ugrás a tartalomhoz

Archívum - Okt 2001 - Blog bejegyzés

október 31

ADODB 1.50

Granc Róbert · 2001. Okt. 31. (Sze), 12.19
Megjelent az ADODB, az egyik (talán A) leggyorsabb PHP-s adatbáziskönyvtár legújabb verziója, jelentősen továbbfejlesztett hibakezeléssel (a trigger_error() és a PEAR_Error() funkciók támogatása), még gyorsabb insert/update/delete műveletekkel, számos hibajavítással, fejlesztett dokumentációval.

Honlap és letöltés: http://php.weblogs.com/ADODB

Megjegyzés: habár a PostNuke CVS már pár hete tartalmazza a PEAR kódot, a fejlesztők az ADODB és a PEAR könyvtárak közötti jelentős sebességkülönbség hatására jelenleg a teljes adatbázisabsztrakciós felület átírását tervezik az ADODB alá...
 

október 29

PHP Weekly - 60.

Granc Róbert · 2001. Okt. 29. (H), 12.17
A Zend 60. hírleveléből:

PHP 4.2.0 dev azaz fejlesztői változat. Még a 4.1.0 sem jelent meg, de a fejlesztők már a 4.2.0-n is lelkesen dolgoznak, több hibás funkción is. Bár azt hiszem, ez itt nem sok ember számára lesz érdekes, ha valaki mégis fejlesztői snapshotokkal dolgozna, a trans-sid, az ob_* és a $_POST funkciók is bugosnak tűnnek, kukkantsatok be a fejlesztői levelezőlistára.

kiegészítők és statikus könyvtárak - a héten a levelezőlistán kiterjedt beszélgetés folyt olyan kiegészítők készítéséről, amelyek a dinamikus helyett statikus könyvtárakat használnának. Mint rávilágítottak, az ext/swf (Flash) könyvtár jelenleg is jó példa erre.

smtp és a mail() funkció - egy új patch lehetővé teszi a mail() működését Unix rendszereken a sendmail program jelenléte nélkül is. A kód még nem került bele a PHP-be, mert a Win32 kód, amely alapján elkészült, nem igazán optimális még, és nem is felel meg teljesen az SMTP RFC-knek. Ennél is fontosabb talán, hogy Rasmus Lerdorf nem elégedett az SMTP használatával a jelenlegi megoldás (az adatok beadása a mail queue-ba) helyett. Habár a platformfüggetlen kód kétségkívül vonzó megoldás lenne, Rasmus nem szeretne megoldást nyújtani nemlétező hibára... A kód egyelőre így nem kerül be a 4.1.0-ba.[] az array() helyett - az egyik fejlesztő megunta az állandó array() használatát tömbök létrehozásánál és feltöltésénél, és az egyszerű [] használatát javasolta. Ez a kód se kerül bele a következő PHP változatba, de nem lenne teljesen meglepő, ha a közeljövőben még felbukkanna a kódban...

bugos enable debug? - a PHP parancssori indításakor a --enable-debug furcsán viselkedhet, a modulok/kiegészítők dl() használatával történő dinamikus betöltése esetén. Ez régi hiba, és valószínűleg soha nem lehet teljesen kijavítani a funkció eltávolítása nélkül. Tehát "shared" azaz megosztott kiegészítők használata esetén a debug csak úgy lehetséges, ha azokat nem a dl() funkció, hanem a php.ini használatával töltjük be.

Ennyi volt a Zend hírlevél, az eredeti angol szöveg a linkekkel és patchekkel itt található: http://www.zend.com/zend/week/week60.php.
 

Új windowsos help fájlok fejlesztése

Granc Róbert · 2001. Okt. 29. (H), 11.21
.hu link a php.net főoldalán... A windows-zal dolgozó PHP-sek legkedveltebb súgóformátuma a Windows Súgó (chm) formátum, mert teljes keresési és indexelési szolgáltatást nyújt, a tartalom fastruktúraként látszik, valamint tetszés szerint könyvjelzők helyezhetők el a gyakran használt oldalakon. A tervezett funkciók még ennél is többett nyújtanak: a felhasználói megjegyzések, online funkciók és számos vizuális fejlesztés beépítését. Hojtsy Gábor (Goba), a PHP egyik magyar fejlesztője terveiről a következő linken olvashattok bővebben (angolul), valamint mintafájl is letölthető: http://weblabor.hu/php/newchm.html
 

október 28

PostNuke 0.64 fordítás

Granc Róbert · 2001. Okt. 27. (Szo), 23.06
Végül ATamas készítette el és linkelte be a letöltések közé, én még mindig nem készültem el vele... :((( Viszont közben átírtam egy csomó fordítást, ezeket valamennyire összehasonlítom majd ATamas munkájával, így lesz még egy update később, amint én is befejezem... :) De addig is használható a fordítás.

...dömdödöm. Mint a hozzászólásokból kitűnik, ez mégsem az. Én meg ezért nem raktam fel amivel eddig elkészültem... :( Na jó, ma este már tényleg felteszem a használható verziót. Hogy addig is csigázzam azokat, akik várják, a következő kifejezéseket próbáltam következetesen használni (és így javítani az egész fordításon): hírek (articles), cikkek (sections), rovatok (topics), tesztek (reviews), a többire most nem emlékszem...
 

