ugrás a tartalomhoz

Archívum - Júl 2001 - Blog bejegyzés

július 31

PHAkt 1.01

Granc Róbert · 2001. Júl. 31. (K), 16.19
Khm. Amikor megjelent a PHAkt 1.0, kicsit elfelejtettem írni róla... :( Na de most már tényleg érdemes letölteni a DreamWeaver Ultradev felhasználóinak, az 1.01-ben ki is javították a hibákat...

A PHAkt nyílt forráskódú PHP kiegészítő (extension) az Ultradev 4-hez, amely segítségével az ASP/JSP/ColdFusion kóddal megegyező módon készíthetünk PHP-s oldalakat is. Ez a verzió már az ADODB interfészt használja, így több, mint 11 különböző adatbázist támogat.

Honlap: http://www.interakt.ro/products/PHAkt/
 

július 30

PHP Weekly - 47.

Granc Róbert · 2001. Júl. 30. (H), 16.21
Néhány újdonság a Zend.com heti hírleveléből:

 • A PHP CVS elérhető a http://chora.php.net/ címen, a webes interface a Horde egyelőre fejlesztés alatt álló terméke.
 • A 4.0.6 PHP hibásan kezeli a HTML-be ágyazott if-else PHP struktúrát: a
  <?php
   if (1==1)
    echo 1;
  ?>
  <?
   else
    echo 0;
  ?>

  kódrészlet a 4.0.6-ban "parse error" hibaüzenettel áll le...


A teljes hírlevél itt olvasható: http://www.zend.com/zend/week/week47.php
 

július 28

Új PHP kézikönyvek

Granc Róbert · 2001. Júl. 27. (P), 22.58
Hojtsy Gábor - Goba írta a php levlistán:

Üdv! Holnap reggel sok tekintetben új kézikönyv lesz már

fent a php.net-en és a tükörszervereken. A PDF kézikönyvek

feltöltése is éppen most folyik a felépíthető nyelveken.

Ezek között a hírek szerint a magyar is benne lesz :)))

Andromeda mp3-kezelő 1.7

Granc Róbert · 2001. Júl. 27. (P), 10.16
Az Andromeda szkript korábban már volt a nap linkje, most azonban, az 1.7 verzió megjelenésével hadd említsem meg újra. Az új verzió már képes beolvasni az id3 tageket, valamint megállapítani az mp3 fájl hosszát és minőségét.

Letölthető ASP és PHP verzióban is, a honlapja: http://www.turnstyle.com/andromeda
 

Post-Nuke 0.6 - "A mutáns"

Granc Róbert · 2001. Júl. 27. (P), 09.59
Mától letölthető a Post-Nuke 0.6 verziója. A Post-Nuke a PHP-Nuke 5 kódjára épül, ám a programozói igyekeznek különválasztani a "core" azaz "alap" funkcionalitást, és amit csak lehet, modulokba tesznek, ami (később) lehetővé teszi, hogy a webmesterek szabadon válasszanak pl. a felhasználókezelő modulok (md5 kódolás, LDAP, stb.) vagy akár a különböző szavazásrendszerek közül.

A 0.6 főbb változásai az előző verzióhoz (és az eredeti Nuke 5-höz) képest: szinte teljes körű többnyelvű képesség (mivel az eredeti ML-Nuke szerzője is a Post-Nuke-on dolgozik, a 0.6 sokkal fejlettebb, mint a ML-Nuke, vagy a most fejlesztett többnyelvű PHP-Nuke), valamint a továbbfejlesztett blokk-kezelő rendszer.

A PHP-Nuke témái és moduljai gond nélkül, általában minimális változtatással működnek a Post-Nuke-kal is. A 0.6 nagyon jó telepítővel rendelkezik, előző Post-Nuke vagy PHP-Nuke verziókról gond nélkül frissíthető, teljesen CSS és HTML 4.01 szabványos, az eredeti kódon nagyon sokat finomítottak és szépítettek, valamint nagyon jó dokumentációt készítettek hozzá.

