ugrás a tartalomhoz

A PHP, a MySQL és az Apache használata

Nagy Gusztáv · 2005. Jan. 18. (K), 06.54

Szerző:

Julie C. Meloni

Kiadó:

Panem

2004

Oldalak száma:

590

Értékelés:

8

Linkek

Ez a könyv – ahogy a címéből is sejthető – mind webfejlesztőknek, mind rendszergazdáknak sok hasznos információt nyújt a témakörben. A PHP, MySQL, Apache hármas jól használható dinamikus weblapok előállítását lehetővé tevő webszerverként, de otthoni használatra, a tanulásra is nagyszerű összeállítás. Ennek rejtelmeibe vezet be ez a sokrétű könyv.

Sok gyakorlati példa, ábra teszi lehetővé, hogy kezdők is megérthessék az alapokat. A fejezetek végén ellenőrző kérdésekkel tesztelhetjük az ismeretek elsajátítását.

Az első rész a telepítési, konfigurálási teendőket foglalja össze. Részletesen kitér a Windows és Linux operációs rendszerek használata esetén speciális teendőkre is. Nagy hangsúlyt fektet a biztonsági kérdésekre, és alaposan ismerteti a MySQL jogosultsági rendszerét. Az Apache konfigurációs állományait, naplófájlokat is megismerhetjük.

A második részben a PHP nyelv alapvető nyelvtanával ismerkedhetünk, de helyet kapott itt az SQL nyelv ismertetésére és a PHP-MySQL kapcsolat megvalósítás alapjai is.

A harmadik rész haladóbb témát tárgyal. Űrlapkezelés, állománykezelés, dátumkezelés és munkamenet-kezelés a PHP komolyabb lehetőségeit ismerteti. Végigvezet egy egyszerű naptár és egy fórum készítésének lépésein. Ez utóbbit talán nem is kellene egyszerűnek nevezni, hiszen minimális kiegészítéssel, módosítással a gyakorlatban is jól használható fórumot állíthatunk össze. Ismét előkerül a biztonság kérdése. Itt azonban az Apache beállítási lehetőségei és a sütik felhasználásáról olvashatunk.

A negyedik fejezet teljes egészében kidolgozott, gyakran előforduló példákon vezet végig: levelezési lista, on-line címtár, katalógus és bevásárlókocsi szerepel a listában.

Az utolsó rész a rendszerfelügyeletre összpontosít: teljesítményfokozás, biztonság és optimalizálási kérdéseket tárgyal.
 
1

A PHP, a MySQL és az Apache használata

Liquid · 2005. Már. 29. (K), 18.37
Nagyon jó könyv, kezdőknek és haladóknak egyaránt ajánlott, jómagam is ezen könyv segítségével sajátítottam el a mesterhármas (Apache, PHP, MySQL) használatát.

Liquid [Eclipse]
2

<Nincs cím>

Midge · 2005. Nov. 9. (Sze), 20.24
Szintén zenész...
Valóban tartalmas, hasznos kis könyvecske. Mindenkinek tudom ajánlani, akik szeretnék elsajátítatni a PHP,MySQL alapjait -ill. kicsit többet-, valamint megismerkedni az Apache pár beállítási lehetőségével.
3

Szintén

Anonymous · 2006. Már. 8. (Sze), 21.01
Én is megvettem, bár a Kossuth kiadónak az Apache beállítása c. könyve és ez versenyzett. Mindkettő kb. ugyan olyan vastag :) De végülis ez nyert, mert ez mégiscsak egyben tárgyalja a mersterhármast. Néhány téma talán lehetne mélyebb, de alapnak tényleg jó. Amit talán egy kicsit zavaró volt, hogy majdnem beleszerkesztették az egész PHP 24 óra alatt c. könyvet is.

Üdv: Viktor
4

Igen

Anonymous · 2006. Már. 12. (V), 18.09
Nekem, tetszett, ebből tanultam először, rendes könyv, teljesen kezdőknek kiváló.
5

hááát

Anonymous · 2006. Nov. 21. (K), 21.11
Kezdőknek valóban hasznos. De miután rábukkantam a php4 24óra alatt könyvre egyből láttam a hibáit. Szerintem a fő gond a php résszel van mert nagyon össze vissza tárgyalja. A php4 24 óra alatt sokkal jobban tagolja az egyes részeket. Ez a könyv témái sorrendben: Mysql, apache, php, php, php, php, sql, mysql, php, php, php, php, php, apache, apache, php, apache, php, php, php,php, apache, apache, mysql. Szeritnem ez nagyon össze-vissza van. Arról nem is beszélve hogy ebből hogy "Egyszerű fórum" nem fogok rájönni hogy ott fogom megtudni pl a now() és a mysql_insert_id() függvény használatát. Annak mindenképpen jó aki nagyon kezdő, de aki a phpvel komolyabban akar foglalkozni inkább a fent említett könyvet ajánlom.
6

Én megvettem ...

Anonymous · 2006. Nov. 21. (K), 23.00
..., de legfőképpen az apache miatt. Eddig még csak belelapoztam, de sztem érdemes volt megvenni. Az apache miatt mindenképpen és a példakódokból is talán ki tudok hámozni vmit, ami nekem hasznos. Az tényleg érdekes, hogy a php 24 óra alatt könyv benne van, de tévedés ne essék. Nézze meg mindenki a könyv eredi címét és rájön, hogy miért van benne a php és mysql 24 óra alatt könyvből elég sok minden ... (akinek nincs meg a könyv, eredeti cím: Sams Teach Yourself PHP, MySQL and APACHE in 24 Hours - egyébként pont ebből kifolyólag nem értem, hogy miért nem a Kiskapu gondozásában jelent meg a kötet, mint a többi 24 óra alatt könyv ...)
7

Én is....

Anonymous · 2006. Nov. 24. (P), 18.48
Nekem is sikerült rá 4800HUF-ot fordítani. azt mondom nagyon megérte ,sőt még többet is adtam volna érte:).mondjuk kezdő szinten tartok a php ,de eddig nagyon érthető. és a hozzá tartozó cd-én nagyon kis dolgo találhatók , és persze a könyvben megtalálható összes példa rajta van kidolgozva.De ne feledjétek 3+1 a magyar igazság XD ,tehát még hátra van a Perl.