ugrás a tartalomhoz

A Dojo.Storage a következő lépés az AMASS után

Hojtsy Gábor · 2006. Ápr. 29. (Szo), 08.31
András októberben adott hírt Brad Neuberg AMASS nevű projektjéről, mely a Flash adattároló képességeit adta a JavaScript fejlesztő kezébe, segítségével a hagyományos süti alapú kliens oldali adattárolási módnál jelentősen jobb lehetőségeket adva. Brad új fejlesztése az AMASS utóda, a Dojo.Storage, melyről részletesen ír bemutató blog bejegyzésében. A Dojo.Storage egy általános adattároló felületet szeretne adni, nem csak böngészőben futtatott JavaScript kódok számára.

A háttérben akár a Flash, az ActiveX, az XPCOM, rejtett űrlapok, sütik, a WHAT WG tárolási megoldása vagy az IE saját tárolási felülete lehetne, ezek közül szükség szerint választhat a Dojo.Storage. Egyelőre csak a Flash tárolást használó motor működik. A lehetőség bemutatására Brad a blogbejegyzésben részletesen leírt Moxie nevű szövegszerkesztőt fejlesztette ki, mely böngészőben futtatható, de helyi tárolást használ.

Felvetődhet természetesen a kérdés, hogy mire jó a Dojo.Storage egyáltalán, mint ahogy az AMASS kapcsán is a funkció szükségessége volt hozzászólóink számára kérdéses. Nos, Brad szerint a különböző webes alkalmazások hordozható internetkapcsolat nélküli működését tenné lehetővé. Képzeljük el, hogy egy utazás közben kapcsolat nélkül a megszokott webes szerkesztőfelületünkön megírt cikk vagy leírás tárolható a gépünkön, és a kapcsolat létrejötte esetén beküldhető. A legnagyobb probléma a megközelítéssel talán az, hogy a legtöbb tároló mechanizmus esetén nem fogjuk konkrét fájlokban megtalálni a tárolt adatokat, ha valami miatt másképp szeretnénk felhasználni a bevitt tartalmat.