ugrás a tartalomhoz

Ne törd a fejem – Felhasználóbarát webdizájn

Dohány Tamás · 2008. Okt. 12. (V), 18.44

Szerző:

Steve Krug

Kiadó:

HVG Kiadói Zrt.

2008

ISBN:

9789639686533

Oldalak száma:

205

Értékelés:

7

Linkek

Steve Krug nyelvezete könnyebb, mint Jakob Nielsené, mégis betekintést nyerünk a webergonómiába, onnan közelít, hogy a designernek milyen dolgokat kell szem előtt tartania a tervezés során. A cím a mottója, a felhasználónak nem szabad elgondolkodnia hosszasan a weboldal használatán, egyértelműnek kell lennie mindennek, akkor érünk célt, továbbá akkor marad nálunk a user, különben tovább fog állni.

Sok példát kapunk, jókat és rosszakat egyaránt, melyből leszűrhetjük, hogyan készíthetünk jó weblapot. Szóba kerül sok minden, például az akadálymentesség is, ami cél kell hogy legyen, és nem olyan nagy munka, sok eszköz van erre ma már.

Szerepelnek tippek is használhatósági tesztre, vagy hogy hogyan fogjunk hozzá, ha ilyet szeretnénk csinálni, nem szükséges szakember, anélkül is érhetünk el kézzelfogható eredményeket. A kezdőlap gondos megtervezése létfontosságú, külön fejezetet szentel rá a szerző. Nagyon fontos, hogy nincsen „átlagfelhasználó”, teljesen fölösleges absztrahálni vagy felruházni a látogatót saját tulajdonságainkkal!

Jó olvasmány, bár lehetne konkrétabb is sok helyen. Tényleg érezhető, hogy Nielsen már-már törvényeket mond ki, Krug meg tippeket, tanácsokat, ötleteket ad.
 
1

Észrevétel

yaanno · 2008. Okt. 15. (Sze), 10.46
Még nem olvastam végig teljes egészében a könyvet, de nekem van egy olyan érzésem, a szerző szinte teljes egészében ignorálja a nem sztenderd userek (konkrétan a fogyatékkal élők) körét: folyamatosan vizuális példákat hoz, és mint ha feltételezné, hogy a web és a webdizájn kizárólag valami vizuálisan megközelíthető ügy lenne. Az egész "ne törd a fejem" dolog szvsz hatványozottan érvényes a fogyatékkal élők körében.
2

Akadálymentes

ptx · 2008. Okt. 22. (Sze), 11.39
Nézd pl. 11. fejezetet; Krug bácsi nagyon szépen körbemagyarázza, miért nem illik csak a sztenderd juzerekre optimalizálni.
3

Félig igaz

yaanno · 2008. Okt. 22. (Sze), 14.18
Tegyük hozzá, hogy az egyik legrövidebb fejezetről van szó, de azt is hogy tényleg van egy kifejezetten ezzel foglalkozó fejezet :)

Az én problémám ezzel a megközelítéssel az, hogy - bár igen jó és hasznos dolgokat mond - ezt külön tárgyalja, mint amolyan "letudandó" dolgot. Az általam ebben a témában olvasottak (ami nem túl sok) ebben megegyeznek: külön témaként kezelik azt, ami valójában (szerintem) együvé tartozik, vagy talán inkább egyfajta központi elem.
4

nekem megvan

rrd · 2008. Nov. 6. (Cs), 21.26
legszívesebben odaadnám minden ügyfélnek hogy olvassa már el, hogy miről is van szó :)
5

Ahogy az ajánlóban olvastam,

nemecsek · 2008. Nov. 15. (Szo), 22.00
Ahogy az ajánlóban olvastam, egy nap alatt végigolvasható, és ezt meg is tettem, mivel a könyvben szereplő információk többsége előttem ismert volt. Ugyanakkor jó volt összefoglalóan elolvasni újra ezeket, és egy-két hasznos tanácsot kapni. A webdesign is olyan, mint a foci: aki látott már meccset, az úgy érzi, hogy ért hozzá. Ez okozza a nehézséget, amikor megpróbálja a fejlesztő megértetni a megrendelővel, hogy mire is kellene törekedni, ahelyett, hogy jobbról beússzon egy látványos gömböc, vagy csilivili legyen a honlap.
6

Rossz borítás!

fapapucs · 2010. Feb. 4. (Cs), 14.33
Sziasztok!

Már régen elolvastam a könyvet, de megjegyezném, hogy kettő darabot kellett vásárolnom mivel olvasás közben egyszerűen szétesett.
A második könyvet 2x vettem a kezembe sajnos már itt is lapokra esik szét.
Ha ki szeretnéd olvasni szerintem 4cm-nél nagyobbra ne nyisd ki :)
7

kötés vacak, könyv remek.

solkprog · 2010. Feb. 4. (Cs), 16.25
Valóban elég vacak a könyv kötés minősége de ha az ember nagyon vigyáz rá, akkor viszonylag egyben fog maradni.
Szóval a kötés minősége olyan amilyen de egyébként az emlékezetem szerint könyv nagyon rendben van tartalmilag, sőt meglepő módon egész jó papírra nyomtaták, ráadásul tele képekkel, és a könyv tipográfiailag is rendben van. Szóval ajánlom mindenkinek.