ugrás a tartalomhoz

Archívum - Nov 2001 - Blog bejegyzés

november 28

A PHP kézikönyv felmérés eredménye

Granc Róbert · 2001. Nov. 28. (Sze), 17.32
Nagyrészt magyar eredetű az a kezdeményezés, amely egy teljesen új kinézetű, jelentősen kibővített, kényelmesebb, jobb .chm (a Windows Súgó formátuma) kézikönyv elkészítését tűzte ki célul.

Amint arra mi is felhívtuk korábban a figyelmet, egy szavazást indítottak a kezdeményezés weboldalán annak felmérésére, mit is várnak pontosan a felhasználók a kézikönyvtől.

Letölthető a PHP 4.1.0

Granc Róbert · 2001. Nov. 28. (Sze), 17.08
Habár még nem került fel a "letöltések" oldalra a php.net-en, de hivatalosan is elérhető a végleges 4.1.0.

A legnagyobb változtatás talán az, hogy a $_GET és $_POST tömbök alapértelmezettként globálisak, valamint ajánlott a php.ini-ben a set register_globals=off kapcsoló használata.

Forráskód letöltése: http://www.php.net/distributions/php-4.1.0.tar.gz

Windowsos változat letöltése: http://www.php4win.com/~daniel/php-4.1.0-Win32.zip

Figyelmeztetés!

A fenti kiadásban újabb hibát találtak, amelyet úgy tűnik, a Zend Optimizer 1.1 kikapcsolása ideiglenesen orvosol... Erősen ajánlott a php.net hivatalos bejelentésének megvárása, és csak a hamarosan megjelenő javított változat telepítése...
 

november 26

PHP Weekly - 64.

Granc Róbert · 2001. Nov. 26. (H), 12.41
A Zend 64. hírleveléből:

Végső RC azaz "utolsó megjelentetés előtti változat - a megjelentetés folyamata kicsit változni fog a jövőben, mégpedig úgy, hogy a stabil, végleges megjelenések előtt egy "Final RC" jelenik majd meg, amelyben hibajavításokon kívül más változtatásokat már nem eszközölnek. Ha jelentős hiba merül fel, új "Final RC" jelenik meg, majd a hibák kijavítása után teszik elérhetővé a végleges, stabil verziót.

PHP 4.1.0 RC3 - ez lenne most a "Final RC", azaz a megjelenés előtti utolsó előzetes. A források letölthetőek innen: http://www.php.net/~zeev/php-4.1.0RC3.tar.gz, a Win32-es változat pedig innen: http:// phpuk.org/~james/php-4.1.0RC3-win32.zip, habár ez a Windowsos változat még nem igazán működik együtt az Apache 2-vel.

PostNuke 0.7 preview

Granc Róbert · 2001. Nov. 26. (H), 11.50
A PHP-Nuke és PostNuke eddigi változataiból hiányzott jó néhány olyan funkció és tulajdonság, amelyet sokak elengedhetetlennek tartottak ahhoz, hogy maguk is használni kezdjék e tartalomkezelő rendszereket.

A PHP-Nuke irányvonaláról, a fejlesztési tervekről semmit sem lehet tudni, egyre inkább úgy tűnik, hogy fejlesztője véletlenszerűen (esetleg a konkurrenciát figyelve) rak bele új funkciókat, a hibákat hol javítja, hol nem...

Ezzel szemben a PostNuke már a kezdetektől fogva egyértelmű, világos "roadmap"pel, tervekkel rendelkezett, amelyet a fejlesztők többé-kevésbé tudtak is követni.

Tegnap újabb mérföldkőhöz érkezett a fejlesztése, megtekinthető, mindenki által kipróbálható a 0.7 verzió előzetese, és egy hét tesztidőszak áll a fejlesztők rendelkezésére a felmerülő hibák kijavítására.

PDF készítése modulok nélkül

Granc Róbert · 2001. Nov. 26. (H), 11.12
Egy vadiúj PHP-s osztály lehetővé teszi egyszerű PDF dokumentumok készítését bármilyen külön telepítendő modul nélkül is. Képeket is tartalmazó PDF készítéséhez viszont egyelőre szüksége van telepített GD könyvtárra.

Honlap és letöltés: http://www.ros.co.nz/pdf/
 

november 22

Online segitség fejlesztéshez

vjozsef · 2001. Nov. 22. (Cs), 15.09
"Egy osztrák címen on-line lehet olvasgatni regisztráció után sacc/kb. 200 informatikai témájú könyvet. Néhány cím:

Web Application Development with PHP 4.0

Teach yourself CGI programming with Perl

Pure JSP


Hacker's Guide

Intrusion Detection: Network Security beyond the Firewall

Perl in a Nutshell

DNS and Bind

sendmail

HTML 4.0

Adobe Photoshop 6.0

3D Studio MAX

Oracle DBA Survival Guide

PostgreSQL

Using Oracle 8

stb."

Forrás: Linux.hu
 

november 20

Újra a MySQL lett az év legkedveltebb Linuxos adatbáziskiszolgálója

Granc Róbert · 2001. Nov. 20. (K), 18.45
A MySQL már másodszor kapta meg a Linux Journal olvasói szavazásának díját "a legkedveltebb adatbáziskiszolgáló" kategóriában.

A hathetes online szavazáson 6500-an szavaztak, a MySQL kétszer annyi szavazatot szerzett, mint a második PostgreSQL, a két kiszolgáló pedig együttesen a szavazatok közel 80% kapta meg.

A harmadik helyezést az Oracle érte el.
 

Letölthető a PHP 4.1.0 RC3

Granc Róbert · 2001. Nov. 20. (K), 18.39
Várhatóan ez az utolsó RC (Release Candidate) a végleges 4.1.0 előtt. Az újdonságokról, hibajavításokról a korábbi Zend hírlevelekben olvashattok.

Letöltés: http://www.php.net/~zeev/php-4.1.0RC3.tar.gz
 

Letölthető a Kylix 2 Open Edition

vjozsef · 2001. Nov. 20. (K), 18.36
Letölthető a Borland új, Linuxos fejlesztőeszközének nyílt változata ( 30,338,464 byte ), valamint az Enterprise verziónak a próba változata.

Forras: www.linux.hu
 

november 19

PHP Weekly - 63.

Granc Róbert · 2001. Nov. 19. (H), 12.21
A 63. Zend hírlevélből:

Sablot kiegészítő - a PHP 4.1.0 verziótól a sablotron nem része a PHP forráskódnak - a funkcionalitását átvette egy jobb, általánosabb kiegészítő, amely több XSLT processzort is támogat. Az "xslt" kiegészítő kódja sokkal tisztább, és jelentősen gyorsabb, valamint sokkal több funkcióval is rendelkezik, mint elődje.

PHP licenszek - a Zend Engine új licensze (mint azt már említettük, BSD-szerű licensz alá került, azaz szabadon felhasználható, sőt a forráskódja is módosítható) hamarosan felkerül a http://www.php.net/license oldalra is.