ugrás a tartalomhoz

Google Hacks, 2nd Edition

Bártházi András · 2005. Május. 8. (V), 18.56

Szerzők:

Tara Calishain, Rael Dornfest

Kiadó:

O'Reilly

2004

ISBN:

0-596-00857-0

Oldalak száma:

479

Értékelés:

9

Linkek

Az O'Reilly Hacks sorozatában az elsők között volt a Google Hacks könyv, melyből tavaly decemberben jelent meg a második kiadás. A második kiadás 25 új trükkje már GMaillel kapcsolatos tippeket is tartalmaz, illetve az új előszót Craig Silverstein, a Google technológiai igazgatója írta. De nem ezért érdemes átlapozni ezt a könyvet...

A Google Hacks, ahogyan a többi O'Reilly Hacks könyv is, száz tippet gyűjt össze egy témakörben. Ezúttal a témakör a Google cég különböző szolgáltatásai, többek között a kereső, a képkereső, a könyvtár, a hír és hírcsoport, a különböző asztali programok, a GMail levelező, a reklámozási lehetőségek, továbbá a webmesterek számára pár tipp és a Google programozási lehetőségei a legnépszerűbb nyelveken.

A Google Hacks mind kezdőknek, mind haladó felhasználóknak kínál újdonságot. A kezdők kisebb trükkökkel, a haladóbbak komplex, akár programozást is igénylő megoldásokkal ismerkedhetnek meg. Azt ne várjuk, hogy minden tipp érdekes lesz számunkra, illetve még sohasem találkoztunk vele, de azt várhatjuk, hogy lesz olyan tipp, mely kifejezett újdonságot jelent, s nagyon fog tetszeni. A könyv bár közvetlenül a Google-ról szól, mégis tekinthető egy kicsit egy bevezetésnek a jövő webének használatába, a webes információnyerés, adatbányászat lehetőségeibe. Ha egy kicsit továbbgondoljuk, általánosítjuk az olvasottakat, láthatjuk, hogy a jövő mindenképpen egy olyan webről szól, mely számos API-t biztosít számunkra, különböző módszerekkel információkat nyerhetünk ki, s tehetünk újakat közzé.

A könyvnek 9 pontot adtam, mert a tartalmát csak ajánlani tudom, de mégis, túl kevés 100 tipp ebben a témakörben, az első kiadás után többet vártam volna, míg gyakorlatilag nem kaptam nagy újdonságokat. Ennek ellenére ha valaki még nem olvasta az első kiadást, s érdeklődik a téma iránt, valószínűleg nem fog csalódni, sőt, bizton merem állítani (tapasztalataim alapján), hogy nem technikai beállítottságú emberek számára is érdekes olvasmány lehet.

A könyv következő kiadására igencsak kíváncsi leszek, hiszen a Google feladta a leckét a szerkesztőknek: a könyv megjelenése óta vagy egy tucat új szolgáltatás, új lehetőség jelent meg, melyek egyikét sem lehet majd igazán kihagyni. Addig is, böngészgetem ezt a könyvet.
 
1

100 trükk ?

Anonymous · 2007. Feb. 11. (V), 22.35
Olyan trükkök vannak benne amit a netről is eltudok sajátitani vagy estleg spécibbek , mert pl megvettem én balek 149 Dollárér Webposition a goldot aztán igazából 200 helyre regisztált abbol 199 kb olyan volt ahvá már én is regisztráltam.
2

előismeret

Hojtsy Gábor · 2007. Feb. 11. (V), 23.08
Te tudod, hogy milyen az előismereted. A könyv honlapján teljes tartalomjegyzék, és néhány példafejezet letölthető. A saját ismereteid alapján meg tudod ítélni, hogy ismerősek azok a tippek vagy nem.