ugrás a tartalomhoz

Archívum - Ápr 2006 - Blog bejegyzés

április 30

EuroIA 2006 Berlin „Building Our Practice” konferencia

ptx · 2006. Ápr. 30. (V), 18.33
Az második európai „Information Architecture Summit”, az információarchitectúrával foglalkozó európai szakemberek találkozója Berlinben kerül megrendezésre, 2006. őszén (szeptember 30-október 1.). A szervezők még várják azok jelentkezését, akik előadással vagy poszter-bemutatóval szeretnének részt venni a konferencián. Jelentkezési határidő: 2006. június 15.

CSS trükkök Internet Explorer 7-re

Hojtsy Gábor · 2006. Ápr. 30. (V), 08.47
Két álláspont tartja magát a CSS stílusok kialakítói között. Az egyik szerint külön stíluslapokat kell készíteni az elvault IE 6 vagy régebbi IE böngésző motorok számára, és ezt feltételes megjegyzésekkel kell elrejteni a szabványosabb böngészők elől. A másik megközelítés szerint egyszerű, jól felismerhető trükköket kell bevetni egy CSS fájlon belül, mint a * html {}, melyet csak az IE 6 és a régebbi IE-k dolgoznak fel. Az első módszer időtálóbb, ám kényelmetlenebb, a másodiknál megvan az esély, hogy kijavítják a kihasznált hibát. Ez történt az Internet Explorer 7-ben is.

április 29

A Dojo.Storage a következő lépés az AMASS után

Hojtsy Gábor · 2006. Ápr. 29. (Szo), 08.31
András októberben adott hírt Brad Neuberg AMASS nevű projektjéről, mely a Flash adattároló képességeit adta a JavaScript fejlesztő kezébe, segítségével a hagyományos süti alapú kliens oldali adattárolási módnál jelentősen jobb lehetőségeket adva. Brad új fejlesztése az AMASS utóda, a Dojo.Storage, melyről részletesen ír bemutató blog bejegyzésében. A Dojo.Storage egy általános adattároló felületet szeretne adni, nem csak böngészőben futtatott JavaScript kódok számára.

április 28

Böngészőben generált grafikonok a PlotKit-tel

Hojtsy Gábor · 2006. Ápr. 28. (P), 17.58
Februárban András blogmarkolta a CanvasGraph.js nevű projektet. A szerző, Alastair Tse ennek folytatásaként jelentette meg március végén a PlotKit nevű Javascript kódkönyvtárat. A névváltoztatás oka főleg az, hogy most már nem csak canvas támogatással rendelkezik a kód, hanem SVG segítségével is meg tud jeleníteni különböző grafikonokat. A MochiKit 1.3 vagy újabb verzióra építő megoldás lehetővé teszi, hogy a kliens oldalon generáljuk a megjeleníteni kívánt grafikonokat.
 

Böngészés automatizálás a Chickenfoot segítségével

Hojtsy Gábor · 2006. Ápr. 28. (P), 13.46
A Chickenfoot azaz csirkeláb egy dominó játék, amely során a szabályoknak megfelelően különböző csirkeláb formájú alakzatokat alakítanak ki a játékosok hagyományos dominó elemek felhasználásával. A Chickenfoot for Firefox egy olyan kiterjesztés, ami a weblapok DOMinóival segít játszani, azaz a DOM felülethez biztosít kényelmesebb elérést. A Michael Bolin (MIT) diplomamunkájaként elkészült kutatási projektnek indult megoldás 0.8.20060425-es verziója a héten jelent meg.

április 21

A W3C Szemantikus Web Műhelykonferencia tapasztalatai

sajt · 2006. Ápr. 20. (Cs), 22.12
2006. április 13. napján - szerencsére nem pénteken - került sor az első Szemantikus Web Műhelykonferenciára. A rendezvényen körülbelül száz ember (köztük előadók, ismerőseik és néhány ingyen büfére pályázó) vett részt. Itt képet kaphattunk a szemantikus web magyarországi (elsősorban tudományos) helyzetéről. A konferencia konklúziója elsősorban az, hogy itthon, mint mindenben, leginkább a tudományos munkák járnak az élen, szemben a kész megoldásokkal.

április 17

A MySQL a Solid™ Information Technology megoldásával erősít

Hojtsy Gábor · 2006. Ápr. 17. (H), 11.31
Mint korábban hírt adtunk róla, az Oracle potenciálisan kihúzhatja a MySQL alól az InnoDB és a BDB adatbázis kezelő rétegeket, ami érzékenyen érintheti a céget a tranzakciós adatbázisok kezelése terén. A múlt héten azonban a MySQL is megtette válaszlépését, megvásárolta a Solid™ Information Technology nevű céget, mely tranzakcióképes adatbázis motorját főleg a telekommunikációs szektorban használják olyan cégek, mint az Alcatel, a Cisco, az EMC, a HP, a NEC, a Nokia, és a Nortel. A Solid MySQL-hez kapcsolódó motorját júniusra nyílt forrásúvá kívánják tenni, míg a cég más zárt forrású megoldásai is megmaradnak.
 

április 14

Könnyebb az új téma indítás és a személyes üzenetküldés

Hojtsy Gábor · 2006. Ápr. 14. (P), 18.52
Régóta igyekszünk a fórum témákat eltérítőket meggyőzni arról, hogy nem jó dolog, ha más témájába rontanak bele, még akkor sem, ha "éppen ott jutott eszükbe", "nem tudják hogyan kell személyes kapcsolatba lépni azzal, akire reagálnak", vagy "nem találják az új téma beküldési lehetőséget". Rendszeresen hallottunk már ilyen indokokat, és úgy gondoltuk, ideje lenne kipróbálni, hogy ha közel tesszük ezeket a lehetőségeket a hozzászólók kezéhez, akkor milyen hatással lehetnek a témákra.

április 13

Gravatar ikonok saját weboldalunkra

mefi · 2006. Ápr. 13. (Cs), 18.11
Mostanában rengeteg helyen vált divatossá az avatár, azaz saját arcképünk, vagy egy ábra, ami saját email címünkhöz kötött. A Gravatar szerintem a legnagyszerűbb és legegyszerűbb megoldás arra, hogy egy központilag tárolt képünket egyre több helyen láthassuk hozzászólásaink mellett. Blogomban már írtam a használatáról, itt a webfejlesztőknek szeretnék tanácsot adni a webhelybe építéshez.

április 8

Színpadon a NetVibes "ánizs"

Török Gábor · 2006. Ápr. 8. (Szo), 14.13
A Weblabor blogmarkjait figyelemmel kísérők már értesülhettek róla, hogy megjelent a NetVibes web 2.0-s asztal koncepció "anise" fedőnevű kiadása, amely egyúttal komoly mérföldkő a projekt életében. Az "ánizzsal" érkező változások igencsak kiemelik a hasonszőrű kezdeményezések tengeréből a NetVibes-t használhatóság és kényelem szempontjából. Röviden tekintsük át, miről is beszélek!