ugrás a tartalomhoz

Archívum - 2001 - Blog bejegyzés

december 19

Lassul a frissítés

Granc Róbert · 2001. Dec. 19. (Sze), 12.22
Egy fontos felhívást szeretnék közzétenni:

Pihenjetek!

Mindjárt itt a Karácsony, az Újév, tessék egy kicsit kikapcsolódni, a családdal is foglalkozni...

Én is így teszek, ezért (amellett, hogy holnaptól szabin vagyok) január elejéig előreláthatólag jelentősen lelassul majd a honlap frissítése, és valószínűleg napokig be sem nézek majd.

Kérek mindenkit, nézzétek el ezt nekem, és hozzám hasonlóan használjátok ki ti is ezt az időszakot egy kis pihenésre, feltöltődésre, hogy aztán 2-3 hét múlva újra be tudjunk szállni a mókuskerékbe...

Ha addig nem találkoznánk, akkor

Boldog Karácsonyt és sikeres Új Évet mindenkinek!

Robi
 

LinuxEasyInstaller 2.0

Granc Róbert · 2001. Dec. 19. (Sze), 12.16
A LinuxEasyInstaller egy Perl szkript, amely jelenlegi verziójában a következő összetevőket telepíti Linuxos gépekre:

MySQL 3.23.46, Apache 1.3.22, PHP 4.1.0, phpMyAdmin 2.2.2, GD 1.3 könyvtár (gif támogatással).

A szerző a következőkben az egyedi összetevők frissítését lehetővé tevő szkript elkészítésére koncentrál.

A honlap fórumai sajnos mind francia nyelvűek, így a világ nagyobb részének elég kevés támogatást nyújtanak...

Honlap és letöltés: http://www.phpmylinux.net/?rub=lei

Gyengébbek kedvéért (nekem legalábbis eltartott egy darabig, míg megtaláltam): letölteni az oldal közepén, a nagy sárga mezőben lévő "Linux Easy Installer" feliratra kattintva lehet, nem a menüből...
 

december 18

PHP Weekly - 67.

Granc Róbert · 2001. Dec. 18. (K), 12.01
A Zend 67. hírleveléből:

A hibaadatbázis kitakarítása - a PHP 4.1.0 megjelenésének ünnepléseként egy csomó fejlesztő eltökélte, hogy kitakarítja a régi hibákat az adatbázisból - és nagyon jó munkát végeztek, a legtöbb hibát sikerült orvosolniuk.

mcrypt kiegészítő - egy csomó hibát kijavítottak a kiegészítőben, a javítások várhatóan a következő kiadásban jelennek meg.

december 17

InterAKT újdonságok

Granc Róbert · 2001. Dec. 17. (H), 10.52
A román InterAKT a Macromedia DreamWeaver Ultradev 4 PHP-s szervermodelljével, a PHAkttal hívta fel magára a figyelmet, ám emellett több (nyílt forráskódú és fizetős is) PHP termékkel is rendelkeznek.

A héten (mintegy karácsonyi ajándékként) több frissítést is megjelentettek termékeikhez, ezek között kiemelendő a már több, mint 10.000 felhasználóval rendelkező PHAkt 1.1 változata, jelentősen megnövelt stabilitással.

Magyar PHP-Nuke portál nyílt

Phanatic · 2001. Dec. 17. (H), 09.49
A győri székhelyű Different elindította az első magyar PHP-Nuke közösséget! Saját design-t készítettek az oldalukhoz, amely a www.phpnuke.hu címen érhető el. Rá kéne őket venni a PostNuke támogatására is...
 

december 14

Új PHP könyv

zvaranka · 2001. Dec. 14. (P), 21.21
Üdv mindenkinek... megjelent a Webvilág sorozatban Blake Schwendiman "PHP4. Fejlesztők kézikönyve I. kötet" című kiadványa potom 4500, - Ft-ért.
 

december 13

Smarty sablonrendszer 1.5.1

Granc Róbert · 2001. Dec. 13. (Cs), 17.35
Az új verzió számos új funkciót tartalmaz, legfontosabb talán a {foreach ...} utasítás, amely a {section ...} alternatívája, ám jóval könnyebb vele egy egydimenziós tömböt végigolvasni.

Számos függvényt továbbfejlesztettek, így pl. a kimenetet automatikusan egy sablonváltozóhoz lehet rendelni, a megjelenítés helyett (assign attribútum). A cache fájlok egyedi funkcióval ellenőrizhetők, amely a beépített fájl alapú módszer alternatívája.

Az új kiadás tisztább kódot és számos hiba javítását is tartalmazza. Az 1.5.1 pedig az 1.5.0 egy lényeges hibáját javítja.

Honlap és letöltés: http://www.phpinsider.com/php/code/Smarty/
 

december 12

PHP Weekly - 66.

Granc Róbert · 2001. Dec. 12. (Sze), 12.22
A 66. heti Zend hírlevélből:

PHP memóriafelszabadítás - az elmúlt néhány hétben hosszú levelezések folytak ezzel kapcsolatban, elolvashatóak itt és itt.

Tartós adatbáziskapcsolatok automatikus bezárása - felhasználói kérés, hogy a maximális számú tartós adatbáziskapcsolat megnyitásakor automatikusan bezáródjonak a korábban megnyitottak. A funkció fejlesztés alatt áll.

december 11

A PHP 4.1.0 új adatbeviteli felülete

Granc Róbert · 2001. Dec. 11. (K), 12.30
Legelőször ki szeretnénk hangsúlyozni, hogy a PHP 4.1.0 támogatja a korábbi verziók jól megszokott adatbeviteli mechanizmusát, tehát minden régebbi PHP szkriptnek gond nélkül kellene továbbra is működnie! Lássuk akkor az újdonságot:

A bekapcsolt register_globals változóra (ez azt jelenti, hogy az űrlapokból érkező, a szerver- és a környezeti változók automatikusan globálisak) épülő PHP szkriptek biztonsága különböző okok miatt változó méretben sérülékeny. Például a következő kód:

<php

if (authenticate_user()) {

$authenticated = true;

}

...

?>

sérülékeny, hiszen a felhasználók egyszerűen egy űrlap mezőjeként továbbíthatják az 'authenticated' értéket, és ekkor az $authenticated értéke 'igaz' lesz akkor is, ha az authenticate_user funkció 'hamis' értéket ad vissza.

PHP 4.1.0

Granc Róbert · 2001. Dec. 11. (K), 11.55
Hosszú fejlesztési folyamat eredményeként végre itt a PHP 4.1.0. Letöltés: http://hu.php.net/downloads.php.

A PHP 4.1.0 a következő kulcsfontosságú fejlesztéseket tartalmazza: