ugrás a tartalomhoz

Archívum - Fórum téma

március 22, 2023

event listener class-ra

mind1 valami név · szerda, 18.41
Ugye jól sejtem, hogy ha azt akarom, hogy kapjak egy szép popup ablakot, mikor az egeret egy adott típusú elem fölé viszem, akkor ehhez végig kell mászni a getElementsByClassName eredményén és egyesével hozzá kell adni mindhez ezt a listenert?
Olyan nincs, hogy "add hozzá mindenhez, ami x osztályba tartozik!"?
 

február 27

CSS tartalom méretezés

mind1 valami név · Feb. 27. (H), 12.39
https://codepen.io/nagyarc/pen/dyqOdOG
Egy három oszlopból álló, táblázatszerűen megjelenő listát akarnék megjeleníteni, kb. olyan formában, ahogy egy linuxos ls -l kimenete néz ki.
Az első két oszlop fix szélességű lenne, az utolsónak viszont ki kellene töltenie a maradék helyet. Na ez nem jön össze sehogy. Annyit még sikerült elérni, hogy a fenti kódban "intern"-nek nevezett osztályba tartozó div felvegye a maradék hely méretét, de a benne lévő elem/elemek már ragaszkodtak a saját méretükhöz.
Ezt tényleg nem lehet trükközés nélkül?
 

február 21

Stringben való keresés

simisoma · Feb. 21. (K), 09.13
Sziasztok,

abban kérném a segítséget, hogy egy karakterlánc bizonyos szava után kellene kinyernem 56 karakter hosszúságú szakaszt.

Pl.: A mai árfolyam: 401.06.- EUR, amelyet....

Nekem a 401.06 -ra lenne szükségem egy változóba.

A karakterlánc hossza változhat az eleje és a vége szóval valahogy úgy lehetne megoldani, hogy a "árfolyam: " után 6 karakter....

de nem találtam rá még semmit.

Előre is köszönöm, ha segítetek!
 

február 19

JS névütközések

mind1 valami név · Feb. 19. (V), 09.35
Mivel szinte minden JS ismeretem elfelejtettem, rácsodálkoztam arra az érdekességre, hogy a <script src="..."> segítségével betöltött kódokban használt változónevek publikusak. Persze, tképp logikus, csak meglepett.
Kivédeni borzasztó egyszerűnek tűnik: { ... }
Szóval egy névtelen blokkba pakolom az egészet.
Egy dolgot nem értek: miért nem láttam ilyet leírva sehol?
Gondolom van valami probléma vele, különben a tutorialok nem adnának olyan programokat kezdők kezébe, ahol gond lehet egy névütközésből.
Én is csak azért vettem észre, mert a const típust ugye nem illik duplán definiálni, én meg egy tutorial eredeti kódját és az abból átírt változatomat egy html-be töltöttem be. :)
 

február 9

JS tutorial?

mind1 valami név · Feb. 9. (Cs), 17.10
Tudnátok ajánlani olyan JavaScript tutorialt, ami nem tanít hülyeségeket és viszonylag naprakész? Úgy rémlik, a tutorialspoint.com pár éves lemaradásban van.
(most épp nem tudom megnézni, mert a firefox valami tanúsítványproblémát emleget, bár az openssl s_client szerint minden rendben vele)

ui: egyáltalán érdemes ilyesmibe energiát fektetnem, ha viszonylag rövid időn belül (táv)munkát kellene találnom, amennyiben nem akarok újra hajléktalanszállón kikötni?
 

február 6

Javascript, ami a lap forrásában nem látszik, csak a development tools-ban (ds6.biz)

mind1 valami név · Feb. 6. (H), 18.38
A https://www.tutorialspoint.com/ipv6/index.htm oldalt megnyitva vettem észre, hogy az oldal egy ds6.biz nevű szerverről akar betölteni egy szkriptet.
Mivel a google nem sokat tud róla, a virustotal egyik keresője "malicious"-nak jelzi, próbáltam megkeresni a forrásban, de semmi nyomát nem találtam.
Kizárólag akkor jelenik meg, ha androidos firefoxból nyitom meg az oldalt vagy ha desktopról, de a user-agent switcher nevű firefox addon segítségével behazudom, hogy androidos mobilon fut a böngésző.
Eddig O.K. lenne, valószínűleg a tutorialspoint.com egyik saját scriptje csapja hozzá azt a sort a </head> előtt, de nem tiszta: ha desktopon Ctrl-U-val, androidon view-source: prefix-szel nézem az oldalt, ott nem kéne megjelenniük a JS által a betöltés során generált soroknak?
A másik ami miatt problémásnak tartom: írtam az oldal gazdájának, azt válaszolta, hogy ő nem tud semmit erről a ds6.biz domainről, de nem is tudja reprodukálni. (szerintem nem fogta fel, hogy kifejezetten mobilos firefox kell hozzá, de mind1)
Rá tudna nézni innen valaki, hogy mi a bánat lehet ez? (frissen gyártott reklámszerverre tippelek) Ami biztosan kell a megjelenéséhez: androidos firefox, noscript plugin és esetleg ublock0.
 

január 21

Népszerű nyelvek top 10?

mind1 valami név · Jan. 21. (Szo), 09.10
Ha még jár erre élő ember... :)

Tudna valaki hitelesnek is nevezhető forrást arra, hogy melyek voltak a legtöbb helyen használt programnyelvek az elmúlt egy-két évben a webes fejlesztésekben?

