ugrás a tartalomhoz

Archívum - 2023 - Fórum téma

március 26

Modal dialog

mind1 valami név · Már. 26. (V), 14.10
Két kérdés egyben :)
- a "modal"-t minek lehet fordítani? A modal dialog tudtommal egy olyan ablak, ami a meglévő oldal felett nyílik meg és blokkolja az eredeti oldal működését, amíg nyitva van. Szótár szerint "alaki", de ez nagyon nem fedi a működését. :) (számomra az "alaki" az a katonai kiképzés egy részét jelenti :D)
- nincs más mód az ilyen dobozok készítésére, csak az, hogy beleírom a html-t az eredeti kódba és kap egy "display:off" style-t? Valamiért úgy emlékszem, hogy erre volt egyéb mód is, de a google által megtalált tutorial-okban mindenhol csak ez van.

Végül is megoldhatónak tűnik, valami document.createElement() sorozattal, csak én valami olyanra emlékeztem (de lehet, hogy más programnyelvekkel keverem), mint az alert().
 

március 22

event listener class-ra

mind1 valami név · Már. 22. (Sze), 18.41
Ugye jól sejtem, hogy ha azt akarom, hogy kapjak egy szép popup ablakot, mikor az egeret egy adott típusú elem fölé viszem, akkor ehhez végig kell mászni a getElementsByClassName eredményén és egyesével hozzá kell adni mindhez ezt a listenert?
Olyan nincs, hogy "add hozzá mindenhez, ami x osztályba tartozik!"?
 

február 27

CSS tartalom méretezés

mind1 valami név · Feb. 27. (H), 12.39
https://codepen.io/nagyarc/pen/dyqOdOG
Egy három oszlopból álló, táblázatszerűen megjelenő listát akarnék megjeleníteni, kb. olyan formában, ahogy egy linuxos ls -l kimenete néz ki.
Az első két oszlop fix szélességű lenne, az utolsónak viszont ki kellene töltenie a maradék helyet. Na ez nem jön össze sehogy. Annyit még sikerült elérni, hogy a fenti kódban "intern"-nek nevezett osztályba tartozó div felvegye a maradék hely méretét, de a benne lévő elem/elemek már ragaszkodtak a saját méretükhöz.
Ezt tényleg nem lehet trükközés nélkül?
 

február 21

Stringben való keresés

simisoma · Feb. 21. (K), 09.13
Sziasztok,

abban kérném a segítséget, hogy egy karakterlánc bizonyos szava után kellene kinyernem 56 karakter hosszúságú szakaszt.

Pl.: A mai árfolyam: 401.06.- EUR, amelyet....

Nekem a 401.06 -ra lenne szükségem egy változóba.

A karakterlánc hossza változhat az eleje és a vége szóval valahogy úgy lehetne megoldani, hogy a "árfolyam: " után 6 karakter....

de nem találtam rá még semmit.

Előre is köszönöm, ha segítetek!
 

február 19

JS névütközések

mind1 valami név · Feb. 19. (V), 09.35
Mivel szinte minden JS ismeretem elfelejtettem, rácsodálkoztam arra az érdekességre, hogy a <script src="..."> segítségével betöltött kódokban használt változónevek publikusak. Persze, tképp logikus, csak meglepett.
Kivédeni borzasztó egyszerűnek tűnik: { ... }
Szóval egy névtelen blokkba pakolom az egészet.
Egy dolgot nem értek: miért nem láttam ilyet leírva sehol?
Gondolom van valami probléma vele, különben a tutorialok nem adnának olyan programokat kezdők kezébe, ahol gond lehet egy névütközésből.
Én is csak azért vettem észre, mert a const típust ugye nem illik duplán definiálni, én meg egy tutorial eredeti kódját és az abból átírt változatomat egy html-be töltöttem be. :)
 

február 9

JS tutorial?

mind1 valami név · Feb. 9. (Cs), 17.10
Tudnátok ajánlani olyan JavaScript tutorialt, ami nem tanít hülyeségeket és viszonylag naprakész? Úgy rémlik, a tutorialspoint.com pár éves lemaradásban van.
(most épp nem tudom megnézni, mert a firefox valami tanúsítványproblémát emleget, bár az openssl s_client szerint minden rendben vele)

ui: egyáltalán érdemes ilyesmibe energiát fektetnem, ha viszonylag rövid időn belül (táv)munkát kellene találnom, amennyiben nem akarok újra hajléktalanszállón kikötni?
 

február 6

Javascript, ami a lap forrásában nem látszik, csak a development tools-ban (ds6.biz)

mind1 valami név · Feb. 6. (H), 18.38
A https://www.tutorialspoint.com/ipv6/index.htm oldalt megnyitva vettem észre, hogy az oldal egy ds6.biz nevű szerverről akar betölteni egy szkriptet.
Mivel a google nem sokat tud róla, a virustotal egyik keresője "malicious"-nak jelzi, próbáltam megkeresni a forrásban, de semmi nyomát nem találtam.
Kizárólag akkor jelenik meg, ha androidos firefoxból nyitom meg az oldalt vagy ha desktopról, de a user-agent switcher nevű firefox addon segítségével behazudom, hogy androidos mobilon fut a böngésző.
Eddig O.K. lenne, valószínűleg a tutorialspoint.com egyik saját scriptje csapja hozzá azt a sort a </head> előtt, de nem tiszta: ha desktopon Ctrl-U-val, androidon view-source: prefix-szel nézem az oldalt, ott nem kéne megjelenniük a JS által a betöltés során generált soroknak?
A másik ami miatt problémásnak tartom: írtam az oldal gazdájának, azt válaszolta, hogy ő nem tud semmit erről a ds6.biz domainről, de nem is tudja reprodukálni. (szerintem nem fogta fel, hogy kifejezetten mobilos firefox kell hozzá, de mind1)
Rá tudna nézni innen valaki, hogy mi a bánat lehet ez? (frissen gyártott reklámszerverre tippelek) Ami biztosan kell a megjelenéséhez: androidos firefox, noscript plugin és esetleg ublock0.
 

január 21

Népszerű nyelvek top 10?

mind1 valami név · Jan. 21. (Szo), 09.10
Ha még jár erre élő ember... :)

Tudna valaki hitelesnek is nevezhető forrást arra, hogy melyek voltak a legtöbb helyen használt programnyelvek az elmúlt egy-két évben a webes fejlesztésekben?

Eddig két helyen láttam olyat, hogy a nodejs az egyik, ha nem a legnépszerűbb... kicsit nehezen tudom elhinni, hogy mára lenyomta volna a java/php/python szentháromságot...
(Egyik forrásom a chatgpt, de attól eddig csupa fals infót kaptam, ha komoly dolgot kérdeztem :D)

Ui: "hitelesség" egyik csodás példája más témában a distrowatch, ami szerint a linuxok közt toronymagasan vezet az MX linux. (Ha nem is hallottál róla, ne lepődj meg, nem túl gyakori :) )