ugrás a tartalomhoz

Keresztplatformos XAML fejlesztés böngészőben

Hojtsy Gábor · 2006. Már. 28. (K), 06.01
Néhány napja, a MIX06 konferencián jelentették be az egyelőre még WPF/E, azaz Windows Presentation Foundation Everywhere kódnéven futó technológiát, amely nem másra vállalkozik, minthogy a .NET és különösen a XAML alapú felületek biztosítását keresztplatformos lehetőséggé tegye. A WPF/E tulajdonképpen egy korlátozott képességű .NET futtatókörnyezet, és egy korlátozott Windows Presentation Foundation megvalósítás, mely többek között böngésző pluginként is futni képes, keresztplatformosan. A MIX06 konferencián Windows és Mac demókat mutattak be, mindkét platformon többféle böngészőben is, ráadásul Linux és Solaris támogatás is elképzelhető.

Éppen ez az a technológia, aminek méltó helye lett volna a Web Konferencia kerekasztal beszélgetésében, más ezen a területen fellelhető megoldások mellett. Ugyanakkor nem lep meg, hogy Nagy Levente a Microsoft részéről nem tudott erről beszámolni, hiszen mint világossá tette számunkra, ilyen újítások a cégen belül is sokszor az utolsó pillanatig titokban maradnak, még nagyobb meglepetést okozva.

Ugyanis a WPF/E ott veszi fel a fonalat, ahova az AJAX fejlesztés nem ér el (hiszen a felület leírással nem foglalkozik), viszont a Flash, a Flex illetve az OpenLaszlo verseng a helyekért. Egyrészt lehetővé teszi, hogy C#-ban vagy akár VB.NET-ben írt alkalmazásokat, XAML felület leírókkal ellátva akár Mac böngészőkben vagy Windows rendszeren futó Firefoxban is futtassunk, másrészt nem csak alkalmazás felületeket, hanem videólejátszást vagy vektorgrafikai lehetőségeket is biztosít. Érdemes Mike Harsh demó képeit megtekinteni.

Az Ajaxian összefoglalja a fontosabb részleteket, például kitér arra, hogy a .NET futtatókörnyezet portolása több rendszerre azért is lehetett relatíve egyszerű feladat, mert a teljes osztálykönyvtár nem lesz a WPF/E alkalmazások mögött, csupán egy speciálisan erre a célra készített osztálygyűjtemény. Így körülbelül 2MB méretű lesz a plugin, amit a böngészőbe telepíteni lehet majd.

Tim Anderson jelentetett meg tegnap egy Forest Key-vel készített interjút, melyben részletesebb válaszokat is kaphatunk néhány felmerülő kérdésre. Kiderül például, hogy a szokásos objektum beágyazással weblapba helyezett WPF/E példányokkal JavaScripten keresztül lehet majd kommunikálni. A megoldás terjedését pedig emellett azzal is igyekeznek majd elősegíteni, hogy különböző neves webhelyeket ösztönöznek a techológia alkalmazására, hogy mire megjelenik, rögtön érdemes legyen letölteni, hiszen tényleges funkcionalitást adhat bizonyos webhelyek használatához.

Még számos más kérdés mellett talán a legfontosabb, hogy mikor is jelenik meg a termék. Nos, 2006 harmadik negyedévére tervezik a béta kiadást, 2007 első félévében pedig a stabil változatot.