ugrás a tartalomhoz

Archívum - Feb 2006 - Fórum téma

február 28

date format +lekerdezes mysqlbol

Anonymous · 2006. Feb. 28. (K), 17.21
hejj,

adatbazisbol kiolvasott datum alapjan szeretnem visszakapni a megfelelo het sorszamat.

valahgogy igy :

<?php
$weeknrx = "select DATE_FORMAT('2006-02-03','%u')";
$weeknr = mysql_query($weeknrx);
echo $weeknr;
de resource id#7 et kapok... :(
hogy lehetne a jot megkapni? (erre 5 lenne a helyes valasz)

koszi vava
 

Rövid webcímek relatív eléréssel

Anonymous · 2006. Feb. 28. (K), 17.10
Sziasztok ! Szeretnék egy kis segítséget kérni Tőletek. Otthoni gépemen próbálgattam az URL Rewrite példátokat.(AppServ-et használok ha ez számít valamit esetleg) Mindent az alapján csináltam ahogy a cikkben le van írva. Annyival kiegészítve a php script-et, hogy beszúrtam linkeket is hogy tényleg megnézzem hogy is működik ez.
<?php
echo "<a href=\"http://localhost/hirek/15\">Hírek</a><br />";
Amennyiben így adom meg a linket, hogy http://localhost/hirek/15 így nagyon jól működik nem csak elsőre, hanem ha többször is klikkelek e hivatkozásra!
<?php
echo "<a href=\"?q=hirek/15\">Hírek</a><br />";
Így is működik, de elég rosszul néz ki hogy a böngészőben az a link hogy: http://localhost/?q=hirek/15

Valójában azt szerettem volna, hogy a linket csak az alábbiak szerint kelljen megadom, ahogy több ez alapján működő weboldalnál is láttam:
<?php
echo "<a href=\"hirek/15\">Hírek</a><br />";
Így a bőngészőben is jól jelenne meg : http://localhost/hirek/15 , ezt szeretném!
Első hívásra még jó, de a második és további hívásoknál már bajom akadt. Ez jelent meg a böngésző címsorában többszöri alkalolmra :

http://localhost/hirek/hirek/hirek/15

Minden egyes hívásnál hozzátoldja a q értékét! Nem igazán értem hogy miért van ez, de hátha tudtok nekem segíteni.
Mit kell ilyenkor tenni hogy e utóbbi példa szerint is jól működjön?
 

Segítsetek! Beléptető scriptben!

én · 2006. Feb. 28. (K), 16.07
Már minden megvan! Minden a beléptető scripthez! De nemtudom, hogy ezeket, hogyan kapcsoljam össze! Meg, hogy mitkezdjek ezzel a mysql-el! Már letöltöttem 1 beléptető scriptet, de ebben benne van minden csak nincs leírva, hogy mitekzdejk azokkal a php oldalakkal amik bennevannak! Én ezeket fel is töltöttem az oldalra, működnek is, de nemtudom, hogy hogyan csináljam meg, hogyha regisztrálok akkorutána azzal a névvel be is tudjak lépni! Illetve a látogató! Segítsetek!!
 

Kapcsoló táblák eredményének rendezése

windowhunter · 2006. Feb. 28. (K), 15.40
Adott egy weblap, amit MySQL-ből szolgálok ki adatokkal. Egy periódikus újság cikkei szerepelnek benne, és egyéb leírások az újsághoz kötődő csapatról.
A kapcsolat a fenti témával a kapcsoló tábla miatt van. Ugyanis egy cikket több szerző is szerezhet, egy szerző több cikket írhat. Emiatt (az adatbázis ezen részében) három tábla kapcsolódik:

szerzők tábla: id, név, stb.
cikkek tábla: id, cím, stb.
cikkekszerzői tábla: id, cikk_id, szerző_id

eddig ugyanúgy, ahogy ti is javasoltátok odafent.
Szeretném a cikkeket úgy kilistázni, hogy ne csak egy szerző látszódjon (tehát nem jó a cikkek id-je szerinti group by), hanem az adott cikket írt összes szerző fel legyen sorolva.
Itt kezdődik a gond. Ha ugyanis kilistázom, valami ilyen jön ki:
1Gipsz JakabPimpilimpi
1Nagy JenőPimpilimpi
1Kis BoriPimpilimpi

Hogyan lehetne ebből valami ilyesmit csinálni?:
1Gipsz Jakab, Nagy Jenő, Kis Bori:Pimpilimpi

Amikor HTML-be elküldöm?
Köszi előre
 

Beszéljünk magyarul! (Kéne egy szótár.)

laji · 2006. Feb. 28. (K), 15.39
Szerk: köszönjük ezt a szép témát. Érdemi hozzászólás hiányában, céltalan, lerágott csontokon vitázás miatt lezárva.

Ha akad még olyan az ide látogatók közt, akinek óvodáskorából haloványan felsejlik, hogy valaha magyar volt az anyanyelve, kérem, segítsen! Szükségem lenne egy hivatkozásra, vagyis hol találok a hálón egy angol-magyar adatfeldolgozási szótárat? De valóban magyar kéne, nem annak csúfolt zagyvanyelvű, amelyik a file-t fájlnak "fordítja". Ha csak pár száz szavas állomány, azt is megköszönném, mert egyébként ez egyszerűen képtelenség.

