ugrás a tartalomhoz

Web-design

Hojtsy Gábor · 2007. Feb. 13. (K), 09.12

Szerző:

Jakob Nielsen

Kiadó:

Typotex Kft. Elektronikus Kiadó

2002

ISBN:

9639326267

Oldalak száma:

430

Értékelés:

10

Linkek

Sajnos a web-design (vagy webdesign) szóösszetétel az utóbbi években hibás jelentést kapott a magyar webes körökben. Ha web design szakemberet keresnek, akkor jellemzően nem arról van szó, hogy okosan akarnak megtervezni webfelületeket, hanem inkább látványosan, a szemnek csalogató grafikával. Sajnos ami a szemnek csalogató, nem biztos, hogy a webhely célját segít elérni, és így látogatókat vagy végső soron vásárlókat, ügyfeleket veszthetünk. Jakob Nielsen magyarul Web-design címmel megjelent könyve tehát nem a grafikáról szól, hanem a web tervezésről, az átgondolt webhely és weblap kialakításról. Ezt az eredeti cím (Designing Web Usability: The Practice of Simplicity) sokkal jobban tükrözi.

Jakob Nielsen talán egyike azoknak az embereknek, akik megosztják a webbel foglalkozókat. Van, aki odafigyel arra, hogy Nielsen mit mond, van aki elvből rossznak tartja a meglátásait. A könyv olvasása után azt kell, hogy mondjam, hogy az utóbbiak valószínűleg nem olvasták el ezt a művet. Olyan kérdésekben nyithatja ugyanis fel az olvasó szemét, amelyekre nem is számítunk.

Az én kezembe a könyv első magyar kiadása került. Azóta ugyan magyarul megjelent egy második kiadás is, ám mivel az eredeti műnek nem voltak további kiadásai, csak utánnyomásai, így véleményem szerint az új magyar kiadást olvasók is hasonló élményben részesülhetnek. Azt mindenképpen meg kell említeni elöljáróban, hogy a szerző 1999-ben írta ezt a könyvet. Ez a web (sokat hangoztatott) fejlődését tekintve a képernyőképeket látva eléggé ósdi kiadványként állítja be a könyvet (én is inkább a könyvtárból vettem ki, nem a boltban vásároltam meg), de a nyitott olvasó meg fogja találni a mára is pontosan ugyanúgy érvényes mondanivalót.

Sajnos a web valójában nem sokat fejlődött azóta, amióta Nielsen letette a tollat a könyv írását befejezve. Nielsen ugyan meg volt győződve, hogy az ergonómusokra óriási igény lesz, hiszen míg az asztali programok írásakor bevált, és laborokban kikísérletezett megoldásokat alkalmazhatunk (felhasználói felületek elemek, súgók stb), addig a weben mindig újra fel akarjuk találni ezeket. Ilyen körülmények között viszont mindig újra át kell gondolnunk, hogy mit teszünk, és az milyen hatással van a használhatóságra. Nos, az ergonómusokra nem nőtt meg annyira az igény, és továbbra is a szemnek elsőre tetsző webhely kialakítások uralták a webet.

Nielsen számos kutatást végzett a webes használhatóság területén, és ami ennél is fontosabb: nagyon olvasmányos stílusban tudja az olvasó elé tárni eredményeit. Annak érdekében, hogy ne kelljen ergonómust alkalmaznunk saját webhelyeink kialakításakor, a kutatásai alapján levont eredményeket szabályok formájában ismerteti, elő példákat mutatva (ritkán) a szabálykövetőkre és (jóval gyakrabban) a szabályoknak nem megfelelő, és láthatóan nehezen használható webhelyekre.

Kérdés természetesen, hogy a szabályok megkötik-e a kezünket, adnak-e teret a kreativitásnak, vagy csírájában megölik azt. Nos, amióta a könyv eredetu angol kiadása megjelent, volt szerencsém már számos használhatatlan webhelyen bolyongani (és néhány nem eléggé jól használhatót készíteni), úgyhogy bizton állíthatom, hogy Nielsen könyvéből bárki tanulhat. Ha a szabályokat nem is tartjuk be betű szerint, egy véleményem szerint egészséges szemléletet mindenképpen kaphatunk.