Eddig két helyen láttam olyat, hogy a nodejs az egyik, ha nem a legnépszerűbb... kicsit nehezen tudom elhinni, hogy mára lenyomta volna a java/php/python szentháromságot...
(Egyik forrásom a chatgpt, de attól eddig csupa fals infót kaptam, ha komoly dolgot kérdeztem :D)

Ui: "hitelesség" egyik csodás példája más témában a distrowatch, ami szerint a linuxok közt toronymagasan vezet az MX linux. (Ha nem is hallottál róla, ne lepődj meg, nem túl gyakori :) )
 

szeptember 7, 2022

Attribútum szerinti csoportosítás

alkony4 · Szep. 7. (Sze), 18.16
Szervusztok!

Valaki tudna segíteni abban, hogyan lehet kiválasztani egymást követő elemek azonos attribútum értékével rendelkező elemeinek első egyedét?

<div value="1">1.</div>
<div value="2">2.</div>
<div value="2">3.</div>
<div value="3">4.</div>
<div value="1">5.</div>
<div value="1">6.</div>
<div value="4">7.</div>
<div value="4">8.</div>
<div value="5">9.</div>
<div value="1">10.</div>
Azt szeretném elérni, hogy az 1,2,4,5,7,9,10. sorok legyenek szelektálva.
Megtisztelő válaszaitok és segítségetek köszönöm.
 

június 23

cpanel - van ingyenes szolgáltató, ahol ismerkedni lehet vele?

mind1 valami név · Jún. 23. (Cs), 06.26
Ezt a cPanel nevű dolgot csak fizetős szolgáltatónál lehet elérni vagy van ilyen valahol ingyenes helyen is?
Segíteni próbáltam valakinek pythonos témában, de kicsit gyanús, hogy a problémája inkább a szolgáltatás konfigjára vezethető vissza. De cpanelt életemben nem láttam, azt se tudom, milyen logokat kellene látni, mi az, amit a user tud módosítani a konfigokban stb.
 

június 9

Hol lehet kézből használható gépágyút venni? :D (totál off... asszem)

mind1 valami név · Jún. 9. (Cs), 20.56
Csomagolunk költözéshez. A derekam már ifjú koromban sem volt túl teherbíró, így elég hamar kidöglöttem, kicsit lefeküdtem pihenni, közben neteztem kicsit.
Eszembe jutott, hogy tegnap éjjel felraktam valami szemetet (ubuntu-t használok), leszedtem a felesleget.
Kicsit később reboot. Nincs net. Sehol. Se wifin, se utp-n.
Hát ezt már nem lehet így hagyni, mert ha költözés után nincs notebook, akkor gyakorlatilag mehetek remetének. Csekély 3.5-4 órám ment rá, mire kiderült, hogy ez a mocsok beleírt a /etc/network/interfaces fájlba néhány sort.
Sajnos az addig hiányzó wifi adaptert is, nekem meg nem tűnt fel elsőre, meg sokadjára sem, hogy ha NetworkManager kezeli a hálózatot és az interfaces-ben felbukkan valamelyik interface, azt bizony ignorálni fogja. De nem ám azt mondja (rohadna le a keze annak, aki ezt ilyenre írta!), hogy bocs, ezt úgy konfiguráltad, hogy nekem nincs közöm hozzá... miért is írná... csak közli nemes egyszerűséggel, hogy nincs wifi adapter a gépben.

Csak ennyi volt benne:
auto wlp1s0
iface wlp1s0 inet manual

(a sorok egyébként joggal kerültek bele, mert egy pppoe klienssel szórakoztam éjjel csak nem vettem észre, hogy nem a megfelelő gépen vagyok, mikor először futtattam a pppoeconf-t, a mai rebootig meg nem okozott gondot)

Plusz a leszedett ppp csomag miatt a hálózat indítása egyébként is félbeszakadt (valamiért a /usr/bin/pon-t futtatta volna), emiatt meg a systemd (lásd a fent említett kezekre vonatkozó jókívánságok! :D) resolvere hülyült meg és olyan hibaüzenetekkel fosta tele a logot, amiből végképp nem derült ki, hogy mi a baja. Még az is véletlenül derült ki, hogy a névfeloldás nem megy...