ugrás a tartalomhoz

Archívum - Már 2006 - Fórum téma

március 26

Keresés MySQL táblában szótöredékre

Anonymous · 2006. Már. 26. (V), 19.28
Üdv!

Olyat szeretnék kérdezni h:
azt h lehetr megcsinálni h van egy mysql adatbázisom: base mondjuk egy táblám benne: table és 2 oszlopom: name, value .

Ez eddig ok és ebbe bele is tok irni meg minden de ezt szótár szereűségre szeregném használni, tehát értek mindent csak azt nem h h lehet benne keresni
pl.:
name: Fiatal farkasok
value: Fiatal farkast láttak a közeli erdőségben és ...

beirom a keresőbe h: farkas
és akkor kijön a name h: fiatal farkasok
és a value: Fiatal farkast láttak a közeli erdőségben és ...

???

Előre is kössz...
 

Prototype Ajax funció meghívás diszkrét JS-sel

monghuz · 2006. Már. 26. (V), 18.10
Hali!

Ahogy kezdek előre jutni a témában úgy exponenciálissan nő az ismeretlen dolgok száma, és sajna nem mindre találok választ a tutorialokban... :(

A Prototype Ajax.Update függvényét szeretném meghívni a bejelentkező formomnál, úgy hogy a form nev és pass mező értékét átadom a login.php filenak.

A Prototype manualban ennek a példa alapján indúltam el:

var url = 'valami.php';
var pars = 'foo=bar';
var target = 'div-class';
var myAjax = new Ajax.Updater(target, url, {method: 'post', parameters: pars});
Illetve a diszkrét javascript cikk alapján próbálkozom.

Naplózás és látogatottságszámlálás adatbázisban

kalamona · 2006. Már. 26. (V), 02.27
Sziasztok!

Tulajdonképpen két egymáshoz is kötődő problémám van. Szeretnék egy informatív, teherbíró naplózórendszert készíteni egy nagy látogatottságra törő oldal "alá".

Két célt szolgál majd:
- biztonság, nyomonkövethetőség
- tartalmak, oldalkomponensek népszerűsége, felhasználók oldalhasználati szokásainak figyelése

Arra gondoltam, hogy ez épülhetne ugyanazon adatokra, hiszen mindekettőhöz arra van szükség, hogy kicsoda, mikor, mit csinált az oldalon belül.
Viszont félek, hogy túl nagy terhet ró egy ilyen rendszer az adatbázisra, feleleges adattömeget generálhat, főleg ha a második célra is aktívan használva lesz. Az egész naplózás több szinten működhetne, az admin tudná eldönteni, milyen részleteket szeretne tárolni, milyen felhasználói csoportok esetében. (a be nem lépett vendégről nem kell annyi infó mint a regsztráltakról stb...)


kérdéseim:
- hogyan szokás a naplózásokat kivitelezni? (főleg a nagyobbakat) van ilyen tapasztalatotok?
- mekkora erőforrásprobléma akár többmillió rekordos táblák kezelgetése (majdnem minden reguestnél bővülne)
- esetleg érdemes e külön naplózószervert beállítani, ahol egy kicsi gyors adatbáziskezelő futna csak és rögzítene mindent, tehermentesítésként.
- működhet sima szöveges fájlba írva is? itt milyen gubancok lehetnek? miben jobb-rosszabb az adatbázisnál?
- segít e, ha bizonyos időközönként, vagy rekordszám elérésekor cron-nal exportálom a táblák tartalmát? ezt is úgy volna jó hogy a legújabb x ezer darab bejegyezés azért maradjon benn.



Egyelőre ennyi, majd még részletezem ha kell. :)

Minden érdekel a témával kapcsolatban. Főleg a szenélyes tapasztalatok, gyakorlati tanácsok, buktatókra figyelmeztetések jönnek jól.

Köszi mindent!
 

teljesítmény a request-elt fájlok függvényében

kalamona · 2006. Már. 26. (V), 01.00
Üdv!

Befolyásolja e az oldal teljesítményét s mennyire, hogy a http kéréseket hány fájl között osztjuk szét?

Azt értem ez alatt hogy előnyös-e, vagy hátrányos, ha minden kérés egy közös index.php-n fut keresztül, amely feldolgozza és a feladattól függően meghívja az adott funkcióhoz kellő egyéb .php-ket.
Érdemes e szétoszlatni a terhelés olyan módon, hogy kapásból arra a szkriptre linkelünk ami felelős az adott dologért?

tehát pl: login.php, adduser.php, buy.php
vagy: index.php?func=login,index.php?func=adduser,index.php?func=buy ...stb

- számíthat ez?
- melyik a jobb választás?
- mi a helyzet nagy oldallátogatottság esetén? ott már tényező lehet ez is?

Mit szóltok?

