. 19. (H), 14.20
Olyannyira van jövője, hogy éppen a napokban jelentette be a Nokia, hogy Perl felületű programozást tesz lehetővé az új SmartPhone-okra.
2

Re: Van-e jövője a Perlnek?

js · 2004. Jan. 19. (H), 19.06
A Perl temetése eléggé szűk látókörre vall. Sajnos egyes (itt most meg nem nevezett típusú) emberek képesek azt hinni, hogy a web az internet. Hát nem. A legnépszerűbb open-source e-mail spam ellenőrző technológiák Perl-ben vannak (SpamAssassin, Razor), és a legjobb perl-ben írni a webes tartalom megjelenítésének/karbantartásának háttérrendszerét (adatbázis tekergetés, felhasználó karbantartás megminden) is.

Bár van még néhány olyan programnyelv, ami helyettesíthetné a Perl-t (pl. python, ruby), mégis megvannak egymás mellett. A megfelelő nyelvet a megadott feladathoz.