Dobozok kialakítása CSS-sel

ParadoxH · 2006. Feb. 28. (K), 14.09
Üdv!
Most kezdtem el tanulmányozni és elsajátitani a CSS stílusnyelvet és szeretnék egy siteot szerkeszteni... nah evel kapcsolatba lenne pár kérdésem.
A site kinézetét úgy képzeltem, hogy a tartalmat box -okban (talán ez a megfeleő kifejezés) szeretném kivitelezni... szóval külön boxot a menünek, külön boxot a reklámoknak, külön boxot a szöveges tartalomnak, stb. pl vmi olyasmi kinézetre gondoltam mint a HUP.
Ezt ha lehetséges akkor HTML+CSS összekapcsolással szeretném kivitelezni..
Az érdekelne leginkább hogy a boxokat táblázat formájában vagy border-ek segítségével oldjam meg..
Szóval megérlek benneteket, hogy foglaljátok össze, pár mondatban, hogy ti hogyan csinálnátok ezt..
Bocs ha esetleg van már ilyen téma a fórumon, jópárat végigolvastam, mire megnyitottam ezt a topicot..
A válaszokat előre is köszönöm.
Paradox H.
 

Paraméter átadása linkben

Anonymous · 2006. Feb. 28. (K), 11.28
Sziasztok.
Mivel nem vagyok egy HTML star,probalom megfogalmazni erthetoen hogy mihez is kellene segitseg.
Van egy rakas txt file egy konyvtar-faban.Ezt egy php scripttel olvasom ki es keszitek belole egy html -'fat' -menut- (<ul> <li>...)ugy,hogy linket hozok letre minden file-hoz.
Ezeket a fileokat szeretnem atalakitani HTML -be,de ugy,hogy amikor a linkre kattintok akkor a html-atalakito scriptem hivodjon meg az aktualis file-al.


valami ilyesmi kellene -ennek megvalositasa-:

<a href="txt_to_html.php" parameter="$aktualis_file">
ahol a txt_to_html.php atalakito script,a parameter meg az a file amelyet feldolgozni szeretnek.
Remelem sikerult erthetoen fogalmaznom...

Koszi mindenkinek!
 

Sokadszorra mod_rewrite

smacky · 2006. Feb. 28. (K), 00.30
Sziasztok!

Sokszor esett már szó mod_rewrite-ról, de általában minden esetben a "szép és keresőbarát url-ek" volt a cél. Nekem teljesen másra kellene. Nagyon röviden: ugyanazt kellene megoldanom vele, mint a <VirtualHost> -tal.
Tehát van egy szerver, rajta egy virtual directory, amiért fizetek. Erre irányítva egy domain (legyen mondjuk d.hu). Erre van még irányítva 2-3 másik domain (mondjuk d1, d2, d3.hu, stb). Azt kellene megoldanom tehát, hogy a gyökérben lévő d1 mappa legyen a d1.hu root mappája, d2.hu-é a d2, stb.
Már összedobtam valamit, de sztem a hozzáértők a falat fogják kaparni ettől:

<IfModule mod_rewrite.c>
  RewriteEngine on

  RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(.*)dom1.hu$
  RewriteCond %{REQUEST_URI} (.*)\.php$
  RewriteRule ^(.*)\.php$ dom1/index.php [L]

  RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(.*)dom1.hu$
  RewriteCond %{REQUEST_URI} !/$
  RewriteRule ^(.*) $dom1/%{REQUEST_URI} [L]

  RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(.*)dom1.hu$
  RewriteCond %{REQUEST_URI} ^/$
  RewriteRule ^(.*)$ dom1/ [L]

</IfModule>

Egy egyszerűbb megoldásra is jutottam már:

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(.*)dom1.hu$
  RewriteRule ^(.*)$ dom1/%{REQUEST_URI} [QSA]

de ekkor a www.d2.hu kérés átugrik a www.d.hu/d2 címre.

Légyszi help, ha nem voltam elég érthető, kérdezzetek.
(VirtualHost azért nem jó, mert nincs hozzáférésem httpd.conf-hoz)

Köszi!
 

február 27

Katakterkódolási hiba mysql-ben az uw-n.

Anonymous · 2006. Feb. 27. (H), 19.48
Üdv!

Lenne egy kérdésem:

mért van az hogy az uw-n van egy oldalaom és az otthoni apache-on és mysql-n tök jól müxik de mikor ott nyitok egy hírt akkor az ékezetes betűk különböző jelűek lesznek?

a mysql adatbázisnál próbáltam állítani valami latin2hungarian-ra vagy mire de úgy sem lett jó, lehet hogy ez a baj de használok egy ilyet a header-ben.:

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html" charset="iso-8859-2" />

és végül mikor az uw-nál a mysqlben átállítom ezt erre:
MySQL kapcsolat egyeztetés: utf8_general_ci vagy latin2_hungarian_ci vagy latin2_general_ci -re
akkor ez ezen marad: MySQL karakterkészlet: UTF-8 Unicode (utf8)
lehet hogy ez lenne a baj?

Előre is köszönöm a válasz(t vagy okat).
 

Szócserélő program?

Anonymous · 2006. Feb. 27. (H), 17.00
Sziasztok!

Olyan programra lenne szükségem ami képes arra, hogy egy adott szót lecseréljen nekem az általam megadott szóra, anélkül, hogy külön-külön meg kellene nyitnom minden fájlt. Szóval a jegyzettömb kiesett!!! Nagyon sok idő lenne ez a fajta megoldás, ezért kellene hozzá egy progi ami megcsinálja helyettem! Ha valaki tud ilyen kérem írja meg!

Előre is köszönöm!
Üdv