ugrás a tartalomhoz

Archívum - Május 2001 - Blog bejegyzés

június 1

A nap linkje: PHP Debugger DBG 2.04

Granc Róbert · 2001. Május. 31. (Cs), 23.09
A Php Debugger DBG összetett, ingyenes szoftvereszköz php szkriptek hibakereséséhez. A szerver része a PHP-vel együtt fut, gyakorlatilag minden platformon ahol a PHP is, a kliens pedig Windows és Linux alá készült el eddig.

Egyszerre több debugger folyamat is futhat, nyílt COM interfésszel készült Windows alá, így külső fejlesztők is könnyen bővíthetik funkciókkal, valamint profilerrel rendelkezik, amellyel megkereshetőek a szkript lassabb részei.

Honlap: http://dd.cron.ru/dbg/
 

Támadássorozat

Granc Róbert · 2001. Május. 31. (Cs), 23.00
Az elmúlt napokban kisebb-nagyobb ideig több, szabad forráskódú projekt webszerverére is crackerek törtek be: az Apache.org-ra, a SourceForge-ra és a PHP.net-re is! Jelenlegi ismereteink szerint a cracker a SourceForge SSH kliense megváltoztatásával tudta megkezdeni sorozatát.

Komoly kárt egyik helyen sem okozott, az Apache szerverein még aznap este az automatikus ellenőrzés észlelte a behatolás eredményeként megváltoztatott fájlokat, a SourceForge egyik szervere rövidebb ideig állt, ám a PHP.net CVS- és levelezőszervere már egy hete áll.

A PHP.neten semmi információt nem találni a CVS szerver leállásának okáról, csak pletykák terjengtek a neten, ám az Apache.org ma közzétett beszámolója a hozzájuk történt betörésről egyértelműen utal arra, hogy ott is hasonló történhetett.

Az Apache.org beszámolója: http://www.apache.org/info/hack-20010519.html

A SourceForge beszámolója: http://sourceforge.net/forum/forum.php?forum_id=89285
 

május 30

Smarty 1.4.2

Granc Róbert · 2001. Május. 30. (Sze), 21.48
A Smarty PHP alapú sablonrendszer legújabb változata tegnap jelent meg számos hibajavítással, kiegészített dokumentációval és javított windowsos támogatással.

A Smarty különlegessége, hogy a sablonokat natív php szkriptté alakítja első feldolgozásukkor, utána csak ezt a php szkriptet kell feldolgoznia, így gyorsítva fel az oldalak elküldését, valamint csökkentve a szerver terhelését.

A sablon forrása tetszőleges (sima fájlok, adatbázisok, stb.) is lehet.

Honlap: www.phpinsider.com/php/code/Smarty
 

A nap linkje: iDriver

Granc Róbert · 2001. Május. 30. (Sze), 21.39
Az iDriver adatbázisközpontú webes alkalmazások fejlesztéséhez használható csomag. Jelenlegi 1.00 verziójában csak MySQL adatbázist támogat, de valószínűleg hamarosan más rendszerekkel is együttműködik majd.

Az iDriver számos funkcióval rendelkező felhasználói interfészeket nyújt magas szintű biztonsággal. Ugyanakkor teljeskörű hátteret nyújt az adatbázis kezeléséhez, levéve annak terhét a programozó válláról.

Legnagyobb különlegessége azonban az, hogy (számtalan más PHP-s csomagtól eltérően) alapos dokumentációval rendelkezik...

Honlap: aiken.clan11.com/idriver
 

Új PHPTriad telepítő

Granc Róbert · 2001. Május. 30. (Sze), 21.31
A PHPTriad komplett windowsos telepítőcsomag az Apache, PHP és MySQL telepítéséhez.

Az új változata a legújabb PHP-t tartalmazza, valamint vadiúj telepítővel rendelkezik. Mérete 11MB.

Honlap: www.phpgeek.com/phptriad.php és sourceforge.net/projects/phptriad/
 

Dizájnváltás

Granc Róbert · 2001. Május. 30. (Sze), 15.35
Ez a szavazás nem volt sikeres. Mivel a korábbi dizájnok nem is kaptak szavazatot, váltunk. Regisztrált felhasználóink továbbra is használhatják jól megszokott színeiket és beállításaikat...
 

május 29

Új VisualPHPStudio béta

Granc Róbert · 2001. Május. 29. (K), 16.04
A hétvégén jelent meg az új, 188-as build. Újdonságok: a mySQLExplorer az IDE része, adatbázisok, táblák, mezők, űrlapok egyszerűen vontathatók, dinamikus menük, a kép komponensnek lehet URL tulajdonsága, DBUrl és felirat komponens, két új tulajdonságszerkesztő, több fájl megnyitása egyidejűleg és az összes űrlap egyidejű létrehozása, képek automatikus konvertálása beállítható, közvetlen PHP és HTML kódolás, környezeti változók beállítása, keresés/csere parancs, PHP sablonok, visszavonás lehetősége, adott számú sorra ugrás, a forráskód több nézete...

Szóval nagyon jól alakul a program (sajnos egyelőre csak Windows alá, de utalások történtek Linuxos változatra is...). A szerző egyébként a napokban érdekes levelet kapott Amerikából, ahol valaki levédette a VisualPHP nevet, szóval lehet, hogy a Studionak valamikor új nevet kell majd adnia...

Honlap: www.visualphpstudio.com
 

A nap linkje: jm_sms

Granc Róbert · 2001. Május. 29. (K), 11.10
PHP osztály, amely lehetővé teszi SMS üzenetek küldését az ingyenes www.mtnsms.com-on keresztül.

Honlap: james.mcglinn.org/jm_sms/
 

május 29

A nap linkje: phpSysInfo

Granc Róbert · 2001. Május. 28. (H), 23.55
Rendszergazdák figyelem, itt egy eszköz, amely segítségével böngészőből figyelhető a szerver állapota. A phpSysInfo arról a szerverrol nyújt infókat, amelyen fut, kijelzi, hogy mennyi ideje fut már a rendszer (uptime), a CPU, a memória, a tárolóegységek foglaltságát, PCI, ethernet, videóinformációkat, stb.

Honlap: phpsysinfo.sourceforge.net/
 

Új téma választható: amigoz.net

Granc Róbert · 2001. Május. 28. (H), 20.44
Regisztrált felhasználóink szabadon választhatnak PHP-Nuke témáink (dizájnjaink közül), és a statisztikák szerint nagyon sokan éltek is ezzel a lehetőséggel. Így elkészítettük még egy téma magyarítását, próbáljátok ki!