Honlap és letöltés: http://www.postnuke.com
 

MySQL hírek

Granc Róbert · 2001. Júl. 27. (P), 09.32
Zajlik az élet a MySQL AB háza táján... A NuSphere a hónap elején indította el a MySQL.org webhelyet, MySQL hírekkel, letöltésekkel. A MySQL viszont elég rossz néven vette ezt, mivel sokan összekeverhetik a .com és .org végződéseket (főleg, hogy a másik nagy ingyenes rivális, a PostgreSQL domainje is .org), és összetűztek a NuSphere vezetőivel.

Bővebb hírek a MySQL honlapján találhatók. A cég egyébként kedden bemutatta új, az előzőnél dinamikusabb logóját, amelyet itt is láthattok. A sajtóközlemény szerint az új logó (az ugró delfin) "a MySQL adatbáziskezelő és a MySQL közösség gyorsaságát, erejét, precizitását és jó természetét" szimbolizálja.
 

július 26

A nap linkje: PHP Bookmarks

Granc Róbert · 2001. Júl. 26. (Cs), 17.08
Talán nem én vagyok az egyetlen, aki rendszeresen megpróbálja karbantartani, rendezgetni a könyvjelzőit/kedvenceit. Nem kis munka, figyelembe véve, hogy a munkahelyemen két gépen dolgozom, otthon is van egy, és szeretném, ha mindenhonnan egyformán elérhetném őket. Eddig HTML-ben tároltam az oldalakat, de most itt a

PHP Bookmarks, amely PHP alapú, MySQL adatbázisban tárolja az infókat - és tetszés szerint konfigurálható a megjelenése. Egyetlen hátránya, hogy csak a szerveren fut, míg a HTML-t bárhol elhelyezhettem...

Honlap: http://devel.thcnet.net/phpbookmarks
 

július 25

A nap linkje: afterBURNER cache

Granc Róbert · 2001. Júl. 25. (Sze), 14.18
Az afterBURNER cache a kód első meghívásakor tárolja el a szerver által fordított kódot, majd később azt adja vissza, ezzel jelentősen csökkentve a szerver terhelését. Egyelőre csak Linuxra és Solarisra készült el, egyéb Unix- és nem-unix platformokon még várni kell rá.

Jelenlegi verziója a 0.10, nagyon kezdetleges állapotban van, ám fejlesztői vidáman használják több nagy forgalmú webhelyen is. Letölthető a honlapjáról: http://afterburner.bware.it
 

július 25

A PHPBuilder feltámadása?

Granc Róbert · 2001. Júl. 24. (K), 22.41
Több, mint két hónap után ismét megjelent egy cikk a PHP-s világ egyik legkedveltebb oldalán, a PHPBuilderen. Az oldalt jóval korábban az internet.com vásárolta meg, majd az indítójával, Tim Perdue-val történt nézeteltéréseik következtében Tim másfelé koncentrált, és az oldalakra május 10 óta nem került fel cikk.

A hosszú szünet után első írásuk a "Building an E-Commerce Website On Windows and Unix/Linux: Cross-platform and Portable Development With PHP", azaz "E-kereskedelmi webhely készítése Windowsra és Unixra/Linuxra: keresztplatformos és hordozható fejlesztés PHP-vel" címet viseli. :)

A cikk részletesen elemzi a szerző, Mike Banahan és társai által kiépített keresztplatformos e-kereskedelmi platform hátterét, alapelveit, valamint fejlesztését, részletesen kitérve a Windowsos és Linuxos gépek (és adatbázisok) kapcsolatára. Ajánlott olvasmány!
 

július 22

php4.x3.hu hírek

Granc Róbert · 2001. Júl. 22. (V), 21.44
KI küldte a hírt:

A http://php4.x3.hu oldalra felkerült egy újabb anyag.

Nincs semmi falrengető újdonság, csak a myGB_txt vendégkönyv program legújabb verziója került fel, de aki

használja, annak melegen ajánlom, hogy töltse le.

Ezzel a verzióval megvalósítható, hogy több vendégkönyv adatbázist használjunk, illetve az eddigi frame-es

megoldás helyett egy álllományba került a menü és az üzeneteket lekezelő programrész.

Üdv.: KI

-----------------------------

http://php4.x3.hu - PHP4 Info

-----------------------------