ugrás a tartalomhoz

Firebug 0.3

Bártházi András · 2006. Már. 29. (Sze), 14.26
Nem is olyan rég, február elején lelkendeztem már a Firebug kiterjesztésről, nos, nem tudom megállni, hogy megint ezt tegyem. Megjelent belőle az új, 0.3-as verzió, a korábbihoz képest is rengeteg újdonsággal. Aki nem tudná, a Firebug egy olyan Firefox kiterjesztés, ami a webes fejlesztéseinkben tud nekünk segíteni. Fél percig csak pislogtam az újdonságokon.

A Firebug (Firefox) kiterjesztés 0.3-as verziójáról, az újdonságokról és több tippről Joe Hewitt blogjában olvashatunk. Arra most nem vállalkoznék, hogy összefoglaljam milyen új lehetőségeink vannak, inkább álljon csak itt egy hozzávetőleges összefoglaló. Érdemes lehet elolvasni korábbi bejegyzésemet is.

HTML forrás nézet

Kezdjük a beépített "Inspector"-ral, mely az aktuális forrás, stílusok, oldalelhelyezkedési tulajdonságok, események áttekintését teszi lehetővé. Az "Inspect" gomb megnyomásával az egeret az oldal felett mozgatva a HTML forrásban mindig kijelölésre kerül a kurzor alatt levő oldalelem - illetve megnézhetőek az elem más tulajdonságai is.

konzol

Egy másik kiválóan használható lehetőség a konzol. JavaScript parancsokat adhatunk ki, illetve a visszakapott eredményt tekinthetjük át az éppen vizsgált oldalon. Az egérrel kiválasztott elemet a $0 változóban érhetjük el, de a régebben kiválasztottak is rendelkezésünkre állnak $1..$n formában megcímezve azokat.

Kereső

Az újabb operációs rendszerekből ismert gyorskereséshez hasonló kis keresőablak is rendelkezésünkre áll. Ebbe beleírva egy HTML elem nevét - még pontosabban valamilyen CSS kiválasztót, az elemek listája azokra az elemekre szűkül (az oldal összes password beviteli eleme?, az összes adott osztályú elem?).

De nem ragozom tovább (pedig lenne még mit mondani) - egyszerűen kötelező ezt a kiterjesztést feltennie mindenkinek - és megnézni a lehetőségeket -, aki viszonylag összetettebb oldalakat fejleszt. Akár a HTML-t, akár a CSS-t, akár a JavaScript-et, akár az XMLHTTPRequest kommunikációt szeretné átlátni, a Firebug mindenesként sokkal hatékonyabbá fogja tenni a munkáját.
 
1

Hiba

sajt · 2006. Már. 29. (Sze), 23.58
Viszont rögtön találtam egy kis hibát benne. Amikor upgradel-tem, akkor ki volt kapcsolva, most meg nem tudom bekapcsolni, csak az about:config -on keresztűl. Viszont ki ki lehet kapcsolni, csak vissza eddig nem sikerült...
2

pedig

Bártházi András · 2006. Már. 30. (Cs), 05.40
Eszközök -> Firebug -> Disable Firebug pipa kiikszelése.
3

Köszi

sajt · 2006. Már. 30. (Cs), 08.46
Akkor ezt nem találtam hirtelen. Mondjuk eddig nem itt volt, én elég sűrün használtam, mert a firebug nálam eléggé lassítja az oldalak betöltését.
6

Hibás oldalak

Bártházi András · 2006. Már. 30. (Cs), 13.56
Hát, nekem a Firebug 0.2.3 alatt is ott volt. Mindegy. Az oldalak betöltése valóban lassú volt, ha sok hiba volt rajta, ezen most javítottak (ha túl sok hiba van, nem jelenik meg).
4

Akkor ennek örömére...

dtaylor · 2006. Már. 30. (Cs), 12.39
... ki is javíthatod a weblabor js kódban a hibát: elems[0] has no properties

:)
5

A Firebug szépsége

Bártházi András · 2006. Már. 30. (Cs), 13.54
No igen, erre is nagyon jó a Firebug, könnyen láthatóvá teszi a JS hibákat. Javítottam is.
7

Bámulatos

connor · 2006. Már. 30. (Cs), 18.47
És tényleg!
Ma kért segítséget egy kollega, hogy valami nem jól jelenik meg neki firefoxban és nézzem már meg.
Nem kellett kódot túrni, csak elő a firebugot és a webtoolbar css editorát és máris láttam (és javítottam) a hibát. Ráadásul bonyolult táblázatos felépítés volt!

Lassan tényleg elmosódok a böngésző és a html szerkesztő közötti határ.
Kíváncsi vagyok mikor jut valakinek eszébe, hogy kód központú standalone editort írjon a Gecko-ra (xulrunner-re) ezekkel az eszközökkel megpakolva... (tudom van nvu)
8

xmlhttprequest

Hodicska Gergely · 2006. Már. 30. (Cs), 21.06
Plusz a másik nagy előny a fenti debugolása. Régebben fájlba kellett menteni ob_* függvényekkel, meg esetleg valamilyen sniffer progival játszadozni, most meg itt van ez. Tényleg ritka jól sikerült eszköz. És valószínűleg nem bonyolultabb, mint X másik plugin, csak valós igényeket elégít ki, meg van mögötte egy jó látásmód.


Felhő
9

Tenyleg nagyon jo.

Barkóczi Roland · 2006. Már. 31. (P), 10.22
En is csak firefox alatt fejlesztek, es nagyon hasznos. Csak eppen sokszor kellene IE6 ala is egy ilyen. Nem ismer valaki veletlenul az IE6-nak is egy ilyesmi kiterjesztesét?
10

IE Tab

Tome · 2006. Ápr. 1. (Szo), 08.10
Ha kombinálnád egy IE Tab FF kiterjesztéssel?
12

Más rendermotor

saxus · 2006. Ápr. 1. (Szo), 17.49
Nem lehet, mert az IETab egy külső kiterjesztésként behívja az IE rendermotorját és a HTML kódban csak ennyi van:

<embed width="100%" height="100%" type="aplication/ietab" id="IETab"/>

így meg nem a Firefox kezeli le az oldal DOM fáját, úgy meg nem fogja a Firebug meglátni.
11

Régi változat

saxus · 2006. Ápr. 1. (Szo), 17.45
Sziasztok! Nincs meg valakinek az előző verzió, vagy nem tud egy linket, ahol még meg lehet találni? Sajnos a Firebug oldalán nem találtam előző verziókat (és máshol sem).

Nekem a 3.0 nagyon nem jött be, pont azokat a funkciókat nem találom, ami az előzőben tetszett. Például nekem tetszett, hogy visszaadta egy-egy kódrészlet kódját, most csak az egész fát látom. CSS nézetben is van nagyon sok minden, de szintén nem tetszik, hogy nem látom egyértelműen mi tartozik hozzá.
13

Hivatalos oldal

attlad · 2006. Ápr. 1. (Szo), 21.14
https://addons.mozilla.org/extensions/moreinfo.php?application=firefox&id=1843&page=releases