ugrás a tartalomhoz

PHP Weekly - 63.

Granc Róbert · 2001. Nov. 19. (H), 12.21
A 63. Zend hírlevélből:

Sablot kiegészítő - a PHP 4.1.0 verziótól a sablotron nem része a PHP forráskódnak - a funkcionalitását átvette egy jobb, általánosabb kiegészítő, amely több XSLT processzort is támogat. Az "xslt" kiegészítő kódja sokkal tisztább, és jelentősen gyorsabb, valamint sokkal több funkcióval is rendelkezik, mint elődje.

PHP licenszek - a Zend Engine új licensze (mint azt már említettük, BSD-szerű licensz alá került, azaz szabadon felhasználható, sőt a forráskódja is módosítható) hamarosan felkerül a http://www.php.net/license oldalra is.

PHP 4.1.0 visszaszámlálás - 5 kiemelkedő hiba várt javításra a hétvégén, erre a PHP fejlesztői levelezőlistán jelentkezőket vártak. Ezek javítása után várható a végleges 4.1.0 megjelenése. A 2 (remélhetőleg utolsó) Release Candidate a következő címről tölthető le: http://www.php.net/~zeev/php-4.1.0RC2.tar.gz

Új kiegészítő: porter - a keresőmotor-szerű sztringkezelést alkalmazó PHP felhasználók számára lehet nagyon hasznos egy vadiúj kiegészítő, amely az angol szavak toldalékát levágva a szótő nagybetűs formáját adja vissza.

Pl. a porter("assassinate"); kimenete "ASSASSIN". Más nyelvekre egyelőre nem működik ez a kiegészítő.

file_md5() - teljesen új funkció, lehetővé teszi az md5 algoritmus alkalmazását egy fájlon annak fopen()-nel történő megnyitása és olvasása nélkül. A 4.2.0-ban szinte biztosan benne lesz, a patch elérhetősége megtalálható az eredeti hírlevélben.

RTF kiegészítő - két fejlesztő is tervez RTF kiegészítőt, amely a jelenlegi PDF kiegészítőhöz hasonló funkcionalitású lenne. Egy jelenlegi, C-ben írt RTF könyvtár felhasználásával lehetséges, hogy az RTF támogatás már a PHP 4.2.0-ba belekerül.

kiegészítők iránti felelősség - Stig Bakken javaslata alapján (amely számos más fejlesztő véleményét is tükrözi), a kiegészítők fejlesztőit közelebb kell vinni a PHP csapathoz, valamint a kódjuk tulajdonosává kell tenni őket a következők szerint:

minden kiegészítőnek legyen egy felelőse, a kiegészítők hibajelentéseit ők kapják meg, jobban előtérbe kell helyezni őket a nyilvánosság felé, a PHP fejlesztők mellett őket is fel kell sorolni az elismerésekben, statisztikákat kell készíteni a kiegészítőkre, megmutatva a karbantartók "teljesítményét" a hibák/hibajavítások arányában, valamint az RC-k esetén a tesztekért felelős személyt kell kijelölni.

Habár nem érkezett túl sok válasz az ajánlatra, egyértelmű, hogy amíg a kiegészítők továbbra is a PHP kiadás részei, valamilyen rendszert ki kell alakítani. Az alapok lerakása remélhetőleg már a 4.1.0 kiadása után elkezdődik...