ugrás a tartalomhoz

Archívum

június 21, 2023

Angular, React és tsaik(lusta vagyok)

mind1 valami név · Jún. 21. (Sze), 21.34
Valahol(redditen talán) felvetődött, hogy ki milyen JS frameworköt használ.
Amikor olvastam, nem gondoltam bele, de így utólag kicsit elgondolkodtatott: mi az, ami miatt megéri ezeket vagy akár a jQuery-t megismerni?
Milyen pluszt adnak a mezítlábas javascripthez?

Mert mondjuk pythonnál maradva, egy django, egy flask ad egy olyan interface-t az általános célú nyelvhez, ami kezeli a webes protokollokat, segít html kódokat generálni, ad egyfajta kapcsolatot adatbázisok felé. Pl a flask egy a webes igényekhez igazítva felparaméterezett sqlalchemy modult (sqlalchemy egy általános adatbázis modul, részben ORM).

De ugyanez javascript oldalon meghaladja a fantáziámat. Gondolom azért, mert csak minimális ismereteim vannak JS területén.

Pár tőmondatban le lehet írni, hogy mire jók ezek?
Valamelyikről (React v. Angular) olvastam, hogy Single Page App. előállítását célozza elsősorban.
De az átfutott tutorialokból nekem csak annyi jött le, hogy egy plusz réteg, amit megtanulni sem két perc és lényegi többletet nem kapok tőle, talán csak multimédiás felhasználás esetén.
 

június 19

Androidos firefox - megjelenítési gondok

mind1 valami név · Jún. 19. (H), 12.20
Használ itt valaki androidos Firefoxot?

Egy ideje az tűnt fel, hogy amikor ablakok közt váltani akarok, sok esetben az ablakok listája ("csempéi") nem a megszokott négyzet alakúak, hanem a mobilom oldalarányait veszik fel ha állótva tartom a mobilt.
Mivel ezzel kapcsolatos panaszt nem láttam másoktól, nincs ötletem, hogy nálam van valami gond (pl. az egyik extension zakkant meg, vírusos a mobil stb.) vagy ez valami újítás ami elkerülte a figyelmemet.

Ha törlöm az adatait, utána egy darabig O.K., aztán újrakezdi.
Néha meg magától visszaál.

Miután android, nincs sok lehetőség debuggolni.

Valaki aki látott már ilyet?
 

április 30

Flask - nem értem

mind1 valami név · Ápr. 30. (V), 09.16
Van egy ilyen primitív program:
from flask import Flask, request


app = Flask(__name__)
counter = 0
print(f"....{counter}....")


@app.route("/inc")
def inc():
  x=request.args.get("x")
  print(f"Counter: {counter}")
  if x:
    count += int(x)
  return f"+++ {counter} +++"


if __name__ == "__main__":
  app.run()
Ha http://localhost/inc formában szólítom meg, akkor hibátlanul visszaad nullát (vagy amit felül beállítottam a counter értékeként).
Ellenben, ha kap egy x paramétert: http://localhost/inc?x=1, akkor internal server error az eredmény. A valódi hiba: "local variable 'count' referenced before assignment
Ez valami flask hülyeség, nem is az a kérdés, hogyan javítsam ki, csak arra nem találok értelmes választ, hogy ha nem akarom módosítani, akkor miért látja mégis?
Mert a flasknek van olyanja, hogy app context, meg request context és amikor a http get-re válaszol, akkor az utóbbi él, normális, hogy nem tud mit kezdeni a contexten kívül definiált változókkal. De akkor read only miért látja?
 

