ugrás a tartalomhoz

Rugalmas webtervek

Török Gábor · 2011. Jún. 12. (V), 21.46

Szerző:

Zoe Mickley Gillenwater

Kiadó:

Kiskapu

2010

ISBN:

9789639637740

Oldalak száma:

354

Értékelés:

8

Linkek

A Rugalmas webtervekben Zoe Mickley Gillenwater a megjelenítőhöz alkalmazkodó weboldalak tervezését és kialakítását ismerteti. Gillenwater grafikus- és webdesigner, rendre publikál webdesignt érintő témákban többek között a .net Magazine és Smashing Magazine hasábjain. A Rugalmas webtervek az első könyve, ezt azonban nem mondaná meg róla senki.

A könyv designerekhez, CSS-fejlesztőkhöz szól. Első sorban haladó szakemberek számára javaslom, azonban a tutorial jellegű témavezetésnek köszönhetően a weboldal tervezési fogásokkal most ismerkedők számára is befogadható lesz a könyvanyag.

A könyv a rugalmas layoutokat tárgyalja: miként lehetséges a képponthoz kötött kialakításokat átalakítani folyékony (liquid, százalékos) vagy nyújtható (elastic, em-alapú) fazonra, mikor és melyiket érdemes választanunk.

A könyv ügyesen tagolt. Gillenwater a nyitó fejezetben a rugalmasság lényegét ismerteti: számos valós példával szemlélteti a flexibilis weboldal kialakítások előnyeit, s mutat rá egyúttal a rugalmatlanság hátulütőire. A folytatásban egy konkrét weboldal látványtervének megtervezésén, majd az alapoktól való építkezésen keresztül - bőséges CSS forráskód kíséretében – mutatja be a rugalmasság kialakíthatóságának módszereit. A lapszerkezetek felépítése mellett a könyv végén egy-egy fejezetben a szerző értekezik a háttérképek és tartalmi képek rugalmas kezeléséről is. A könyv mindvégig gyakorlati megközelítésű, Gillenwater az IE 6-ra vonatkozó széljegyzetekkel is szolgál.

A Rugalmas webtervek fordításának alapjául szolgáló Flexible Web Design c. kiadvány 2009-es keltezésű, így talán ennek tudható be, hogy CSS3 praktikákról nem szól. (A szerzőtől azóta már megjelent a Stunning CSS3: A Project-based Guide to the Latest in CSS c. könyv.)

A könyv összeségében tartalmát és annak tálalását tekintve nagyon jó, a mobil web korában pedig különösen fontos kérdést boncolgat. Mindössze egy bajom van vele, mégpedig a könyv zárása: se sommázat, se kitekintés a jövő technológiára, az ember még bőszen lapozna, amikor egyszer csak vége a könyvnek. Tök béna.

Köszönjük a Kiskapu kiadónak, hogy a Weblabor számára biztosította a könyv egy példányát.

 
1

aktuális a téma

Dohány Tamás · 2011. Jún. 13. (H), 15.42
A responsive web design miatt is nagyon aktuális a téma!
Bár még nem értem a végére, jó könyvnek tartom.