ugrás a tartalomhoz

Archívum - Okt 29, 2001 - Blog bejegyzés

PHP Weekly - 60.

Granc Róbert · 2001. Okt. 29. (H), 12.17
A Zend 60. hírleveléből:

PHP 4.2.0 dev azaz fejlesztői változat. Még a 4.1.0 sem jelent meg, de a fejlesztők már a 4.2.0-n is lelkesen dolgoznak, több hibás funkción is. Bár azt hiszem, ez itt nem sok ember számára lesz érdekes, ha valaki mégis fejlesztői snapshotokkal dolgozna, a trans-sid, az ob_* és a $_POST funkciók is bugosnak tűnnek, kukkantsatok be a fejlesztői levelezőlistára.

kiegészítők és statikus könyvtárak - a héten a levelezőlistán kiterjedt beszélgetés folyt olyan kiegészítők készítéséről, amelyek a dinamikus helyett statikus könyvtárakat használnának. Mint rávilágítottak, az ext/swf (Flash) könyvtár jelenleg is jó példa erre.

smtp és a mail() funkció - egy új patch lehetővé teszi a mail() működését Unix rendszereken a sendmail program jelenléte nélkül is. A kód még nem került bele a PHP-be, mert a Win32 kód, amely alapján elkészült, nem igazán optimális még, és nem is felel meg teljesen az SMTP RFC-knek. Ennél is fontosabb talán, hogy Rasmus Lerdorf nem elégedett az SMTP használatával a jelenlegi megoldás (az adatok beadása a mail queue-ba) helyett. Habár a platformfüggetlen kód kétségkívül vonzó megoldás lenne, Rasmus nem szeretne megoldást nyújtani nemlétező hibára... A kód egyelőre így nem kerül be a 4.1.0-ba.[] az array() helyett - az egyik fejlesztő megunta az állandó array() használatát tömbök létrehozásánál és feltöltésénél, és az egyszerű [] használatát javasolta. Ez a kód se kerül bele a következő PHP változatba, de nem lenne teljesen meglepő, ha a közeljövőben még felbukkanna a kódban...

bugos enable debug? - a PHP parancssori indításakor a --enable-debug furcsán viselkedhet, a modulok/kiegészítők dl() használatával történő dinamikus betöltése esetén. Ez régi hiba, és valószínűleg soha nem lehet teljesen kijavítani a funkció eltávolítása nélkül. Tehát "shared" azaz megosztott kiegészítők használata esetén a debug csak úgy lehetséges, ha azokat nem a dl() funkció, hanem a php.ini használatával töltjük be.

Ennyi volt a Zend hírlevél, az eredeti angol szöveg a linkekkel és patchekkel itt található: http://www.zend.com/zend/week/week60.php.
 

Új windowsos help fájlok fejlesztése

Granc Róbert · 2001. Okt. 29. (H), 11.21
.hu link a php.net főoldalán... A windows-zal dolgozó PHP-sek legkedveltebb súgóformátuma a Windows Súgó (chm) formátum, mert teljes keresési és indexelési szolgáltatást nyújt, a tartalom fastruktúraként látszik, valamint tetszés szerint könyvjelzők helyezhetők el a gyakran használt oldalakon. A tervezett funkciók még ennél is többett nyújtanak: a felhasználói megjegyzések, online funkciók és számos vizuális fejlesztés beépítését. Hojtsy Gábor (Goba), a PHP egyik magyar fejlesztője terveiről a következő linken olvashattok bővebben (angolul), valamint mintafájl is letölthető: http://weblabor.hu/php/newchm.html