ugrás a tartalomhoz

A PHP kézikönyv felmérés eredménye

Granc Róbert · 2001. Nov. 28. (Sze), 17.32
Nagyrészt magyar eredetű az a kezdeményezés, amely egy teljesen új kinézetű, jelentősen kibővített, kényelmesebb, jobb .chm (a Windows Súgó formátuma) kézikönyv elkészítését tűzte ki célul.

Amint arra mi is felhívtuk korábban a figyelmet, egy szavazást indítottak a kezdeményezés weboldalán annak felmérésére, mit is várnak pontosan a felhasználók a kézikönyvtől.

A felmérés eredményét és a kommentárokat a honlapon angolul olvashatjátok, röviden összefoglalva azonban:

több, mint 600 kitöltött űrlapot kaptunk, ám ezek közül néhány csak tesztadatokat tartalmazott, így végül a feldolgozott űrlapok száma 591 lett. Érdekes látni, hogy azok, akik kitöltötték a felmérést, statisztikailag majdnem ugyanúgy éreznek a kézikönyvvel kapcsolatban, mint mi :)

A legtöbben a következőket tartják nagyon fontosnak:

77% egy-egy függvény használatát

67% a függvény célját

63% a mintaprogramokat és -beállításokat.

A grafikus/szöveges felületre és a teljes képernyős használatra vonatkozó kérdésekre érkezett válaszok eloszlása egyenlő, azaz ugyanannyian szeretnének grafikával teli kézikönyvet látni, mint ahányan ellenzik azt, és ugyanannyian használják a kézikönyvet teljes képernyőn, mint ahányan nem.

A következő kérdés a használt (vagy legalábbis telepített) Internet Explorer verziójára vonatkozott (a .chm formátum megtekintéséhez szükség van a telepített IE-re). A válaszadók nagy része halad a korral, nagyon kevesen használnak 4-es verziójú IE-t. (A válaszadók több, mint 82%-ának 5-ös, vagy magasabb verziójú IE van telepítve, 46%-nak a legújabb, 6.0-s verzió.)

És végül, 316 válaszadó küldött megjegyzéseket azzal kapcsolatban, milyen funkciókat, tulajdonságokat vár el a PHP kézikönyvtől (legyen az bármely formátumú, nem csak a .chm).

Sok sikert Gobáéknak, reméljük, minél hamarabb elkészül az új kézikönyv, és tényleg olyan jó lesz, amint azt várjuk!