ugrás a tartalomhoz

Színpadon a NetVibes "ánizs"

Török Gábor · 2006. Ápr. 8. (Szo), 14.13
A Weblabor blogmarkjait figyelemmel kísérők már értesülhettek róla, hogy megjelent a NetVibes web 2.0-s asztal koncepció "anise" fedőnevű kiadása, amely egyúttal komoly mérföldkő a projekt életében. Az "ánizzsal" érkező változások igencsak kiemelik a hasonszőrű kezdeményezések tengeréből a NetVibes-t használhatóság és kényelem szempontjából. Röviden tekintsük át, miről is beszélek!

A legszembeötlöbb újítás a feedek és további modulok oldalakba, fülekbe szervezésének lehetősége. Igen hálás mindazon felhasználók számára, akik több oldalnyi hírcsatornát követnek figyelemmel. Egyfelől logikus csoportokba rendezhetik gyűjteményüket, megszűnik az oldal le-felgörgetésének szükségszerűsége, továbbá számottevően felgyorsul a NetVibes használata, hiszen egy fül megjelenítésekor az azon megjelenő tartalmak betöltődése prioritást élvez a többivel szemben. Emellett természetesen a háttérben a többi lap csatornáit is monitorozza a program, a tabok nevei mellett hasonlóan a feeddobozokéhoz számmal jelzi az új, olvasatlan írások számát.

A NetVibes új lapkezelése

A kijentkező gomb mellett megjelent egy Settings link is, amellyel a lapok megjelenését szabályozhatók: testreszabható immáron hány oszlop látszódjék egy lapon, a háttérfülek moduljait előtöltse-e a program, továbbá elrejthetők a dobozok megkülönböztetését segítő favikonok, illetve maga az oldal címe is, amely utóbbi kikapcsolásával igen sok plusz területhez jutunk.

A hírcsatornák terén is van mit mesélnem. Kellemes újítás az RSS tooltip bevezetése, amellyel rögtön ízelítőt kaphatunk az adott poszt tartalmából, ha a hivatkozása fölé visszük az egérkurzort. Támogatott immáron a HTTP felett autentikált RSS csatornák kezelése is. Általánosságban elmondható, hogy optimalizálták az RSS kódbázist is, így várhatóan gyorsabban töltődnek majd le a tartalmak.

A NetVibes mindenkori újdonságairól bővebben a fejlesztői blogjában olvashatunk.
 
1

Sebesség gondok

suexID · 2006. Ápr. 11. (K), 08.34
Sajnos mint minden nagyobb fejlesztésnél itt sem árt majd egy kicsit csiszolni a dolgon. Az első dolog, amit a fejlesztés óta tapasztalok, hogy a feedek többsége gyorsabban töltődik be, viszont van pár feed, amik hihetetlen lassan jönnek be (1-2 perc is lehet), ugyanakkor ha simán beírom a feedhez tartozó oldalt, akkor villámgyorsan betölt.

Az olvasatlan írások jelzőszámába én nem venném bele a levelesfiókokban található olvasatlan leveleket, ugyanis azokat nem lehet a netvibes-ból nullázni, sajnos.
2

Sávszélesség

Tome · 2006. Ápr. 11. (K), 10.58
Ha a feed magyar szerveren van, akkor az lehet a lassúság oka, hogy a külföld fele (NetVibes szerver) kicsi a sávszélesség. Ennek ellenére itthon neked gyorsan lejöhet...
3

magyarok

Őry Máté · 2006. Ápr. 11. (K), 15.44
szerintem ha mar ez a gond, akkor a hazankban meg mindig letezo 128 Kib/s koruli ("100Mib/s"-es kapcsolatoknal) kulfoldi feltoltesi sebessegek a szuk keresztmetszet...
4

help

Anonymous · 2006. Ápr. 12. (Sze), 11.13
segitsen vki ha tud...nem tudok bejelentkezni azon a gépen amin dolgozok azaz bejelentkezik de egy teljesen kezdő oldalra ahol semmi nincs beállitva ha a kolléga gépén probálom ott müxik...cookie-kat nem tudok törölni ha az lenne a baj