ugrás a tartalomhoz

Firebug

Bártházi András · 2006. Feb. 3. (P), 23.51
A Firebug (Firefox) kiterjesztés ugyan már volt nálunk korábban említve egy blogmark formájában, azt hiszem, hogy egy kicsit többet érdemel ennél. Bennem az AdBlock, Web Developer Toolbar, Live HTTP Headers kiterjesztéseknél már megismert érzést váltotta ki: e nélkül nehezen leszek meg a jövőbeni fejlesztéseknél...

A Firebug egy érdekes egyvelegét alkotja az eddig már más kiterjesztésekből részben megismert lehetőségeknek, de úgy, hogy azokat nem helyettesíteni próbálja, hanem egy újat hoz létre. A DOM Inspector, a JavaScript konzol, a Wish CSS Debugger lehetőségei tűnnek fel előttünk, hogy aztán egy hibakereséshez, fejlesztéshez elengedhetetlen eszköz álljon össze belőle.

Az egyik dolog, amiért belopta magát a szívembe, az az Inspect Element lehetősége. Ezzel lehetőségünk van az oldalon kiválasztani egy HTML elemet, aminek utána megtekinthetjük a HTML (XML) forrását (félig színezve, félig fa nézetben), azokat a CSS részleteket, melyek vonatkoznak rá (ez nagyon jó!!!), a box modellhez tartozó értékeket (oldalon elhelyezkedés, margó, keret, kitöltés, stb.), illetve JavaScript által elérhető metódusait, értékeit, tulajdonságait (ez is nagyon-nagyon jó!). Immáron nem kell keresgélnem egy általam átvett (gány) CSS kódban, hogy vajon milyen hülyeséget csinált az illető, egyből látom, hogy egy adott elem miért pont úgy néz ki. Ez egy projekt kapcsán akár kemény órákat tud megspórolni, ami azért nem rossz.

Az Inspect Element lehetőség mellett hibakonzolként is szolgál. A felmerülő JavaScript, CSS, XML, hibákat, warningokat szűrhetjük is, illetve lehetőséget kínál az XMLHttpRequest kommunikáció nyomon követésére is. Elég kényelmesen. JavaScript kódunkban lehetőségünk van a konzolra üzenni egy új esemény létrehozásával:

function printfire() {
    if (document.createEvent) {
        printfire.args = arguments;
        var ev = document.createEvent("Events");
        ev.initEvent("printfire", false, true);
        dispatchEvent(ev);
    }
}
A printfire("üzenet") segítségével a FireBug konzolon megjelenik a kívánt üzenet. Sokkal jobb, mint az a rengeteg alert() ablak...

Tessék elolvasni a FAQ-ját is!

Pár perce a Weblabor pár kisebb hibáját is megszüntettem vele, remélhetőleg a böngészőkkel minél inkább kompatibilisebb, jobban használható működést elérve ezáltal.
 
1

Komoly

MetaMorfoziS · 2006. Feb. 4. (Szo), 00.11
Nem semmi:)
És igényes

[MetaMorfozis]
2

<Nincs cím>

Anonymous · 2006. Feb. 4. (Szo), 09.12
hűűű, ez szuper, köszi a hírt!
muzsika
3

Uhh, ez nagyon allat!!!

Anonymous · 2006. Feb. 4. (Szo), 12.02
Asszem ennyit tudok rola elmondani :)
4

Hasznos

Anonymous · 2006. Feb. 7. (K), 17.49
Én már használom, iggggen hasznos!
5

DOM Inspector

Anonymous · 2006. Feb. 9. (Cs), 16.03
A CSS lekéréséhez azt mondja, hogy szüksége van a DOM Inspector-ra. A mozilla.com viszont azt mondja, hogy a DOM Inspector egyik verziója sem passzol a böngészőmhöz (legújabb ff). Tud erről valaki valamit?
-- hector
6

fel-le

Bártházi András · 2006. Feb. 9. (Cs), 17.16
Szedd le a Firefox-ot, majd telepítsd nulláról: telepítéskor, ha az egyéni telepítést használod, fel tudod tenni a DOM Inspectort is.

-boogie-
7

thx

Anonymous · 2006. Feb. 9. (Cs), 19.02
köszi. kissé macera lesz, mert csomagból van fent (gentoo ebuild), de majd csak megoldom valahogy.
-- hector
8

Érdekes

Bártházi András · 2006. Feb. 9. (Cs), 21.27
Hát, lehet, hogy abból kispórolták. A Windows telepítő az, amiről beszéltem, nem tudom, hogy így lesz-e valami változás. Linux alatt én megpróbálnám átnevezni a home könyvtárban levő .mozilla/firefox könyvtárat, és megnézném, mit szól induláskor. Ha nincs ott, akkor nincs ott.

Próbálj meg feltenni egy "gyári" csomagot, szerintem jobban jársz vele.

-boogie-
9

0.4-es verzio

Benjamin · 2006. Aug. 25. (P), 14.55
I upgraded to FireBug 0.4 and printfire no longer works!

printfire is no longer supported. Use console.log() instead. Unlike with printfire, you do not have to add any code to your scripts to use console.log().