ugrás a tartalomhoz

Archívum

február 6, 2023

Javascript, ami a lap forrásában nem látszik, csak a development tools-ban (ds6.biz)

mind1 valami név · hétfő, 18.38
A https://www.tutorialspoint.com/ipv6/index.htm oldalt megnyitva vettem észre, hogy az oldal egy ds6.biz nevű szerverről akar betölteni egy szkriptet.
Mivel a google nem sokat tud róla, a virustotal egyik keresője "malicious"-nak jelzi, próbáltam megkeresni a forrásban, de semmi nyomát nem találtam.
Kizárólag akkor jelenik meg, ha androidos firefoxból nyitom meg az oldalt vagy ha desktopról, de a user-agent switcher nevű firefox addon segítségével behazudom, hogy androidos mobilon fut a böngésző.
Eddig O.K. lenne, valószínűleg a tutorialspoint.com egyik saját scriptje csapja hozzá azt a sort a </head> előtt, de nem tiszta: ha desktopon Ctrl-U-val, androidon view-source: prefix-szel nézem az oldalt, ott nem kéne megjelenniük a JS által a betöltés során generált soroknak?
A másik ami miatt problémásnak tartom: írtam az oldal gazdájának, azt válaszolta, hogy ő nem tud semmit erről a ds6.biz domainről, de nem is tudja reprodukálni. (szerintem nem fogta fel, hogy kifejezetten mobilos firefox kell hozzá, de mind1)
Rá tudna nézni innen valaki, hogy mi a bánat lehet ez? (frissen gyártott reklámszerverre tippelek) Ami biztosan kell a megjelenéséhez: androidos firefox, noscript plugin és esetleg ublock0.
 

január 21

Népszerű nyelvek top 10?

mind1 valami név · Jan. 21. (Szo), 09.10
Ha még jár erre élő ember... :)

Tudna valaki hitelesnek is nevezhető forrást arra, hogy melyek voltak a legtöbb helyen használt programnyelvek az elmúlt egy-két évben a webes fejlesztésekben?

Eddig két helyen láttam olyat, hogy a nodejs az egyik, ha nem a legnépszerűbb... kicsit nehezen tudom elhinni, hogy mára lenyomta volna a java/php/python szentháromságot...
(Egyik forrásom a chatgpt, de attól eddig csupa fals infót kaptam, ha komoly dolgot kérdeztem :D)

Ui: "hitelesség" egyik csodás példája más témában a distrowatch, ami szerint a linuxok közt toronymagasan vezet az MX linux. (Ha nem is hallottál róla, ne lepődj meg, nem túl gyakori :) )
 

január 20

Magyarországi Web Konferencia 2023

Weblabor · Jan. 20. (P), 02.00
2023-ban ismét megrendezésre kerül a legnagyobb múltú hazai webes szakmai rendezvény, a Magyarországi Web Konferencia.

szeptember 7, 2022

Attribútum szerinti csoportosítás

alkony4 · Szep. 7. (Sze), 18.16
Szervusztok!

Valaki tudna segíteni abban, hogyan lehet kiválasztani egymást követő elemek azonos attribútum értékével rendelkező elemeinek első egyedét?

<div value="1">1.</div>
<div value="2">2.</div>
<div value="2">3.</div>
<div value="3">4.</div>
<div value="1">5.</div>
<div value="1">6.</div>
<div value="4">7.</div>
<div value="4">8.</div>
<div value="5">9.</div>
<div value="1">10.</div>
Azt szeretném elérni, hogy az 1,2,4,5,7,9,10. sorok legyenek szelektálva.
Megtisztelő válaszaitok és segítségetek köszönöm.
 

június 23

cpanel - van ingyenes szolgáltató, ahol ismerkedni lehet vele?

mind1 valami név · Jún. 23. (Cs), 06.26
Ezt a cPanel nevű dolgot csak fizetős szolgáltatónál lehet elérni vagy van ilyen valahol ingyenes helyen is?
Segíteni próbáltam valakinek pythonos témában, de kicsit gyanús, hogy a problémája inkább a szolgáltatás konfigjára vezethető vissza. De cpanelt életemben nem láttam, azt se tudom, milyen logokat kellene látni, mi az, amit a user tud módosítani a konfigokban stb.
 

június 9

Hol lehet kézből használható gépágyút venni? :D (totál off... asszem)

mind1 valami név · Jún. 9. (Cs), 20.56
Csomagolunk költözéshez. A derekam már ifjú koromban sem volt túl teherbíró, így elég hamar kidöglöttem, kicsit lefeküdtem pihenni, közben neteztem kicsit.
Eszembe jutott, hogy tegnap éjjel felraktam valami szemetet (ubuntu-t használok), leszedtem a felesleget.
Kicsit később reboot. Nincs net. Sehol. Se wifin, se utp-n.
Hát ezt már nem lehet így hagyni, mert ha költözés után nincs notebook, akkor gyakorlatilag mehetek remetének. Csekély 3.5-4 órám ment rá, mire kiderült, hogy ez a mocsok beleírt a /etc/network/interfaces fájlba néhány sort.
Sajnos az addig hiányzó wifi adaptert is, nekem meg nem tűnt fel elsőre, meg sokadjára sem, hogy ha NetworkManager kezeli a hálózatot és az interfaces-ben felbukkan valamelyik interface, azt bizony ignorálni fogja. De nem ám azt mondja (rohadna le a keze annak, aki ezt ilyenre írta!), hogy bocs, ezt úgy konfiguráltad, hogy nekem nincs közöm hozzá... miért is írná... csak közli nemes egyszerűséggel, hogy nincs wifi adapter a gépben.

