ugrás a tartalomhoz

PostNuke 0.7 preview

Granc Róbert · 2001. Nov. 26. (H), 11.50
A PHP-Nuke és PostNuke eddigi változataiból hiányzott jó néhány olyan funkció és tulajdonság, amelyet sokak elengedhetetlennek tartottak ahhoz, hogy maguk is használni kezdjék e tartalomkezelő rendszereket.

A PHP-Nuke irányvonaláról, a fejlesztési tervekről semmit sem lehet tudni, egyre inkább úgy tűnik, hogy fejlesztője véletlenszerűen (esetleg a konkurrenciát figyelve) rak bele új funkciókat, a hibákat hol javítja, hol nem...

Ezzel szemben a PostNuke már a kezdetektől fogva egyértelmű, világos "roadmap"pel, tervekkel rendelkezett, amelyet a fejlesztők többé-kevésbé tudtak is követni.

Tegnap újabb mérföldkőhöz érkezett a fejlesztése, megtekinthető, mindenki által kipróbálható a 0.7 verzió előzetese, és egy hét tesztidőszak áll a fejlesztők rendelkezésére a felmerülő hibák kijavítására.

A 0.7 számos ponton fejleszti a biztonságot (bár még mindig van benne néhány olyan dolog, amit át kell majd írni a teljesebb biztonsághoz), ezek elsősorban a következők:

  • MD5 kódolású jelszavak - a felhasználói tábla jelszavai MD5 kódolásúak, az admin tábla eltűnésével így minden jelszó minden platformon egységes, visszafejthetetlen kódolású

  • Új jogosultsági rendszer - az új rendszer "felhasználói csoportok" létrehozását teszi lehetővé, ezzel eltűnt az admin tábla. A szerkesztői jogosultságokat az egyes felhasználóknak vagy csoportoknak lehet kiosztani. Regisztrálatlan látogatók részére megtagadható a honlap egyes részeinek vagy akár az egész honlapnak az elérése. A külső fejlesztésű modulokat részben át kell írni az új rendszer miatt, ez az egyik oka az előzetes kiadásának is.

  • A config.php fájl kódolva tartalmazza az adatbázis eléréséhez szükséges felhasználónevet és jelszót.



Az egyéb jelentős változások:

  • Adatbázisfüggetlenítés - az első próbálkozás a PHP-vel érkező PEAR könyvtár használata volt, de annak ellenére is, hogy a PEAR-re történő átállás során jelentősen optimalizálták az adatbáziskapcsolatot, a kód lelassította a PostNuke-ot. Ennek következtében a PEAR-nál jelentősen gyorsabb ADODB használatára tértek át a fejlesztők, amely minimálisan lassabb csak a natív MySQL hívásoknál. Jelenleg az install fájl ADODB előkészítése folyik, valamint a MySQL mellett más adatbázisstruktúrák elkészítése. Ebben a 0.7 verzióban várhatóan az Oracle és a PostgreSQL támogatás már benne lesz, egyéb adatbázisszerverek támogatása csak a következő, 0.71 verzióban várható.

  • Multisites - azaz több honlap futtatása egyetlen kód telepítésével, ahol csak a config.php fájlok és az adatbázisok különböznek. Ez megtekinthető a PostNuke honlapon, ahol a központi oldal, valamint a mods.postnuke.com, a themes.postnuke.com és a blocks.postnuke.com ugyanazt az egy postnuke telepítést, ugyanazokat a fájlokat használja. Az adatbázisok bármely táblája is megosztható a több honlap között, tehát pl. a felhasználóknak elég csak egyszer regisztrálni magukat az összes postnuke.com honlap eléréséhez...

  • Új adminisztrációs séma - egyelőre még fejlesztés alatt áll, de nagyon ígéretes

  • Modularizált user.php

  • Átdolgozott index.php - ezt a kódrészletet már mi is használjuk a phpinfón, mert nagyon zavart bennünket a kezdőoldal hosszú linkje. A kezdőoldal továbbra is szabadon megválasztható, de az index.php már nem átírányít a választott modulra, hanem includeolja azt.

  • A telepítő a telepítéskor létrehozza a config.php fájlt a megfelelő beállításokkal, nem kell azt kézzel szerkeszteni.

  • Új tömbök a témák (dizájnok) készítéséhez, amely lehetővé teszi számos extra funkció, vagy akár közvetlen adatbázislekérések végrehajtását.



Emellett már eddig is számos hibát kijavítottak a kódban (és persze ezen a héten még a maradékot is megpróbálják).

Nagyon kellemes kiegészítőként egy, a fordítást segítő modul is a PostNuke része, ezzel azt hiszem a 0.70 magyarítását jelentősen gyorsabban befejezhetjük majd, mint a 0.64-ét (amely még mindig nem teljes, mea culpa!).

A változtatások teljes listája: changelog (Vigyázat, hosszú!)

Közvetlen letöltés: www.postnuke.com