ugrás a tartalomhoz

Angular, React és tsaik(lusta vagyok)

mind1 valami név · Jún. 21. (Sze), 21.34
Valahol(redditen talán) felvetődött, hogy ki milyen JS frameworköt használ.
Amikor olvastam, nem gondoltam bele, de így utólag kicsit elgondolkodtatott: mi az, ami miatt megéri ezeket vagy akár a jQuery-t megismerni?
Milyen pluszt adnak a mezítlábas javascripthez?

Mert mondjuk pythonnál maradva, egy django, egy flask ad egy olyan interface-t az általános célú nyelvhez, ami kezeli a webes protokollokat, segít html kódokat generálni, ad egyfajta kapcsolatot adatbázisok felé. Pl a flask egy a webes igényekhez igazítva felparaméterezett sqlalchemy modult (sqlalchemy egy általános adatbázis modul, részben ORM).

De ugyanez javascript oldalon meghaladja a fantáziámat. Gondolom azért, mert csak minimális ismereteim vannak JS területén.

Pár tőmondatban le lehet írni, hogy mire jók ezek?
Valamelyikről (React v. Angular) olvastam, hogy Single Page App. előállítását célozza elsősorban.
De az átfutott tutorialokból nekem csak annyi jött le, hogy egy plusz réteg, amit megtanulni sem két perc és lényegi többletet nem kapok tőle, talán csak multimédiás felhasználás esetén.
 
1

Kényelmet :)

Pepita · Jún. 23. (P), 09.58
Talán egy szóban így lehetne jellemezni, de hozzá kell tenni azt is, hogy egyikbe se 2 perc beletanulni.

Egész hasonló előnyöket ad, mint amiket pythonból kiindulva írtál, de frontenden. Adatkezelés, modellezés, template-elés, kapcsolatok, stb.
Single / multi page: tudtommal mindegyik FE fw támogatja mindkettőt.
Azt azért érdemes figyelembe venni, hogy ezeknek a fw-öknek a használatával "vékony" klienst nemigazán fogsz tudni fejleszteni. Talán a jquery még "belefér", ha nem akasztasz mellé kiscsillió plugin-t, de akkor meg nem sok értelme van, annyit fejlődött már a natív JS is.

Ha bele akarsz tanulni valamelyikbe, akkor talán a legkönnyebb / leggyorsabb dolgod a jquery-vel lesz, de eszközkészletben is a legkisebb.
2

Köszi. Beletanulni egyelőre

mind1 valami név · Jún. 23. (P), 15.29
Köszi. Beletanulni egyelőre nincs szándékomban, annyira, hogy még a korábbiakat is feladtam(ezért írok ritkán).
Csak ahogy ismerkedni kezdtem az alap JS dolgaival, plusz a css képességeivel, úgy elgondolkodtatott, hogy lehet-e ezekhez bármi olyan bővítményt készíteni, ami nem csak "hype", hanem haszna is van.
A SPA is így került elő, mert ott még esetleg el tudok képzelni pár dolgot, illetve multimédiában addig jutottam, hogy ez nekem bonyolult :)
3

Premature optimization

Endyl · Jún. 25. (V), 21.38
jQueryt csak olyan projektekben használok, ahol legacy kód karbantartás miatt már alapból is van, és nem prioritás a kódbázis átírása, és célszerűbb a meglévő utility függvények használata, mint "feltalálni a kereket", vagy csak az egységesség miatt. Új projekteknél a böngészők közötti API eltérés már minimális, úgyhogy egy jQuery bevetése is lehet pusztán kolonc. Jobban megérheti a projektet érintő különbségekre specifikusan behúzni áthidaló megoldásokat.

A "vadonban" található SPA-król elég lesújtó véleményem van, a CSS-in-JS borzalmakról nem is beszélve, szóval sokat nem szidom őket, de hacsak nem FB vagy hasonló skálázásra, komplexitásra van szükséged, akkor valszeg jobban megleszel vanilla JS-sel, react, angular, vue, stb helyett (de tegyük hozzá, hogy a FB-nak így is kriminális a teljesítménye, úgyhogy lehet, hogy akkor is jobban jársz sima JS-sel :D ). Valami microframeworköt inkább el tudok képzelni hasznosnak.

Ha meg csak néhány űrlappal, jobbára statikus, vagy előre generálható listákkal dolgozol, akkor egy static site generator is sokkal hasznosabb lehet, mint bármilyen FW. Ilyenekre eldörrenteni egy angulart, reactot, stb-t. meg no comment...

De a legjobb tanács, hogy mérés, mérés, mérés, és az alapján eldönteni, hogy megéri-e a keretrendszerek mindenféle bloatja (méret, build infrastruktúra, stb) :)
4

Hát ezt is köszi. Épp

mind1 valami név · Jún. 27. (K), 09.45
Hát ezt is köszi.
Épp gyalulolom lefelé a gépemet.

Végeztem mindennel.