ugrás a tartalomhoz

The Zend PHP Certification Practice Book

Hojtsy Gábor · 2005. Okt. 11. (K), 12.36

Szerzők:

John Coggeshall, Marco Tabini

Kiadó:

php|architect NanoBook Press

2005

ISBN:

0-9735898-8-4

Oldalak száma:

152

Értékelés:

10

Linkek

A php|architect korábban bejelentett nanobook sorozata ezesetben tökéletes témára talált, hiszen tesztkönyvként jól jön egy karcsú darab, amit magunkkal hordozhatunk, és megpróbálhatunk megoldani pár kérdést, amikor éppen jut rá időnk. Legalábbis én így gondoltam, mielőtt elvégeztem volna a válaszaim első értékeléseit, ami azonban vegyes eredményeket mutatott. Bár ebben nem a könyv a hibás.

A szerzők már a beveztőben is jelzik, hogy a kérdések között könnyen előfordulhatnak olyan nehezebb helyzeteket vázolók, melyekkel a vizsgán nem fogunk találkozni, és sok esetben a válaszoknál jelzik, hogy mely kérdésektől ne tartsunk a valódi megmérettetésen. Mint sok más vizsgára, itt is igaz azonban, hogy a könnyűnek tűnő kérdések megválaszolására is érdemes nyugodt időt szánni, és nem élni a kicsi hordozható könyv adta lehetőségekkel.

A kiadvány nagyon alkalmas arra, hogy a Zend vizsgakönyvön nyugtatott idegeinket felrázzuk, a változatos kérdések segítségével felismerve, hogy mégsem olyan egyszerűek még a fájlokra vagy dátumokra vonatkozó problémák sem.

Amennyiben a javasolt vizsgaszimuláló menetet követjük (minden fejezetből 5-6 kérdést oldunk meg, sorban egymás után anélkül, hogy közben ellenőriznénk a válaszokat), akkor jól közelíthetjük a vizsgát, és az értékelésnél eléggé reális képet kaphatunk arról, hogy hogyan teljesítenénk. Ha viszont ahhoz van kedvünk, akkor használhatjuk a vizsgakönyvvel párhuzamosan is, egy fejezetet abban átolvasva, az ahhoz tartozó kérdéseket itt megválaszolva, hiszen a tartalomjegyzék felépítése szándékosan megegyező. Az ugyan nem derült ki egyik kiadványból sem, hogy a vizsgán is pontosan ezen tematika mentén feltett kérdésekkel találkozunk-e majd, de szerintem erre számíthatunk.

Egy vizsgaszimulációs kérdéssor után saját eredményeim értékelésénél egyik szemem sírt, míg a másik nevetett, hiszen sok témakört láthatóan jól teljesítettem, míg az olyan területeken, ahol nincs komoly gyakorlatom, nem mindig jöttek be a megérzéseim. Ehhez a felismeréshez semmi sem vezethet el biztosabban, mint a tesztkönyv módszeres használata. Míg a letölthető mintafejezet (PDF) rögtön az első témakört tárja elénk, amelyben főleg egyszerű kérdéseket találunk, később sok beugratással, komoly figyelmet igénylő trükkel fogunk szembenézni.

Amellett, hogy a vizsga kérdéseire is felkészítést kapunk, nagyon szimpatikusnak találtam, hogy a valóban nagy gondossággal előállított fejezetek elején rövid motivációs leírást is találunk arról, hogy a Zend vizsgában miért pont ez a témakör és miért pont ilyen formában került be. Így jól behatárolhatjuk, hogy valójában mi volt a vizsga kialakítóinak célja az egyes kérdéskörökkel.

Összefoglalva mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a könyvet, remek darab azok számára, akik nem félnek szembesülni saját korlátaikkal.