április 24

ChatGPT - hype és még...???

mind1 valami név · Ápr. 24. (H), 14.09
Kedves eddig többnyire mélyen hallgató olvasók, ha van köztetek olyan, aki használja a ChatGPT-t és programozási vagy üzemeltetési témában kapott már korrekt, használható választ...
Amennyiben nem üzleti- vagy személyes titok, megosztanátok a kérdés-válasz párok lényegi részét?
Nem tudom, hány hónapja próbálkozom vele hol magyarul, hol angolul, mindig, kivétel nélkül hibás választ kaptam tőle. Jó esetben csak szintaktikailag, rossz esetben totális hülyeséget írt.
Szeretném látni, hogy van akinél helyesen működik! :)
 

április 10

reddit... ez még szánalmasabb, mint a google+facebook+chatgpt együtt :D

mind1 valami név · Ápr. 10. (H), 17.42
Mindegy... az idiotizmus tarol mindenhol. :(
Ez a legújabb: regisztrálsz, majd várj x napot, mire írhatsz. Csak erről elfelejt értesíteni a rendszer, csak annyit látsz, hogy amint beküldted a negyedóra alatt begépelt posztot, egy másodperc alatt visszakapod, hogy kimoderálták. Ok nincs.
Majd 10-15 perc elteltével érkezik egy privát üzenet ugyanattól az automatától, hogy friss regisztrációval nem posztolhatsz.
Anyád, az...
Ugyanennek a suttyóságnak egy másik verziója van a prohardveren: amíg újnak számítasz, nem írhatsz olyan topic-ba, ahová nem írt valaki utánad. Ha egy évig nem ír senki, akkor egy évig. OMFG.
Ugyanők (meg még sok más hülye is): IP cím alapján képesek blokkolni. Végleg. Hogy aki kicsit ért hozzá, az kb. 10mp alatt jut új címhez, aki meg az övét legközelebb megkapja, az csak néz... hát az kit érdekel? :D (évekig gyűjtögettem a logokat, tíz év alatt kb. négy vagy öt IP címet kaptam meg többször, a többi egyedi volt)
Komolyan mondom, ha a hülyeség fájna, ezek mind ordítanának.
 

április 5

ChatGPT mint terminál egy linuxos vm-hez (blogmark helyett)

mind1 valami név · Ápr. 5. (Sze), 11.35
https://www.engraved.blog/building-a-virtual-machine-inside/

A srác megkérte az AI-t, hogy válaszoljon úgy, mintha egy linuxos terminál lenne! És lőn... :)
Megpróbáltam ugyanezt magyarul, nem ment.
 

április 3

Bye, bye github (blogmark helyett)

mind1 valami név · Ápr. 3. (H), 11.26
Mivel a blogmark funkció évek óta döglött...
Szerintem érdemes elolvasni:
https://ersei.net/en/blog/bye-bye-github

Ír érdekes dolgokat...
 

április 2

Javascript (egy topic-ban)

mind1 valami név · Ápr. 1. (Szo), 22.22
Talán jobb lesz, ha nem nyitok új témát minden apró hülyeségnek.
Legalábbis én könnyebben visszatalálok egy topic-ba, mintha sok régi közt kellene turkálni (pl. CSS-nél jártam így nemrég - szerencsére azt pont megtaláltam)
 

március 26

Modal dialog

mind1 valami név · Már. 26. (V), 14.10
Két kérdés egyben :)
- a "modal"-t minek lehet fordítani? A modal dialog tudtommal egy olyan ablak, ami a meglévő oldal felett nyílik meg és blokkolja az eredeti oldal működését, amíg nyitva van. Szótár szerint "alaki", de ez nagyon nem fedi a működését. :) (számomra az "alaki" az a katonai kiképzés egy részét jelenti :D)
- nincs más mód az ilyen dobozok készítésére, csak az, hogy beleírom a html-t az eredeti kódba és kap egy "display:off" style-t? Valamiért úgy emlékszem, hogy erre volt egyéb mód is, de a google által megtalált tutorial-okban mindenhol csak ez van.

Végül is megoldhatónak tűnik, valami document.createElement() sorozattal, csak én valami olyanra emlékeztem (de lehet, hogy más programnyelvekkel keverem), mint az alert().
 

március 22

event listener class-ra

mind1 valami név · Már. 22. (Sze), 18.41
Ugye jól sejtem, hogy ha azt akarom, hogy kapjak egy szép popup ablakot, mikor az egeret egy adott típusú elem fölé viszem, akkor ehhez végig kell mászni a getElementsByClassName eredményén és egyesével hozzá kell adni mindhez ezt a listenert?
Olyan nincs, hogy "add hozzá mindenhez, ami x osztályba tartozik!"?