ugrás a tartalomhoz

Expert Indexing in Oracle Database 11g

ftv · 2013. Okt. 2. (Sze), 15.08

Szerzők:

Darl Kuhn, Sam Alapati, Bill Padfield

Kiadó:

Apress

2012

ISBN:

978-1430237358

Oldalak száma:

272

Értékelés:

9

Linkek

Darl Kuhn, Sam Alapati és Bill Padfield angol nyelvű könyve, az Expert Indexing in Oracle Database 11g: Maximum performance for your database, amely címének megfelelően az Oracle adatbázis indexeinek lelkivilágáról szól, 2012-ben jelent meg az Apress kiadónál. Én egy egy napos, 10 dolláros Apress-akció keretében szereztem be a PDF formátumú e-könyvet, majd rövid idő alatt át is tanulmányoztam.

Miért is tartom fontosnak egy ilyen könyv elolvasását? Az ügyviteli programok fejlesztésével töltött évek alatt megtanultam, hogy a felhasználók – teljesen érthető módon – nem szeretnek túl sokat várni. Ezért a fejlesztőknek illene figyelniük arra, hogy programjaik ne csak tíz soros teszttáblák esetén adjanak elfogadható időn belül választ, hanem egy éles üzemben használt, sok adatot tartalmazó rendszer esetén is. Ha ez nem így történik, akkor a felhasználók dühösek lesznek, ezt pedig egy programozó sem kívánja magának…

Az adatbázisokban használt indexek jelentős szerepet játszanak abban, hogy egy-egy lekérdezés milyen sebességgel fut majd le. Az Oracle számos lehetőséget biztosít az indexhasználat terén, az Expert Indexing in Oracle pedig éppen ezt a témát tárgyalja meglehetős részletességgel. Az írók először ismertetik az alapokat, majd részletesen tárgyalják a B-tree és a bitmap indexek témakörét. Leírják a function-based indexek létrehozásának és használatának módját és az indexek hangolásának és karbantartásának módszereiről is olvashatunk. Persze ez közel sem minden, a több mint 200 oldalon egyéb érdekes témák is ismertetésre kerülnek.

Az Amazonon az egyik véleményező azt írta a könyvvel kapcsolatban, hogy „No explosive revelations for the DBA with graying ponytail and sandals but it covers the topic well”. Számomra – bár már jónéhány éve foglalkozom Oracle alatti fejlesztéssel – mégis sok új, eddig ismeretlen dolgot tartalmazott a könyv. Ajánlom mindenkinek, aki adatbázisokkal foglalkozik, és szeretné mélyebben megismerni az Oracle indexeinek titkait.

 
1

Ismeretek

vbence · 2013. Okt. 2. (Sze), 15.55
... bár már jónéhány éve foglalkozom Oracle alatti fejlesztéssel – mégis sok új, eddig ismeretlen dolgot tartalmazott a könyv.

Talán a szandál hiányzott. ;)
2

Az lehet, bár a hosszú haj

ftv · 2013. Okt. 3. (Cs), 12.39
Az lehet, bár a hosszú haj sem stimmel :-)
3

Tegnap már akartam írni: azt

H.Z. · 2013. Okt. 3. (Cs), 12.50
Tegnap már akartam írni: azt hittem, ez is egy olyan roppant "hasznos" kiadvány, mint a magyarra fordított (? vagy angolul kiadott?) Oracle Reference, ami semmi más nem volt, mint a webes doksi egy részlete kinyomtatva, talán magyarra fordítva.

Ugyanis a régebbi Oracle verziókhoz, 9-essel bezárólag létezett egy olyan, viszonylag vaskos könyvecske, amiben szinte bitekre lebontva megvolt, hogy mi, hogyan működik az adatbázisban, mikor, hogyan allokál blokkokat, mit művel a memóriával stb.
Tegnap be akartam linkelni belőle a legfrissebbet, de már a 10g doksiból is kivették. :(