ugrás a tartalomhoz

TextMate - Power Editing for the Mac

Bártházi András · 2007. Nov. 18. (V), 01.12

Szerző:

James Edward Gray II

Kiadó:

The Pragmatic Programmers

2007

ISBN:

0-9787392-3-X

Oldalak száma:

193

Értékelés:

8

Linkek

Mac-en mindenki a TextMate-et ajánlotta eddig, mint "legprofibb" editort, s mivel elég jókat is olvastam róla, illetve a windows-os klónok sem rosszak, ezért úgy gondoltam, hogy kipróbálom. Azóta meg is vettem. No, de ez a bejegyzés a The Pragmatic Programmers kiadó által kiadott TextMate című könyvről, s nem magáról az editorról szól.

A könyv az alapozás, vagyis az editor és történetének, telepítésének és egyéb alapoknak a bemutatása után belevág a közepébe, és szépen végigvezet az editor lehetőségein. Az elején arra tér ki, hogy hogyan működnek a projektek, hogyan lehet hatékonyan navigálni a szerkesztőben, hogyan lehet keresni és cserélni karaktersorozatokat. Ezután a bonyolultabb témák következnek, mint a beépített automatizmusok, vagyis pár programozási nyelvhez készített "bundle" (makrógyűjtemény szerűség) bemutatása, kódrészletek (snippetek) használata, valódi makrók készítése, parancsok kezelése, majd különböző tippek és trükkök. Végül felépít egy példa bundle-t a JSON szerkesztéséhez, és levezetésül a beállítási lehetőségeket, témázhatóságot mutatja be.

A könyvből az derült ki számomra, hogy a TextMate valóban más editorokat lepipáló lehetőségeit nagyon kevés eszközzel tudja elérni, melyek viszonylag egyszerűek, könnyen tanulhatóak (más kérdés, hogy jó, ha valamilyen "linuxos" parancssorban használható, szövegfeldolgozásra jól használható programozási nyelvet ismerünk, ha valóban "power editor" lehetőségeket szeretnénk kihozni az editorból). Annyira könnyen, hogy amíg a könyv eljutott hozzám, többnyire már ismertem is ezeket, így kevés újdonsággal ismerkedhettem meg. Ez alapján bár a könyv jó, és tényleg szépen bemutat mindent, valahogy hiányérzet alakult ki bennem, nem igazán lepődtem meg a lehetőségeken. Ennek ellenére a tippek és trükkök részben, és általában is találtam benne pár érdekességet, melyek jól jöttek.

Az előzőek fényében a könyvet azoknak tudom ajánlani, akik szeretnének egy olvasmányos, a lehetőségeken pontról-pontra végigmenő könyvet, még nem tudják, hogy milyen lehetőségei vannak az editornak, és nem bánják kiadni a könyvért az 5500-6000 Ft-os összeget. Nem a könyv hibája, de az editor lehetőségeit nélküle is könnyen el lehet sajátítani, bár a kezdeti ismerkedésben és minden részlet megismerésében jó segítség lehet. A meglepő trükkök hiánya miatt adtam neki csak 8 pontot a 10-ből, a könyv ettől függetlenül jól szerkesztett, jól megírt darab, ahogy azt a The Pragmatic Programmers kiadótól megszokhattuk.