ugrás a tartalomhoz

Archívum - Jún 2001 - Blog bejegyzés

június 29

A nap linkje: PHPSlice

Granc Róbert · 2001. Jún. 29. (P), 17.39
A PHPSlice integrált tartalomkezelő rendszer (CMS) 0.1.4 verziója jelent meg a héten. Habár még erősen fejlesztés alatt áll (mint a verziószám is mutatja), máris számos funkcióval rendelkezik - és ez a változat nemcsak elődjénél, a 0.1.3-nál gyorsabb mintegy 40%-kal, hanem a PHP-Nuke 5-nél (48%) és a GeekLog 1.1 változatánál (11%) is.

A mérések adatai: http://phpslice.org/benchmark.html

Honlap: http://phpslice.org
 

június 29

Zend Motor 2.0 előkészületek

Granc Róbert · 2001. Jún. 28. (Cs), 23.51
Elindultak az előkészületek a Zend Engine második változatának elkészítésére. A php-dev levlistán mutatta be Andi Gutmans és Zeev Suraski, a Zend alapító atyja az elképzeléseket az új Zend motorról: Zend Engine 2.0 Design Document (pdf).

Habár még nem lehet végleges az új funkciók listája - és nem fog megjelenni a PHP újabb generációjáig (PHP 5.0?), itt vannak a lényegesebbek:

az objektummodell felturbósítása, többek között java-stílusú adatkezelés, következetesebb objektvisszaadás, klónozás, explicit törlés, destruktorok,

az osztályok feljavítása következetesebb konstruktorokkal, többszörös átörökléssel, privát változókkal, statikus, az osztályra érvényes változókkal,

kivételkezelés (try/throw/catch), stb...
 

június 27

A nap linkje: Who is Doing It?

Granc Róbert · 2001. Jún. 27. (Sze), 19.29
A Widi online kérdőívkészítő és -feldolgozó rendszer. Magát a kérdőívet, valamint az összegyűjtött adatok statisztikáinak grafikus ábrázolását is tartalmazza. A Berlini Egyetemen készült egy kutatási projekt eredményeként, PHP3-ban. A PHPLib-nek köszönhetően adatbázisfüggetlen.

Jelenleg négy nyelvet támogat, GYIK/FAQ valamint adatkezelési "policy" is része, és a kérdőív kitöltőinek megengedi megjegyzések elküldését.

Honlap: http://widi.berlios.de/html/
 

Új LinuxEasyInstaller

Granc Róbert · 2001. Jún. 27. (Sze), 19.12
Elkészült a LinuxEasyInstaller legújabb változata, szokás szerint mindenből a legújabbal (kivéve a GD grafikus könyvtárat, amelyből az 1.3-as még tud gifet készíteni :).

A telepítő 1.5 verziójának tartalma: Apache 1.3.20, MySQL 3.23.39, PHP 4.0.6, GD 1.3 és phpMyAdmin 2.1.0

Honlap és letöltés: http://www.phpmylinux.net/?rub=lei
 

június 27

A nap linkje: Ciao EmailList Manager

Granc Róbert · 2001. Jún. 26. (K), 22.56
PHP-re és MySQL-re épülő levelezőlistakezelő program. Webes felület adminisztrátornak és tagoknak (webes jelentkezés és lemondás), kategóriák, diagramok, lista importálása, emailcímek ellenőrzése, több szerver- és több site támogatása, több admin, listaszerkesztés, stb...

Honlap: http://www.technobreeze.net/php/emaillist
 

június 25

A Tux a közeljövő webszervere?

Granc Róbert · 2001. Jún. 25. (H), 14.09
A ZDNet (www.zdnet.com)és a Dell Corp. (www.dell.com) szakemberei három fontos webszerver sebességét hasonlították össze: a világ legelterjedtebb szervere az Apache, a Microsoft zászlóshajója az IIS 5 és a Tux 2 mérkőzött meg egymással.

Két meglepetés is született: egyrészt az IIS (ha nem is túlságosan, de) gyorsabb volt az Apache-nál. Másrészt a RedHat szárnyai alatt fejlődő, a Linux kernelbe fordított Tux 2 közel háromszor annyi lekérdezést szolgált ki, mint az Apache (12,792 tranzakció másodpercenként (tps), illetve 4,602 tps).

A ZDNet szerkesztői egyértelműnek tartják, hogy a Tux, és a jövőben felbukkanó, hozzá hasonló felépítésű, kernelbe épülő webszerverek a jövő útja számos előnyük miatt.

A teljes cikk angolul itt olvasható: Tux: Built for speed
 

Linktár

Granc Róbert · 2001. Jún. 25. (H), 00.07
pp elkészítette PHP-s sorozatának második cikkét, ahol egy linktárat készít. A cikk fájljai tömörítve is letölthetők.
 

június 24

Megjelent a PHP 4.0.6

Granc Róbert · 2001. Jún. 24. (V), 21.35
A PHP 4.0.6 számos hibajavítást tartalmaz, különösen a memóriakövetelmények terén sokkal effektívebb. A 4.0.5 változat telepítését kihagyóknak ajánlott közvetlenül a 4.0.6 installálása. Változások teljes listája: Change Log

Letöltések: http://www.php.net/downloads.php
 

június 21

A nap linkje: PHPEvolve

Granc Róbert · 2001. Jún. 21. (Cs), 17.04
A PHPEvolve új vizuális fejlesztőkörnyezet (lesz) PHP-hez. Habár nem kapkodják el a kiadását (az 1.0 verzió megjelenése október végére van ütemezve), sokat ígérő screenshotok láthatók már a honlapján. WYSIWIG szerkesztést, PHP/VBScript/ASP/HTML szintaxiskiemelést, MySQL kapcsolatkezelőt, teljes kódszerkesztőt, stb. tartalmaz.

Honlap: http://www.phpevolve.com
 

június 20

A nap linkje: MyPHP Stats

Granc Róbert · 2001. Jún. 20. (Sze), 18.20
Még egy nagyon jó számláló, gyors, kicsi, szép statisztikákat generál. Mi kellhet még nekünk?

Honlap: http://jewfish.net/description.php?title=MyPHP+Stats