Új PHP sorozat indul magyarul

Phanatic · 2001. Okt. 27. (Szo), 23.01
Egy gimnáziumi diákok által készített honlapon (LKA ón-lályn) elindult egy PHP-tanfolyam nagyon kezdők számára. Az első részben szó van a PHP történetéről, a telepítésről és az alapokról. A cikkíró jómagam vagyok. Várom véleményeiteket!A CIKK
 

október 26

Tanuljuk meg a PHP4 használatát 24 óra alatt

Granc Róbert · 2001. Okt. 26. (P), 12.51
Habár már írtunk róla hírt, a szavazás jelenlegi eredményei alapján úgy tűnik, több olvasónk is átsiklott felette, vagy még nem olvastak bennünket a hír megjelenésekor. Ismét felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Kiskapu kiadó augusztus végén megjelentette a nagysikerű SAMS sorozat "Tanuljuk meg a PHP4 használatát 24 óra alatt" c. kiadványát magyarul.

Bővebb információ, megrendelés a Kiskapu honlapján

A könyv honlapja a forráskódokkal és hibajegyzékkel

Az eredeti SAMS kiadvány honlapja
 

phpMyAdmin 2.2.1 végleges

Granc Róbert · 2001. Okt. 26. (P), 11.50
Megjelent a phpMyAdmin, a MySQL adatbázisok webes kezelését lehetővé tévő eszköz legújabb verziója, több béta után ismét számos hibajavítással. Azok számára, akik lemaradtak a korábbi hírekről, az új funkciók:

 • számos biztonsági javítás

 • új nyelvek támogatása

 • dinamikus többnyelvű támogatás, a böngésző nyelvi beállításainak automatikus felismerésével

 • jelentősen továbbfejlesztett dokumentáció

 • javított fájlimportálási/exportálási képességek

 • PEAR, CSS2 és XHTML 1.0 megfelelés

 • tagok és adatbázisok adminisztrációs felülete

 • gzip és HTTP tömörítés használata

 • a magic_quotes_gpc beállítások automatikus felismerése (korábban megkövetelte a helyes beállítást)

 • SQL lekérdezések elmentése "kedvencekként"

 • adatbázis- tábla- és mezőhasználati statisztikák

 • táblakarbantartás (javítás, ellenőrzés, optimalizálás)

 • a php3 kompatibilitás megőrzése, javított javascript kompatibilitás

 • jobb BLOB mező támogatás

 • több táblatípusA változások számán, és persze az eredményen látszik, hogy a fejlesztői csapat sokkal többre képes, mint amennyire az eredeti szerző, Tobias Ratschiller egyedül képes lett volna. A phpMyAdmin nem csak a leggyakrabban használt adatbázis-kezelő szkript, de világszerte az egyik legtöbbet használt PHP-s alkalmazás.

Honlap és letöltés: http://phpmyadmin.sourceforge.net/

P.S. Félig elkészítettem a magyar fordítását, esetleg nincs valakinek kedve és ideje befejezni? Ha nincs jelentkező, valószínűleg erre is várni kell még 2-3 hetet, míg lesz időm megcsinálni... :(
 

október 20

Andromeda Nuke modulként

Granc Róbert · 2001. Okt. 19. (P), 22.13
Ez hanyadik is? Már az ötödik hír az Andromedával kapcsolatban. Na dehát jó kis szkript ez (ha valaki nem tudja miről van szó, keressen rá, működik a Keresés mező ott a jobb felső sarokban... :). És most egy picivel még jobb: amellett, hogy önálló szkriptként gyönyörűen fut, Scott Matthews kicsit felturbózta a PHP verziót (mert van ugye ASP is), és már modulként is működik PHP-Nuke és PostNuke alatt. Azért a phpinfóra nem rakom fel így az mp3 gyűjteményem, de a cégnél már használom egy ideje az Andromedát az intraneten... :) Ajánlom mindenkinek továbbra is...

Honlap és letöltés: http://www.turnstyle.com/andromeda/
 

október 18

PHP-Nuke / PostNuke biztonsági lyuk

Granc Róbert · 2001. Okt. 17. (Sze), 22.06
Kisebb biztonsági lyukat találtak az article.php fájlban, amely segítségével a regisztrált felhasználók adataihoz lehet hozzáférni. A javítás nagyon egyszerű: az article.php eleje felé (verziótól függ, melyik sorban) találni a következőt:

if ($save) {
cookiedecode($user);


Itt csak az if ($save) { sort kell lecserélni a következőre: if (($save) && (is_user($user))) {. A teljes hír itt található különben: Security Alert A hiba a PHP-Nuke-ot is érinti, de hogy FB mikor fogja kijavítani, kérdéses. A Post-Nuke-hoz letölthető a javított article.php.
 

október 16

PHPAccelerator 1.1

Granc Róbert · 2001. Okt. 16. (K), 21.43
Az ingyenes PHPAccelerator a Zend Cache-sel körülbelül megegyező teljesítményű gyorsító, jelenleg i386-os Linux és PHP 4.0.6 és PHP 4.0.7RC3 alá. Az 1.1 új php.ini és Apache konfigurációs bejegyzéseket, ezáltal sokkal nagyobb rugalmasságot hozott magával.

Korábbi hírünk róla: PHP Accelerator

Honlap és letöltés: http://www.php-accelerator.co.uk