ugrás a tartalomhoz

Blog szerkesztővel jelentkezett a Microsoft

Hojtsy Gábor · 2006. Aug. 14. (H), 10.26
A Microsoft már egyszer elkövette azt a hibát, hogy FrontPage nevű termékével az asztali webszerkesztő programot szerver komponensekhez kötötte (legalábbis a fejlettebb képességek kihasználásához). Ugyanezt a hibát a Macromedia sem úszta meg. A Contribute megjelenésekor azt vártam, hogy egy felturbózott webszerkesztő klienst kapunk, amit szerver oldali megoldásokhoz illeszthetünk majd. Persze ez csak a webfejlesztő álma maradt. Most a Microsoft jött elő egy hasonló (ám egyszerűbb) szoftverrel, de ezúttal úgy tűnik a webszerver megoldások szállítói is jól járnak.

A Windows Live égisze alatt jelent meg a Windows Live Writer nevű asztali program béta változata. Maga a koncepció nem új. Az ecto, MarsEdit és hasonló programok eddig is lehetővé tették, hogy asztali eszközöket használhassunk blogunk (valójában bármilyen webhelyünk) tartalmának bővítésére és szerkesztésére.

A Writer J.J. Allaire keze alatt született. J.J. az Allaire Coporation céget alapító két testvér egyike, akiknek nevéhez a ColdFusion és a HomeSite programok kapcsolódnak. Ez a program is nagy általánosságra törekszik. Bár kifejezett támogatást ad a Windows Live Spaces blog szerverhez, számos más megoldással is együttműködik, így például a Blogger.com, Wordpress vagy Drupal webhelyekkel.

Az ars technica bloggere Ken Fisher ráadásul megjegyzi, hogy a generált HTML kód sokkal tisztább, mint amit a Microsoft programoktól megszokhattunk. Ami pedig még ennél is érdekesebb, hogy a program a korábban bejelentett Word 2007-be tervezett blog szerkesztő szolgáltatás kiszervezett változatának tűnik. Az, hogy ez későbbi Word-be építést jelent-e avagy arra esett a választás, hogy ezt külön programban kell biztosítani, még nem lehet tudni.