Köszönöm.
 

március 26

Egy kis regex segítség

Anonymous · 2006. Már. 25. (Szo), 23.44
Egy olyan regex-et próbálok összehozni ami a következő mintára illeszkedik:
1db szám, aztán 0 vagy több szám+előtte egy perjel.
Ezzel próbálkoztam:
([0-9])([/0-9]+)
De eléggé elakadtam. Már egy csomó tutorialt megnéztem, de egyikből sem sikerült megoldani.
Aki tud az kisegíthetne. Ha van egy linkje egy nagyon jó leírásról, akkor az is jó.
 

PHP + frame?

ceops · 2006. Már. 25. (Szo), 22.44
üdv!


volna egy naaaaagy kérdésem:
van egy frames oldal, ami egy fejléc keretből és egy "main" keretből áll! (meg persze az ezt összefoglaló index oldalból) itt, a main keretben jelenik meg a fórum. de ha az ember be akar lépni a fórumba, akkor nem lépteti be :( viszont ha csak simán meghívja a "forum.php"-t, akkor már azt írja ki, hogy be vagyok jelentkezve!
ha ott van a felső keret, akkor miért akad a dolog?


köszi előre is!
üdv!
 

Mikor küldődik el az űrlap Enterre?

Anonymous · 2006. Már. 25. (Szo), 22.29
Kezdő html szerkesztőként azt szeretném megkérdezni, hogy mitől függ, hogy a form-ban ha az egyik elemre entert ütök, akkor elküldödik, és mikor nem? Biztos nagyon triviális a szabály, de egyszerűen nem jövök rá.
 

MySQL - utf8_hungarian_ci

joschy · 2006. Már. 25. (Szo), 22.10
Sziasztok!

Erdeklodnek, hogy sikerult-e mar valakinek belonie UTF-8 alapon a rendes magyar ABC szerinti sortolast 5.0.19-ben, mivel elvileg mar benne van az utf8_hungarian_ci collation, avagy logikusan kellene neki muxenie.

De gyakorlatilag valamiert nem megy :-/

mysql> show collation like 'utf8%'
...
| utf8_hungarian_ci | utf8 | 210 | | Yes | 8 |

avagy elvileg mennie kellene, de gyakorlatilag tovabbra is azt tapasztalom, hogy az ÁÉŐÚÍ minden esetben az A elé kerül, holott http://lists.mysql.com/commits/384 szerint nem így kéne lennie :-/

Teny, hogy meg mindig nem az igazi megoldas, mert elvileg ilyenünk lesz:

Elemér
Éva
Evetke

Avagy É egyenértékű E-vel, de még mindig jobb, mint a lista elején látni minden nagy ékezetest :D

Szal nektek megy már rendesen?

Küszi,
j0
 

mysql_real_escape_string() es UTF8

Anonymous · 2006. Már. 25. (Szo), 21.50
Sziasztok!

Van egy problemam (? :) ) :
XHTML UTF8-as, MySQL adatbázis is UTF8, PHP-ban: mysql_query("SET NAMES 'utf8'", $dbh);
A karakterek tökéletesen megjelennek mind a bongeszoben, mind a 'MySQL Query Browser'-ben is (mysql.com).

A problema: amikor urlaprol kuldok adatot, pl: 'foo"bar"foo' es az adatbazisba rakom ezzel (roviditve van): myqsl_query("INSERT...".mysql_real_escape_string($_POST['field']));
es megnezem a 'MySQL Query Browser'-el, a " karakterek nincsenek ki-escape-elve (na ezt szepen mondtam :) ) , azaz nem \" lesz beloluk!!!

Valamit elertettem ?

PHP v4.3.11 , MySQL 4.1.18 , OS WinXP SP2
 

Oldal url címének beírása váltózóba, mit lassít???

Anonymous · 2006. Már. 25. (Szo), 21.02
üdv!

Lenne egy kérdésem :

miv an akkor ha van egy config.inc fájlom és benn egy változó
$site_url = "http://pokoljaro";

és pl. van az oldal menüje bal oldalt és a felhasználó regisztáció menü pont url-je így van:

print '<a href="'.$site_url.'/register.php">Felhasználó létrehozása</a>';


Nos ez jó is mert ha valaki pl. beir egy hibás címet pl.:

http://pokoljaro/1/2/4/1.php

ilyenkroe bejön h az oldal nem található a htaccess miatt na és ilyenkor is müxik a menü és ha csak enyi lenne benne h:

print '<a href="/register.php">Felhasználó létrehozása</a>';


akor ez jönne be: http://pokoljaro/1/2/4/register.php és ugye bár ilyen sincs...


Nos az lenne a kérdés h ez lassítja-e az oldalt?

esetleg ha a $site_url = "http://www.pokol.hu"; lenne?

???


Előre is kössz.