ugrás a tartalomhoz

Hot Text! Web Writing That Works

Granc Róbert · 2005. Ápr. 26. (K), 10.33

Szerző:

Jonathan és Lisa Price

Kiadó:

New Riders

2002

ISBN:

0-7357-1151-8

Oldalak száma:

512

Értékelés:

10

Linkek

Ritkán találni olyan könyvet a webbel kapcsolatban, amely három év után ugyanúgy megállja a helyét, mint 2002-es kiadásakor. Ilyen könyv a Hot Text! is, amely nem foglalkozik a dizájnnal vagy a szabványokkal, csak a szövegre, a megfogalmazásra fókuszál, erről a (gyakran kevésbé megtervezett) oldalról próbálja megmutatni hogy mit tehetünk weboldalunk sikerének növeléséért.

A szerző házaspár író (rendszeresen cikkeznek különböző webes és papíralapú magazinokban, legalább kéttucatnyi könyvet is írtak már) és előadó (számos kisebb-nagyobb vállalat munkatársait tanították már, emellett több egyetemen is oktatnak), így igen jelentős gyakorlattal rendelkeznek a témában.

Webes tartalmat írni (mint azt legtöbben talán már megtapasztaltuk) nem egyszerű - legalábbis ha nem csak magunknak írunk, hanem szeretnénk megnyerni az olvasóink érdeklődését is... A Hot Text! félezer oldalnyi szövegét lehetetlen egy ilyen rövid ismertetőben akár összefoglalni is, olyan alapossággal, annyi gyakorlati példával és hivatkozással mutatnak rá a szerzők a legfontosabb pontokra az olvasóközönséggel, a fogalmazásunkkal, a lényeg hangsúlyozásával, a web és a papíralapú média különbségeivel kapcsolatban. Kitérnek a hivatkozások, a menük, a GYIK-ek, az önéletrajzok (akár a weben, akár emailben), sőt a blogok vagy akár az olvasóinknak írt válaszlevelek kérdésére is, és számos létező weboldalt vetnek alá igen rigorózus elemzésnek, rámutatva mind a rossz, mind a jó pontokra, javító tanácsokat adva ezekkel kapcsolatban.

A Price házaspár alaposságának bizonyítéka a könyv végén az öt oldalnyi nem csak felsorolt, de rövid ismertetővel is ellátott lista az írással foglalkozó weboldalakról, valamint a nem kevesebb mint 11 oldalnyi irodalomjegyzék.

Nem könnyű olvasmány, de erősen ajánlom mindenki számára aki webes tartalomszerkesztéssel foglalkozik, leginkább azért, mert számos témájával általában igen keveset foglalkozunk.
 
1

English

Anonymous · 2005. Ápr. 26. (K), 22.33
Tényleg meg kellene tanulni legalább középfokon angolul...
2

Wow

rolling.years · 2007. Feb. 16. (P), 08.05
Egy újabb értékes könyv, aminek ott a helye a könyvespolcomon... :)