ugrás a tartalomhoz

Megjelent a Lightbox JS 2.0

Török Gábor · 2006. Már. 29. (Sze), 17.02
A Lightbox JS indulása óta rengeteg fejlesztő ihletőforrásává vált a szkript, egyre-másra jelentek meg a különféle variációk, egy-egy hasznos funkcióval kiegészítve az eredeti kódbázist. Mindidáig azonban sajnos, ha ezen szolgáltatások összességét szerettük volna weblapunkon megvalósítani, magunknak kellett volna egybe gyúrnunk a kiegészítéseket. A napokban azonban megjelent a Lightbox JS 2.0.

Noha a projekt fejlesztője, Lokesh Dhakar, blogbejegyézésben már néhány napja beharangozta az új kiadást, a mai napon vált elérhetővé a projekt új köntösbe bújtatott honlapja, vele együtt a változások listája és az új verzió. A korábbi tervekkel ellentétben mégsem készült Lightshow néven külön képgalériákhoz tervezett verziója a szkriptnek, a 2.0-s kiadásba integrálták ennek a lehetőségét. Sokan szerették volna, ha egy fotószettnél lehetőség nyílik egy megnyitott képből közvetlenül a következőre lépni. Immáron ez megvalósított, a rel attributumnál megadott lightbox értékhez kell hozzáfűzni egy azonosítot, így ezzel a módszerrel egy lapon több egymástól független fotóalbum kreálható.
<a href="csaszar.jpg" rel="lightbox[pingvinek]">Császárpingvin</a>
<a href="papa.jpg" rel="lightbox[pingvinek]">Pápaszemes pingvin</a>
A képek megjelenése is némileg módosult; egy fotóra kattintást követően megjelenik egy téglalap, ami szétnyúlik a képernyőn, mígnem felveszi a megjelenítendő kép alakját, és azt követően jelenik meg a kép is. Ez az effektus gyakorlatilag a képek betöltődésének idejét tölti ki, mindemellett igen látványos is. A képfeliratokat mint megszokott az a tag title attributumának értékéből kölcsözni, fotóalbum esetén pedig azt is kiírja, hány kép található az adott válogatásban.

A Lightbox JS 2.0 immáron két külső kódtárra, a Prototype FrameWorkre és a Scriptaculous Effects Library-ra is támaszkodik. Forráskód, valamint demókkal illusztrált bemutató a projekt honlapján érhető el.

Köszönjük tikunak, hogy felhívta a figyelmünket az új kiadásra.
 
1

Böngésző kompatibilitás

MetaMorfoziS · 2006. Már. 29. (Sze), 17.53
Hogy úgymondjam nem kifejezetten bongeszo kompatibilis:(
Egyedül firefoxba látszódik a háttér, fade effect is only ff:(
De nagyon igényes, le a kalappal.
2

Opacity

Török Gábor · 2006. Már. 29. (Sze), 18.04
A korábbi verzióban áttetsző PNG-vel oldotta meg a fejlesztő, ezúttal pedig az opacity CSS tulajdonságot alkalmazta, azt viszont csak a Mozilla és Safari böngészők támogatják egyelőre.
3

Hmm.

Bártházi András · 2006. Már. 29. (Sze), 19.55
Ha ez így lenne, akkor is böngésző kompatibilis lenne, hiszen a lényeg azt hiszem az, hogy a képek megjelenjenek, s nem pedig az, hogy a háttér áttetsző-e, vagy nem.

Ellenben kipróbáltam IE6, FF15 és Opera9 alatt, és nekem mindegyikben tökéletesen, áttetsző háttérrel működött. Ezenkívül kipróbáltam kikapcsolt JavaScript mellett is - így is jól működött.

Talán az animációk egy kicsit túlzásba vannak víve, kipróbáltam egy Linuxos terminál szerver megoldáson, ott egy lassúcska volt a megjelenítés (egyéb gond nem volt vele). Direkt futtatva abszolút OK a megoldás.
4

Hm, lehet

MetaMorfoziS · 2006. Már. 30. (Cs), 06.33
Én linux alatt probáltam FF1.5el op9.Xel meg IE6-al es csak ff-be ment...
Lehet azaz ezekszerint biztos hogy winen megy rendesen.
5

Safari

zila · 2006. Már. 30. (Cs), 07.19
Én OSX alatt nézem, FF, Safari és rendesen megy...

Zila
7

ie6 wine

Őry Máté · 2006. Már. 30. (Cs), 10.00
a wine-os ie altalaban a winen muxxo attetszos hackeket nem igazan kezeli.
9

Igen

MetaMorfoziS · 2006. Már. 30. (Cs), 15.18
Sőt, nagyon aranyos hogy a tooltipek pl title="" stb, úgy jelennek mintha ablakok lennének, pontosabban a fejlécük olyan mint a window deco. Legalábbis kde alatt.
6

Kompatibilis.

Gáldi Ákos · 2006. Már. 30. (Cs), 09.53
Nálam is jó IE6, FF1.5 és Opera9-ben.

Nagyon jó munka! Egész más szintre emeli a weben található képgalériák minőségét. Egy új felhasználói élmény.
8

Nagyon kiraly

Anonymous · 2006. Már. 30. (Cs), 12.19
Mar be is epitettem az oldalamba, ezentul csak ezt hasznalom a galleriaimhoz. :)
10

Szegény...

janoszen · 2006. Ápr. 4. (K), 15.58
Szegény low-end gépek. Volt iskolámban úgy szaggat, hogy majd belefagy a gép... egyébként se szeretem a csiricsáré dolgokat, úgyhogy szerintem, kihagyom.
11

Képméretek kezelése

keep · 2006. Ápr. 20. (Cs), 18.40
Van egy korábbi verzióhoz kiegészítés (talán lighbox_plus), ami azt tudja, hogy a böngészőméretnél nagyob képeket lekicsinyíti, majd az IE-hez hasonlóan a sarokban megjelenő ikonkával ki lehet nagyítani.
Ilyesmit nem tud véletlenül a 2.0? Sehol nem találtam infót
12

fade csak eredeti viewporton?

Dualon · 2006. Ápr. 21. (P), 08.37
Nagy képek esetén görgetni kell, de a háttér csak az eredeti viewportban lesz fade-elt, lejjebb megjelenik a "rendesen". Ez másnál is így van, ugye? Esetleg nincs valakinek erre javítása?