ugrás a tartalomhoz

PHP Weekly - 67.

Granc Róbert · 2001. Dec. 18. (K), 12.01
A Zend 67. hírleveléből:

A hibaadatbázis kitakarítása - a PHP 4.1.0 megjelenésének ünnepléseként egy csomó fejlesztő eltökélte, hogy kitakarítja a régi hibákat az adatbázisból - és nagyon jó munkát végeztek, a legtöbb hibát sikerült orvosolniuk.

mcrypt kiegészítő - egy csomó hibát kijavítottak a kiegészítőben, a javítások várhatóan a következő kiadásban jelennek meg.

A dokumentáció és a szálbiztos (thread-safe) függvények - felmerült az a követelmény, hogy a dokumentáció a szálbiztos függvényeket (tehát azokat, amelyek biztonságosan használhatók szálközpontú webszerverekkel, mint az IIS és az Apache Windows alatt) külön jelölje meg.

Hosszú egész (long integer) számok dBase-ben - kijavítottak egy hibát, amely miatt a dbase_get_record() és a dbase_get_record_with_names() függvények az egész szám (integer) mezőknek csak az első tíz számjegyét adta vissza. A javítás a következő kiadásokban jelenik majd meg.

PHP 4.1.0 Windowsra - megjelent a windowsos változat is, letölthető pl. a http://hu.php.net és a http://hu2.php.net címekről.

Átnevezett PostgreSQL függvények - a Postgres kiegészítő függvényeit a PHP függvényelnevezési szabályainak megfelelően nevezték át. A régi elnevezéseket is megtartották, tehát minden szkriptnek működnie kell továbbra is. Az új függvénynevek a következő PHP kiadásban bukkannak majd fel.

Javított SyBase és MSSQL hibakezelés - a foltot még tesztelik, de működik, az SQL kiszolgáló által dobott "raiserror" típusú hibákat kezeli.

A PHP levelezőlisták jobb spamszűrése - új módszert vezettek be a szűrésre, amely szerint csak az ismert e-mail címekről érkező levelek továbbítódnak a listára. Az ismeretlen felhasználók egyszerű e-mail alapú regisztrációval ismert címmé válhatnak.

Javított PHP hibajelentések - az elmúlt hetek egyik (ha nem "a") legaktívabb fejlesztője, a japán Yasuo Ohgaki javasolta, hogy a PHP fejlesztői törekedjenek a PHP hibajelentések teljes következetességére, hogy a hasonló típusú hibák hasonló és megfelelő hibaüzeneteket mutassanak.

A PHP tesztfelület fejlesztése - a levelezőlistán javasolták, hogy a PHP tesztfelületet ki kellene bővíteni egy készlet egyszerű szerverrel, mint pl. egy webszerver és egy FTP szerver. Ezekkel a tesztfelület ma még tesztelhetetlen funkciókat is kezelhetne.

Kísérleti objektumorientált funkcionalitás - Andrei Zmievski egy új, "overload" nevű kiegészítőt dobott össze, amelt lehetővé teszi objektumok kiterjesztését és "túlterhelését". A kiegészítő lehetővé teszi, hogy a fejlesztők ellenőrizzék azt, ahogyan egy objektum válaszol egy metódus hívására, és hogyan kezeli a tulajdonságok megadását és lekérdezését. Ha valaki tesztelni szeretné, a legfrissebb PHP-t a http://snaps.php.net/ címről töltheti le. A forrás /ext/overload könyvtára egy egyszerű példát is tartalmaz a felhasználására, a PEAR könyvtár autoloader.php fájlja pedig szintén erre épül.