A könyv kora miatt és a szerző jövőbe mutató vízióit tekintve azért is érdekes olvasmány a Web-design, mert Nielsen nem fukarkodik a 2003-2008 sőt 2010-es távú előrejelzésekkel sem. Néhány helyességét magunk is ellenőrizhetjük. Nem jött be például Nielsen jóslata arról, hogy mostanra már kényelmes lesz könyveket olvasni a számítógép monitorán, és a többség ezzel élni is fog (bár főleg a lapos kijelzős kézi eszközökre vonatkozott a meglátása). Sajnos lényegében nem változott semmit a böngészők felépítése, használata, bár Nielsen sok fejlődési lehetőséget vázolt. Nagyon bejöttek viszont a közösség erejére vonatkozó elképzelései. A közösségi szűrést mint a navigáció és az információ szerzés fontos alapját írása óta nagyon sok webhely megvalósította.

Összességében minden web fejlesztőnek, aki akár csak kicsit is kapcsolatba kerül a felhasználói felületek kialakításával, csak ajánlani tudom.
 
1

Kötelező könyv

Jano · 2007. Feb. 13. (K), 11.05
Kötelező könyv minden a webes grafikával és programozással foglalkozó szakembernek! Alapelveket, szemléletmódot tanít a konkrét tanácsok, ajánlások mellett így nem von le semmit értékéből a kiadás éve.
2

Kötelező könyv

rolling.years · 2007. Feb. 13. (K), 11.12
Szeretem az ilyen könyveket. Magam is az egyszerűségre törekszem, mentesen a csili-vili dolgoktól. Meg fogom vásárolni a könyvet, amint lehetőségem adódik rá. Kíváncsi lettem...
3

belekukkantok

vince · 2007. Feb. 14. (Sze), 00.11
Valószínűleg belekukkantok én is. Régóta itt van a könyvespolcomon, néhány évvel ezelőtt a főiskolai fel nem használt jegyzettámogatásból vettem meg :-)
4

Érdekelne ...

Max Logan · 2007. Feb. 14. (Sze), 09.37
Éppen ma rendelek egy-két szakmai könyvet és gondoltam, hogy akkor megveszem ezt is, csak sajnos már nem kapható. Felénk meg nem nagyon van olyan könyvtár ahol meglenne ...
6

lehet kérni

Edit · 2007. Feb. 14. (Sze), 11.02
Lehet kérni a könyvtárosoktól, hogy rendeljék meg. Általában van a könyvtárnak beszerzési kerete, amiből új könyveket vásárolnak, és az ilyen technikai könyveknél elég tanácstalanok azzal kapcsolatban, hogy mit érdemes megrendelniük.

A látványtervezésre, ikonok-képek-háttérképek tervezésére a "webgrafika", a funkcionális felület kialakítására a "webdesign" szavakat használom. Ez utóbbi a gyakorlatban HTML és CSS munkát jelent. Kérdés, hogy mi a neve a javascriptes-ajaxos felületek tervezésének. Erre már nem illik a "webdesign" szó.
15

könyvtárban sincs

vektorsün · 2008. Május. 7. (Sze), 08.57
Ha valaki tud olyan könyvtárról, ahol ez a könyv olvasótermi példányban katalógusban van, akkor írjatok kérlek! A budapesti Szabó Ervin hálózatban van ilyen tétel, de mindegyik ki van folyton kölcsönözve. Amúgy a könyvtárak (ill. a könyvtárellátó) is csak olyan könyvet tudnak beszerezni, amelyik kereskedelmi forgalomban kapható ;)
5

RE: Érdekelne

rolling.years · 2007. Feb. 14. (Sze), 10.48
Megnéztem, a Kiskapu kiadónál lehet kapni az első 2002-es és a legutóbbi 2004-es kiadást is...
7

Re

Max Logan · 2007. Feb. 14. (Sze), 11.15
Én is néztem Kiskapun, de:
Elérhetőség : jelenleg nincs készleten
Piaci állapot : Kifutott
8

tényleg

Hojtsy Gábor · 2007. Feb. 14. (Sze), 13.36
Mindkét kiadásra sajnos ez van írva. Akkor marad a könyvtár, vagy találunk egy hasonló (vagy legalább ezt megközelítően jó) web tervezésről szóló könyvet magyarul.
9

Kissé idejét múlt a könyv...

dzsoni · 2007. Feb. 14. (Sze), 19.38
Mielőtt lerohantok ezt nem csak úgy mondom, hanem maga a szerző is állítja új könyvében: Prioritizing Web Usability By Jakob Nielsen, Hoa Loranger.
Seven of the 34 original usability problems have become less important today because of changes in browsers, bandwidth, or other Internet technology.

