ugrás a tartalomhoz

Archívum - Aug 2006 - Blog bejegyzés

augusztus 28

Drupal Konferencia 2006 - Budapesten

Hojtsy Gábor · 2006. Aug. 28. (H), 10.16
A Drupal.hu mögött álló közösség 2006. szeptember 30. napján, szombaton Drupal Konferencia 2006 elnevezéssel rendezvényt szervez. A konferenciára Belgiumból hazánkba látogat a rendszer alapítója és vezető fejlesztője Dries Buytaert, és a hazai fejlesztői közösség kiemelkedő alakjai is előadásokat tartanak. A konferencia helyszíne még nem ismert és részvételi jelentkezésre is később lesz lehetőség. A tervezett program azonban a konferencia weboldalán megtekinthető.
 

augusztus 26

Prototype-JQuery vita

Bártházi András · 2006. Aug. 26. (Szo), 16.18
A JQuery blogon a napokban született egy bejegyzés Yehuda Katz-tól (nálunk is szerepelt blogmark formájában), mely a JQuery filozófiájának előnyeit ecsetelte - a Prototype-hoz képest. A (kultúrált) viszontválasz nem maradt el, az Encytemedia hasábjain Justin Palmer mutatott rá a cikk hibáira. A hozzászólások között egy kellemes vita alakult ki, mely érzésem szerint jót fog tenni mindkét rendszernek.

augusztus 22

AJAX fejlesztés - kommunikáció

Bártházi András · 2006. Aug. 22. (K), 06.45
Folytatva korábbi bejegyzéseimet, az alapok és a megjelenítés után szeretnék egy kicsit írni a kommunikációról is a webalkalmazás és a szerver között. Egy "igazi" webalkalmazásnál (ahol egy összetett felületünk van, s a lényeg a böngészőnkben fut, nem pedig a szerveren) alapvetően két formátum merülhet fel: az egyik a JSON, a másik pedig az XML - de a többi lehetőségre is kitérek röviden.

augusztus 19

Magyar nyelvű wiki a spamekről

Anonymous · 2006. Aug. 19. (Szo), 11.57
Terjednek a wikik a magyar weben is, bár egyelőre kevés olyan oldal van, amely később szépen fejlődik, növekedik is. A néhány hónapja indult magyar nyelvű Spamwiki azonban ilyen: már több mint 250 szócikkel rendelkezik. Megtalálhatóak rajta az általános információk (kezdőknek és haladóbbaknak is), a védekezés, de még a feljelentés lehetőségei is, állandóan frissülő hírekkel. Azonban, mint minden wiki, ez is a közösségen és a kollektív tudáson alapul. Ha mindenki hozzáteszi a magáét, sikerülhet egy átfogó és kielégítő enciklopédiát szerkeszteni erről az egyre növekvő problémáról.
 

augusztus 19

EuroIA 2006, Berlin – konferencia az informatív webről

ptx · 2006. Aug. 18. (P), 23.08
Ajánlom figyelmetekbe az EuroIA 2006 konferenciát, ami Berlinben kerül megrendezésre, 2006. őszén (szeptember 30-október 1.). Ez lesz a második európai „Information Architecture Summit” rendezvény, amelynek célja, hogy fórumot biztosítson az információszervezéssel, a felhasználói felület kialakításával foglalkozó európai szakemberek számára. És mindazok számára, akik fontos fejlesztési szempontnak érzik, hogy a digitális információs teret alakítsuk az emberhez, ne fordítva.

augusztus 17

404-es oldalak helyes kiszolgálása

Török Gábor · 2006. Aug. 17. (Cs), 15.37
A közelmúltban esedékes volt Google Sitemaps frissítés alkalmával fedeztem fel, hogy több ügyfelem oldaltérképét is kiutasították a rendszerből. A hiba forrása az volt, hogy az illetékes tárhelyszolgáltató helytelenül szolgálta ki a 404-es hibalapokat. Korábban már Baranyai László is értekezett Barátságos hibaüzenetek - 404 címmel a Weblabor hasábjain hasonló témában, azonban ezúttal én a tartalmi kialakítás helyett az oldalak helyes kiszolgálására szeretném a hangsúlyt fektetni.

augusztus 14

Blog szerkesztővel jelentkezett a Microsoft

Hojtsy Gábor · 2006. Aug. 14. (H), 10.26
A Microsoft már egyszer elkövette azt a hibát, hogy FrontPage nevű termékével az asztali webszerkesztő programot szerver komponensekhez kötötte (legalábbis a fejlettebb képességek kihasználásához). Ugyanezt a hibát a Macromedia sem úszta meg. A Contribute megjelenésekor azt vártam, hogy egy felturbózott webszerkesztő klienst kapunk, amit szerver oldali megoldásokhoz illeszthetünk majd. Persze ez csak a webfejlesztő álma maradt. Most a Microsoft jött elő egy hasonló (ám egyszerűbb) szoftverrel, de ezúttal úgy tűnik a webszerver megoldások szállítói is jól járnak.

augusztus 9

Swift: Apple WebKit alapú böngésző készül Windows-ra

Hojtsy Gábor · 2006. Aug. 9. (Sze), 13.01

Swift

Anne van Kesteren blogjában leltem rá a Swift nevű böngészőre, mely a Safari által is használt Apple WebKit weblap megjelenítő motort igyekszik Windows rendszeren futtatható állapotba hozni. A három napja indult, jelenleg még igencsak alfa állapotban lévő (0.1-es verziójú) böngésző remélhetőleg lehetővé fogja tenni, hogy a web kliensek még szélesebb palettája álljon a Windows rendszeren fejlesztők rendelkezésére. Chris Kaminski a Web Standards Project-nél mindenesetre megjegyzi, hogy az eltérő felhasználói felület elem megjelenések (gombok, űrlap mezők) és a betűtípusok más látványa miatt semmiképpen sem lehet majd azonos az élmény.
 

augusztus 2

Megbízható pontozott aláhúzás hivatkozásainknak

mefi · 2006. Aug. 2. (Sze), 09.21
Sok helyen merülhet fel az igény, hogy pontozott aláhúzással lássunk el linkeket weboldalainkon. A legegyszerűbb megoldás természetesen, ha az erre a célra bevezetett CSS tulajdonságot használjuk, például: border-bottom: 1px dotted #000;. Ez egy egy képpont vastagságú, fekete színű pontozott aláhúzást ad. Sajnos azonban Internet Explorerben a hatás nem pontozott vonal, hanem szaggatott vonal lesz. Egy képen alapuló megoldást szeretnék bemutatni, amit a kezdők haszonnal vethetnek be.

augusztus 1

Intranetes betörés JavaScript-tel

Hojtsy Gábor · 2006. Aug. 1. (K), 15.13
Az SPI Dynamics a napokban zajló BlackHat USA 2006 konferencián tartandó előadásának beharangozásaként tette közzé a koncepciót bemutató JavaScript kódját, melynek segítségével az intranetünk gépei ismert minták alapján felderíthetőek. Manapság már szinte minden hálózati eszközben webszerver működik, elősegítve a távoli konfigurációt. Az SPI Dynamics pedig olyan szkriptet készített, amely a termékek által használt közismert képek és a beágyazott keretek segítségével azonosítani tudja, hogy egy adott hoszt létezik-e, és hogy milyen webszervert futtat.