ugrás a tartalomhoz

Archívum - Feb 2006 - Blog bejegyzés

március 1

A Ruby on Rails 1.1 várható újdonságai

Juhász Attila · 2006. Feb. 28. (K), 23.49
A Rails következő, 1.1-es kiadása február végére volt ütemezve. A megjelenés a jelek szerint csúszik egy kicsit, de szerencsére Scott Raymond összefoglalta az új lehetőségeket, amiket már bárki kipróbálhat az Edge of Rails-t (vagyis a fejlesztői verziót) használva. A következőkben ezeket tekintjük át mi is.

február 25

PHP támogatás a Yahoo-tól

Hojtsy Gábor · 2006. Feb. 25. (Szo), 12.03
A Yahoo a napokban több látványos lépést is tett a PHP támogatására, a támogatás szó több értelmében is. Ha megnézzük a PHP.net tükörszerverek listáját, akkor láthatjuk, hogy a www.php.net immár a Yahoo által adományozott szerveren (és infrastruktúrán) dolgozik. Szintén a napokban jelentették be, hogy számos Yahoo webszolgáltatás Serialized PHP formátumban, azaz serialize()/unserialize() segítségével kezelhető formában is elérhető. Ráadásul egy teljes PHP Developer Center is nyílt a cég fejlesztőknek szóló webhelyén.
 

február 24

Webbel teli a Linuxvilág márciusi száma

Hojtsy Gábor · 2006. Feb. 24. (P), 16.07
A minap kaptam kézbe a Linuxvilág márciusi számát, amely azért volt különösen érdekes számomra, mert a Web Konferencia bejelentése is megtalálható benne. Ám ez még igencsak a kezdet volt, hiszen olvasva a lapot felfedeztem, hogy mint webfejlesztő, és mint dokumentáló is számos érdekes dolgot kaptam tőle. Egy cikk erejéig szó esik a wiki koncepcióról a MediaWiki és a Wikipedia szerepén keresztül, és egy XML-ről szóló cikksorozat első része is megjelent a lapban.

február 22

Cairo támogatás a Firefoxban

Bártházi András · 2006. Feb. 22. (Sze), 21.52
Akik figyelemmel követik a Firefox fejlesztését, minden bizonnyal hallottak már róla, hogy a Firefox 2.0 egyik tervezett változtatása a Cairo grafikus motor bevezetése lesz. A Cairo egy 2D grafikus rutinkönyvtár, mely többfajta kimenetet is támogat: az X Window rendszert, a Win32-t, illetve egyelőre teszt fázisban OpenGL-t, a Mac OS X-es Quartz-ot, XCB-t, PostScriptet és PDF-et is.

február 21

Elismert szakma lett a web-programozó és a webmester

Hojtsy Gábor · 2006. Feb. 21. (K), 20.12
A napokban került fel az új Országos Képzési Jegyzék (xls) a Nemzeti Szakképzési Intézet honlapjára. Idén először helyet kapott a jegyzékben a webmester és a web-programozó szakma. Ez egyrészt elismerést adhat korábban ilyen hivatalos képesítést adni nem képes tanfolyamoknak, másrészt tisztázza a két fogalmat. A jegyzék szerint a webmester egyfajta üzemeltető, karbantartó funkciót lát el, az informatikai rendszergazda elágazása. A web-programozó pedig egy önálló szakképesítés, értelemszerűen a webes rendszerek kifejlesztésével foglalkozik.

február 20

Wariációk egy betűre

Hojtsy Gábor · 2006. Feb. 20. (H), 09.17
A Web Konferencia anyagainak előkészítése közben ért a felismerés, hogy immár (majdnem) ki tudjuk rakni a WWW mindhárom betűjét a szakosztályhoz kapcsolódó logókkal. Ráadásul ahány logó, annyiféle értelmezése valamennyire hasonló koncepcióknak. A leghosszabb története a Weblabor logónak van, a 2004 tavaszán bevezetett sötét arculatunkkal érkezett meg, a 2005 tavaszán napvilágot látott újabb újratervezéssel pedig szinte csak a logó élt tovább (érdemes az összehasonlító képeket megnézni). Amellett, hogy igazi kocka megjelenése van, és így kiváló alapot ad például egyedi póló feliratok készítésére, a kettőspontban a Weblabor mint protokol jelzés is felismerhető.

február 19

Weblabor Contribute 0.7.20060219

Hojtsy Gábor · 2006. Feb. 19. (V), 19.58
Néhány perce jelentettük meg a Weblabor Contribute nevű Firefox kiterjesztésünk 0.7.20060219-es verzióját. Ennek alkalmából, és mivel az új változat számos módosítást tartalmaz, frissítettük a kiterjesztés weblapját is. Számos érdekes módosítást hajtottunk végre a kiterjesztésen, melyek közül talán a legszembetűnőbb, hogy immár blog bejegyzések beküldésének gyors megkezdésére is alkalmas a Weblabor Contribute.

Figyelem, vagyis engem figyelnek meg

Hojtsy Gábor · 2006. Feb. 19. (V), 10.30
A figyelem (attention) 2006 kihívása, legalábbis ami az információ fogyasztást illeti. Ilyesmit állít a Read/WriteWeb bloggere Richard MacManus. András nemrég rámutatott a témára, mely komolyan érint bennünket Weblabor szerkesztőket, de nem véletlenül gondoltuk azt, hogy általános problémával állunk szemben. Egyre többen gondolkodnak megoldásokon, még ha sajnos nekünk egyelőre egyik sem megfelelő.

február 19

Eltűnik a Microsoft FrontPage

Hojtsy Gábor · 2006. Feb. 18. (Szo), 22.33
A Microsoft a napokban jelentette be az új Office 2007 termékek bejelentésével kapcsolatban, hogy végére ért a Microsoft FrontPage élete. Hivatalosan még 2008 júniusáig nyújtanak terméktámogatást a programhoz, jóval ezelőtt azonban megjelenik a két helyettesítő termék. Rossz nyelvek szerint csak a megtépázott FrontPage átkereszteléséről van szó, a hivatalos információk szerint azonban a két új termék ugyan a FrontPage alaptechnológiákra épül, de modern szabvány alapú, CSS-t alkalmazó megoldásokkal kedveskedik felhasználóinak.

Új erőre kaphat az RSS fejlődése

Hojtsy Gábor · 2006. Feb. 18. (Szo), 21.58
Akárhányszor az RSS hibáinak kijavításának javaslatairól hallunk, mindig megjelenik Dave Winer, hogy az eredeti, bevezetett, bár nem formális és sokszor félreérhető, vagy legalábbis többértelmű RSS 2.0 specifikációt védje. Kétségtelen, hogy újabb RSS változatok bevezetése tovább kavarná az amúgyis változatos RSS készletet, de a hibákkal való együttélés választása sem biztosan jó megoldás. Rogers Cadenhead írta le véleményét a kérdésről, ami azért is különösen érdekes, mert ő a nemrég napvilágra került RSS Advisory Board vezetője.