Manapság inkább ezt ajánlanám a fejlesztőknek, mint egy olyat, amit már sehol nem lehet kapni.
10

igaz

Hojtsy Gábor · 2007. Feb. 16. (P), 10.20
Egyrészt ezt volt szerencsém olvasni, azt még nem. Másrészt ez megjelent magyarul, az még nem. Végülis azt gondoltam, hogy jobb ajánlani valamit, mint semmit sem :) Amint lehetőségem adódik, megpróbálom megszerezni az újabb könyvet.
12

safari bookshelf

ptx · 2007. Már. 20. (K), 19.09
Egyetemi hallgatók (angol nyelvismerettel) előnyben ;o)
A BME egyetemi hálózatról elvileg elérhető a Safari, ott online olvasható mindkét Nielsen-könyv és még sok más web-design klasszikus (Don't make me think, Information Architecture for the World Wide Web stb.).

Sajnos magyarul ritkán jelenik meg ilyen jellegű szakirodalom -- ha mégis találtok valamit, csak ajánljátok, akár régi, akár nem :o)
13

Miért ...

Max Logan · 2007. Már. 20. (K), 20.41
... nem fordítják le magyarra a jó könyveket. Nem hiszem, hogy ne lenne akkora kereslet a kiadványokra, hogy ne érné meg leg. egyszer kiadni ...
11

webdesign

nemecsek · 2007. Feb. 17. (Szo), 23.44
A minap megkértek, hogy mondjak véleményt egy készülő weblapról. A webhely egy kisvállalkozás honlapja volt, és a designer készített Flashben egy fő navigációs menüt. A Flash alapvetően egy beúszó gömb volt, amelyik szétoszlik vagy felrobban, már nem is emlékszem pontosan. Mellette az egyes menüpontok szigorúan 45 fokban eldöntve helyezkedtek el, és ha rávittem az egeret, akkor csilingeltek, és bemozdultak. Mindez természetesen minden egyes új oldal letöltésénél elindult és körbe-körbe ment, amíg olvastam az alatta lévő tartalmat. Maga a tartalom természetesen gyenge volt, és meglehetősen csúnya a szépséges főmenühöz képest.
Elmondtam, hogy miért öncélú és idegesítő a Flash menü, miért nem lesz jó a kereső programoknak, és miért kellene inkább a tartalomra és a könnyű navigálásra koncentrálni.
A reagálás lényegében az volt, hogy ez egy programozói szemlélet, és minden maradt a régiben. Szóval nehéz lesz meggyőzni a Flash-hez értő, ezért önmagukat webdesignernek gondoló, de a tervezéshez, fejlesztéshez keveset konyító "kollégákat" a cikkben említett szempontokról...
14

"Google Beta"

Marcell · 2007. Már. 21. (Sze), 10.59
Azért a kezdő kis "Google Beta" keresője elég vicces így utólag.. :) nincs vmi folyatatás, ami a mai modern rendszereket boncolgatja?
16

Nagyon jó könyv

Wishmylove · 2009. Ápr. 21. (K), 12.44
Elavult, de jó könyv

Reklám törölve. – Joó Ádám
17

könyvet vásárolnék

rockybro · 2009. Nov. 15. (V), 17.39
Nincs véletlenül valaki, akinek már nincs szüksége erre a könyvre, és eladná nekem? 4-5000Ft-ot adnék érte, de csak ha jó állapotban van...
18

ezzel a könyvvel indult minden tizenévesen

balu.ertl (nem ellenőrzött) · 2010. Okt. 4. (H), 01.17
helyszín: központi Szabó Ervin Könyvtár, II. emelet, szabadpolcos olvasóterem, SZámítástechnika témakör. Időpont: valamikor i.u. 2000 környékén... Mind a mai napig emléxem: Monster állásközvetítőt és c|net technológiai portállal példálózott (többek között). Azóta rta ez a nagy web-szerelem... :)