ugrás a tartalomhoz

Archívum - Jan 2006 - Blog bejegyzés

február 1

Elérhető az Internet Explorer 7.0 Beta 2 Preview

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 31. (K), 22.04
Őry Máté hívta fel a figyelmünket, hogy immár hivatalosan is elérhető a Microsoft Internet Explorer 7.0-ás kiadásának Beta 2 Preview nevű előzetes verziója. Számomra az volt a legmeglepőbb a megjelenéshez kapcsolódó weblapot tekintve, hogy komplett vizuális túrát készítettek az új képességek bemutatására. Maga a túra teljesen végleges szoftver benyomását kelti, tehát ha lesznek is újdonságok a végleges verzióban, nekem úgy tűnik, hogy a jelenlegi megjelenés marad.

Weblabor blog

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 31. (K), 14.39
Amikor nyáron a Goldenblog díjra jelöltek első százas listájára felkerültünk, néhányan megkérdőjelezték, hogy tulajdonképpen hogyan kerülünk mi oda, miért is vagyunk blog. Nos, a mai napon szeretnék pontot tenni erre a kérdésre, legalábbis ami az álláspontunkat illeti. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a történetnek még nincs vége, kíváncsiak vagyunk a véleményekre. Mától a Weblabor hivatalosan is rendelkezik egy blog részleggel, mely az eddig bekerült hírekkel indul, és reméljük közösen még sokáig bővíthetjük.

január 29

CSS és JavaScript tömörítés az AJAX alkalmazások gyorsításához

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 29. (V), 12.31
Kevin Henrikson a Zimbra Collaboration Suite webes irodai alkalmazás blogjában osztja meg olvasóival a Zimbra több mint 2 megabájt méretű JavaScript kódjának elviselhető letöltési méretre csökkentésének módját. A HTTP kérések számának csökkentése érdekében a CSS és JavaScript fájlokat egy állományba fűzik össze, ebből törlik a felesleges szóközöket, újsorokat, megjegyzéseket. Végül tekintettel a fájlok statikus tartalmára előzetesen gzip tömörítik, és így szolgálják ki a látogatók számára.

január 28

ThinkQuest honlapkészítő verseny

Baranyai László · 2006. Jan. 28. (Szo), 20.31
A ThinkQuest egy nemzetközi honlapkészítő verseny, ahol a diákok csapatokban dolgoznak, hogy létrehozzák a legjobb oktatási tartalmú honlapokat. A csapatok olyan értékes nyereményekért versenyeznek, mint például egy utazás Amerikába, ahol szép teljesítményük jutalmaként részt vehetnek a ThinkQuest Live-on, egy rendkívüli oktatási rendezvényen.

január 27

Steve Pavlina tanácsai látogatott weboldalak készítéséhez

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 27. (P), 10.35
Steve Pavlina nem a szokásos marketing trükkök terjesztésével próbálja levenni a lábáról olvasóit, bevallása szerint nem használt ilyen módszereket igencsak népszerű weblapja látogatóinak megszerzésére. How to Build a High-Traffic Web Site (or Blog) című terjedelmes írása akár csepp is lehetne a tengerben, már ami a forgalomnövelő tanácsokat illeti, mégis fontosnak gondolom kiemelni, hiszen szívemhez közeli tippekkel látja el a nagyobb forgalomra vágyó honlap tulajdonosokat.

Web Inspector Safari használóknak

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 27. (P), 08.57
Körülbelül két hete hívta fel a webfejlesztők fogyelmét a Surfin’ Safari blog a Mac böngésző fejlesztői verzióiban elérhető Web Inspector eszközre. A Mozilla DOM Inspector használói számára ismerős funkcionalitást biztosító segédeszköz végre a Safari böngészőben hibaelhárítást végző webépítőknek is segítséget nyújt a gonosz kódhibák javításában. A friss Safari binárist használók a WebKitDeveloperExtras beállítás bekapcsolásával kelthetik életre.
 

január 26

Saját webszerver okostelefonon

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 26. (Cs), 21.31
A Nokia Research Center weblapján található egy rövid dokumentum, ami igen érdekes, elgondolkodtató ötletet vet fel, melynek megvalósítása már tesztelési fázisban van a cégen belül. Johan Wikman és Dósa Ferenc folglakozott azzal az ötlettel 2004 elején, hogy egy Nokia S60-as okostelefonra portolják az Apache webszervert. A Nokián belül szabadon használható termékük mod_python támogatással is rendelkezik, így PSP programokat is lehet rá írni.

Milyen HTML elemeket találunk a weblapokon?

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 26. (Cs), 15.50
Egy szabványosítási törekvésnek részben az a feladata, hogy potenciális új felhasználásokat vízionálva adjon megoldásokat a jövő problémáira, hogy az ajánlás majdani bevezetésekor is érvényes maradjanak céljai. Azt a feladatot sem szabad azonban elkerülni, hogy a meglévő problémákra hatékony megoldásokat szolgáltasson. Ebben próbált a HTML 5 ajánlást a W3C-n kívül előkészítő WHATWG csoportnak segíteni a Google.

január 18

Argumentumok átadása név szerint

Török Gábor · 2006. Jan. 18. (Sze), 15.30
A PHP fejlesztői listán merült fel, hogy a PHP 6-ban bevezessék a paraméterek név szerinti átadásának lehetőségét. Maga az ötlet nem új, például Pythonban, vagy az egyre népszerűbb Ruby-ban is megtalálható ez a lehetőség (és a Perl 6-ba is tervezik). Segítségével beszédesebbé tehetők a függvények argumentumlistái, illetve így akár megengedhető lenne a paraméterek tetszőleges sorrendű átadása, nem kellene mindig a régebben használt függvények miatt a kézikönyveket és referenciákat bújni. A kód maga szolgáltatná a saját API-ját.

Figyeljünk az átgondolt és egységes webcím használatra

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 18. (Sze), 09.41
Nem győzzük hangsúlyozni a következetes webcím használat fontosságát. Az állandó, újabb weblap frissítések esetén is működő webcímek azonban csak részben adnak választ a helyes webcím kezelési receptre irányuló kérdésekre. Matt Cutts blogjában a napokban első kézből tett közzé értékes információkat arról, hogy a Google milyen szempontokat vesz figyelembe a webcímek kezelésénél. Akármilyen webcímet is használunk, a legfontosabb, hogy egységesek legyünk a linkek kialakításában és a www. előtag használatában vagy letiltásában egyaránt. Köszönjük zsepinek, hogy felhívta figyelmünket erre a blog bejegyzésre.