ugrás a tartalomhoz

Archívum - Már 2006 - Blog bejegyzés

március 31

WordPress widgetek

Török Gábor · 2006. Már. 31. (P), 10.24
A widgetek új teret nyitnak a WordPress életében. A WordPress.com felhasználói által közel egy hónapig tesztelt, bővítmény formájában elérhető kiterjesztés segítségével a legcsekélyebb HTML tudás nélkül nyílik lehetősége a naplóírónak testreszabnia blogja oldalsávját; szabadon mozgathatja azt ott helyet foglaló elmeket, szükség szerint pedig újakkal is bővítheti a tárlatot.

március 30

Az IT-Business kvázi-portáltendere

Hojtsy Gábor · 2006. Már. 30. (Cs), 21.26
Az utóbbi hetekben megjelent IT-Business lapszámok többek között egy képzeletbeli cég - az Első Kompozit Biztosító Rt. - által kiírt portáltender bemutatásával, és a beérkezett pályázatok elemzésével, összehasonlításával foglalkoztak. A cikkek most már elérhetőek PDF formátumban is, még ha az erre a célra létrehozott oldalon az olvasónak kell is kisilabizálnia a megfelelő sorrendet. A résztvevő cégek: Breona, Bigfish, Kirowski, Montana (a Microsoft technológiájával), Mirai, Nexum, Sensenet, Sun, Wildom.
 

március 29

Megjelent a Lightbox JS 2.0

Török Gábor · 2006. Már. 29. (Sze), 17.02
A Lightbox JS indulása óta rengeteg fejlesztő ihletőforrásává vált a szkript, egyre-másra jelentek meg a különféle variációk, egy-egy hasznos funkcióval kiegészítve az eredeti kódbázist. Mindidáig azonban sajnos, ha ezen szolgáltatások összességét szerettük volna weblapunkon megvalósítani, magunknak kellett volna egybe gyúrnunk a kiegészítéseket. A napokban azonban megjelent a Lightbox JS 2.0.

Firebug 0.3

Bártházi András · 2006. Már. 29. (Sze), 14.26
Nem is olyan rég, február elején lelkendeztem már a Firebug kiterjesztésről, nos, nem tudom megállni, hogy megint ezt tegyem. Megjelent belőle az új, 0.3-as verzió, a korábbihoz képest is rengeteg újdonsággal. Aki nem tudná, a Firebug egy olyan Firefox kiterjesztés, ami a webes fejlesztéseinkben tud nekünk segíteni. Fél percig csak pislogtam az újdonságokon.

Objektumorientált JavaScript programozás könnyebben

Hojtsy Gábor · 2006. Már. 29. (Sze), 08.36
Bár még a mai napig jónéhányan játéknyelvnek tartják a JavaScriptet, egyre több átgondolt kódszervezésű, a JavaScriptbeli objektumorientáltság furcsaságait félretéve is okosan elkészített kódtár készül. Dean Eadwards látott neki egy átláthatóbb objektumorientált programozást segítő megoldás kidolgozásának. Dean nevéhez fűződik az IE6-ban is több CSS funkciót megvalósító JavaScript kódok kifejlesztése is.

március 28

Keresztplatformos XAML fejlesztés böngészőben

Hojtsy Gábor · 2006. Már. 28. (K), 06.01
Néhány napja, a MIX06 konferencián jelentették be az egyelőre még WPF/E, azaz Windows Presentation Foundation Everywhere kódnéven futó technológiát, amely nem másra vállalkozik, minthogy a .NET és különösen a XAML alapú felületek biztosítását keresztplatformos lehetőséggé tegye. A WPF/E tulajdonképpen egy korlátozott képességű .NET futtatókörnyezet, és egy korlátozott Windows Presentation Foundation megvalósítás, mely többek között böngésző pluginként is futni képes, keresztplatformosan. A MIX06 konferencián Windows és Mac demókat mutattak be, mindkét platformon többféle böngészőben is, ráadásul Linux és Solaris támogatás is elképzelhető.

március 27

Itt az idő az Internet Explorer 7 tesztelésre

Hojtsy Gábor · 2006. Már. 27. (H), 21.33
Egy hete jelent meg az Internet Explorer 7-es kiadásának 5335.5 számú béta binárisa, melyhez a Developer Toolbar frissített kiadását is megjelentették. Az IE7 újabb binárisa azért különösen fontos számunkra, mert a MIX06 konferenciához időzítve ezzel jelentették be, hogy a böngésző layout complete, azaz az oldalelrendezésre vonatkozó kódok már nem változnak majd a végleges kiadásig. Bár lett volna még mit javítani ezen a területen is, időt szerettek volna adni a webfejlesztőknek, hogy oldalaik kompatibilitását biztosítsák a megjelenés előtt.

Dinamikus favicon változtatás

Hojtsy Gábor · 2006. Már. 27. (H), 21.02
Michael Mahemoff úgy gondolta, hogy a favicon képecskéknek (amik a böngésző címsorában és a kedvenceknél eltéve, valamint füles böngészőkben a füleken is megjelennek) ugyanúgy változtathatónak kellene lennie, mint bármilyen más elemnek a weboldalon. Ez persze egy eléggé kézenfekvő kérés, azonban sajnos nem egyszerű megoldani. A négy legismertebb böngészőben dolgozva Internet Explorer és Safari esetén nem sikerült működésre bírnia publikált technikáját, de Operában és Firefoxban nem tapasztalt problémát. Mégis miért jó megváltoztatni az ikont? Nos, egy webalkalmazás, csevegő program vagy más hasonló program így jelezheti állapotváltozását, figyelmeztetve a felhasználót.
 

március 27

event:Selectors - ahol a CSS és az eseménykezelők találkoznak

Hojtsy Gábor · 2006. Már. 26. (V), 22.57
Justin Palmer látta az általunk is hírbe hozott Behaviour megoldást a viselkedés hozzárendelések CSS formátumú leírására, de úgy gondolta, hogy ez egyrészt kevés, másrészt pedig nem működik jól együtt a közkedvelt és általa is használt Prototype JavaScript kódtárral, ezért megalkotta az event:Selector névre keresztelt megoldást. A napokban bejelentett kód egyelőre 1.0_pre állapotban van, Justin azonban a marketingre is gondolva egy szép demó oldalt is épített hozzá.
 

Munka illetve álláshirdetések a Weblaboron

Hojtsy Gábor · 2006. Már. 26. (V), 14.57
Már régen merült fel először az igény álláshirdetésekre a Weblaboron, és különböző fórum témákban a területhez kapcsolódó hirdetések fel is ütötték a fejüket. Ez vezetett el minket ahhoz a felismeréshez, hogy külön fórum témacsoportot kellene nyitni ennek a témakörnek. Sajnos azonban a hirdetések mint fórum témák elképzelés nem igazán vált be. A mai nappal az ehhez kapcsolódó problémákat kezdtük el orvosolni, és a munkát szeretnénk folytatni ezen az úton.