Csak ennyi volt benne:
auto wlp1s0
iface wlp1s0 inet manual

(a sorok egyébként joggal kerültek bele, mert egy pppoe klienssel szórakoztam éjjel csak nem vettem észre, hogy nem a megfelelő gépen vagyok, mikor először futtattam a pppoeconf-t, a mai rebootig meg nem okozott gondot)

Plusz a leszedett ppp csomag miatt a hálózat indítása egyébként is félbeszakadt (valamiért a /usr/bin/pon-t futtatta volna), emiatt meg a systemd (lásd a fent említett kezekre vonatkozó jókívánságok! :D) resolvere hülyült meg és olyan hibaüzenetekkel fosta tele a logot, amiből végképp nem derült ki, hogy mi a baja. Még az is véletlenül derült ki, hogy a névfeloldás nem megy...
 

június 7

Nosleep website

alkony4 · Jún. 7. (K), 15.44
Szervusztok!

Szeretném megérdeklődni, hogy valaki tudja e miként oldja meg a facebook, webskype, google egyéb nagyok azt, hogy inaktív oldal esetén is kap a felhasználó értesítést beérkező üzenetről?

Próbálkoztam nosleep.js-el megkergült, próbálkoztam a wake lock apival de nem kifejezetten erre megoldás.

Egy egyszerű kommunikációs klienst csinálok de amint a böngésző (jelen esetben chrome) inaktívnak ítéli (mondjuk másik tabon tartózkodok) az oldalt bealtatja és megállnak az xhr-jeim és így ugye még egy title-t se tudok módosítani se egy hang effect semmi.

Ellenben facebook esetén ha egy hónapig nem nézem az oldalt és full inaktív a tab amibe az oldal fut még akkor is kapok document titlen keresztüli értesítést.

Értem, hogy ezek mindenféle biztonsági intézkedések ill. energiatakarékosság de a nagyok milyen technológiát alkalmaznak, hogy még is náluk működik?

Megtisztelő válaszaitokat előre is köszönöm.
 

június 4

Ingyenes windows "shell" online?

mind1 valami név · Jún. 4. (Szo), 11.35
Ha még jár erre élő ember: nem tudtok véletlenül olyan ingyenes szolgáltatást, ahol nem linux, hanem windows shellt (cmd, powershell hóttmindegy) kaphatok anélkül, hogy kártyaadatokat kérnének vagy mobilszámot?

Van pythonban pár dolog, ami doksi szerint nem egyformán működik linuxon és windows-on, illetve van ami számomra érthetetlen okból csak linuxon (állítólag), ezeket szeretném megnézni, viszont nincs az az isten, akinek a kedvéért még1x windows-t engednék a gépeim közelébe. ;)
(eddig csak a stackoverflow-n botlottam olyanokba, akik csak mínuszolni tudnak, ma a redditen is :D)
 

május 9

fetch - másik domainről (meg úgy egyáltalán... :) )

mind1 valami név · 2022. Május. 9. (H), 09.59
Valakinek segíteni akartam egy primitív ajax-os problémát megoldani, akkor botlottam a JS fetch funkcióba.
Próbálom megérteni, de nem megy.

A nulladik gond, hogy nodejs interpreterből nem fut. Erre van valami egyszerű (!) workaround, hogy böngészős eszközöket használjak cli alapon?

Az elsődleges gond, hogy a "let resp=fetch("https://example.com/", {method:'GET', mode:'cors'});" következetesen hibára fut az oldal sajátjától eltérő domain miatt.

A másodlagos, hogy számomra borzasztóan idegen a JS szintaxis. Hogyan tudom ebből a Promise nevű ojjektumból kivenni a lekért oldal kódját?

Pythonban mindez nagyon egyszerű, de itt...
 

április 25

fércbúk

mind1 valami név · 2022. Ápr. 25. (H), 11.41
Nem semmi...
Regisztráltam erre a szemétdombra.
Egy olyan böngészőből, amiből korábban nem használtam.
Amint megadtam a mailben küldött megerősítő kódot, feljött ez:

A fiókod le van tiltva.

Nem használhatod a Facebookot, mert a fiókod vagy az annak használatával végzett tevékenység nem felel meg a közösségi alapelveinknek.

Ha úgy gondolod, hogy tévedésből történt a fiókod letiltása, végigvezethetünk néhány lépésen, amelyek révén ismételt ellenőrzést kérhetsz.

Ismételt ellenőrzés kérésére 30 napod van onnan számítva, hogy megtettük az intézkedést a fiókoddal kapcsolatban. 30 napod van még erre.
További tudnivalók közösségi alapelveinkről


WTF???
Egy dolgot tudok elképzelni: tudják azonosítani a fizikai eszközt, amit használok (mobil).
Viszont az ilyen szintű követés szerintem erősen törvénysértő, bár pl a google is ezt csinálja.